Половината фирми у нас нямат и един нает работник

Всяка втора активна фирма в България е без нито един нает служител, а в нея работи само собственикът й. Това показват данните „Демография на предприятията“ на Националния статистически институт (НСИ). Изследването се прави на всеки 5 г., за да даде обща картина на жизнеспособността на фирмите у нас.

Според данните от изследването за 2016 г. броят на едноличните фирми през 2016 г. е близо 170 хиляди, или 48.8% от всички фирми в страната. Общият им брой е бил около 347 хил., което е с 2,6% по-висок резултат спрямо предходната година.

За 2016 г. новорегистрираните компании са 42 500. Този ръст на новорегистрираните фирми отчасти се дължи и на улеснените правила за регистрация на нови фирми, след като и първоначалният капитал за такава регистрация беше намален на 2 лева, се отбелязва в изследването.

Сред новорегистрираните фирми най-голям брой са в отрасъла на търговията, където има и най-много регистрирани семейни фирми, които разчитат само на труда на членовете на семейството, без да наемат допълнителни служители.

Втори в статистиката са фирмите с между 1 и 4 служители. Те са близо 127 хиляди - малко над една трета от всички действащи предприятия в страната. С персонал от 10 души и повече са едва 7,9% от активните фирми. Статистиката сочи още, че през 2016 г. са били създадени само 558 дружества с над 10 или повече наети човека.

Статистиката показва, че 80% от фирмите продължават да работят една година след основаването си, но едва под 5% успяват да оцелеят след петата си година.

Това означава, че над 95% от предприемачите в България не успяват да утвърдят бизнеса си на пазара и фалират или просто прекратяват дейността си в рамките на до 5 години.

Най-висок относителен дял имат новите фирми в сектор „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“, като такава е всяка втора нова фирма в страната.

В три основни сектора са концентрирани над 60% от всички работници – търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети, в преработващата промишленост, и в хотелиерство и ресторантьорство.

Най-жизнеспособни са предприятията от сектора на добивната промишленост, доставката на води, канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване, както и производството на електрическа и топлинна енергия, и на газообразни горива, като при тях закритите предприятия са едва под 1%.

Новините

Най-четените