Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Заради ресторантите и баничарниците ядем все повече палмова мазнина

В 8 от 10 баничарници в баниците няма сирене Снимка: iStock
В 8 от 10 баничарници в баниците няма сирене

Само за първите шест месеца на 2024 г. българите са консумирали 6000 тона палмова мазнина, при това - без да знаят.

Това констатира Националният съвет по храните, който се събира на заседание по въпроса. Причината, отбелязва Съветът, е в ресторантите и баничарниците.

На тези места хранителните продукти, които ядем, нямат етикети, за да проверим съдържанието им.

В 8 от 10 баничарници в баниците няма сирене, въпреки че се продават под това име.

Това пък сочи проучване на "Активни потребители". В тези баници обикновено се влагат имитиращи продукти и палмова мазнина вместо масло и олио.

Без да знаем, тази година сме консумирали 7% повече имитиращи продукти, посочват още от "Активни потребители".

В повечето баници, които се предлагат по баничарниците, истинска е само изварата. Затова съветът е да предпочитаме банички с извара, ако има такива.

Имитиращите млечни продукти са по-евтини и по-дълготрайни.

Проблемът е, че са богати на трансмазнини, които водят до наднормено тегло и риск от инфаркт и инсулт.

Палмова мазнина пък се използва по ресторантите и за пържене, защото е по-евтина.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените