60 процента от сиренето и кашкавала на българския пазар са имитиращи продукти, а не истински, обявиха производители от Асоциацията на млекопреработвателите в България. Тези продукти се произвеждат от около 10 фирми, които продават "истинско сирене за 4 лева на килограм".
Председателят й Димитър Зоров настоя сирене и кашкавал да се правят само от сурово мляко, а Агенцията за безопасност на храните да влезе в ролята на безпристрастен и обективен контролен орган.
Затова бизнесът предлага още държавата тотално да забрани употребата на растителни мазнини в млечни продукти, а контролът да се прави не в предприятията, където собственикът е предупреден и резултатите са предизвестени.
Млекопреработвателите отрекоха да имат сключен картел помежду за изкупуването на суровината с аргумента, че са общо 240 на брой и това е невъзможно. Освен това изкупната цена за литър сурово краве мляко е с марж от 40 до 60 ст. на литър.
В началото на март МЗХ и БАБХ започнаха проверки на всички мандри в страната. Тогава земеделският министър Десислава Танева коментира, че България няма как да забрани вноса на палмово масло, тъй като това е европейски въпрос.