Рекорден скок на петрола за първи път тази година

Цената на петрола за първи път тази година премина психологическата граница от 50 долара за барел. Това е рекордно повишение от близо 80% след най-голямото 13-годишно дъно, при което цената на сорта брент достигна до 28 долара на барел в началото на годината.

Повишението на цената е в следствие на прекъснатите временно доставки от страна на ОПЕК и повишеното глобално търсене в развиващите се икономики като Русия, Китай и Индия.

На азиатските борси цената на петрола сорт брент достигна за първи път през 2016-та цената от 50.7 долара.

Повишението на цената идва в следствие на данните, разпространени от САЩ, според които запасите от петрол са намалели, основно заради понижението на предлагането в глобален мащаб, както и в следствие на пожарите в Канада и политическите проблеми в Нигерия и Либия.

Канада е най-големият доставчик на петрол в САЩ и пожарите в западните провинции сериозно нарушиха търговията между двете страни. Преговорите в последните месеци между ОПЕК и Русия за замразяване на производството на петрол, също помогнаха за възстановяването на цените. Краткотрайните прекъсвания в петролните доставки също допринесоха за повишаването на цената, тъй като с тях се компенсира по-високото производство на петрол от страна на Иран и Саудитска Арабия.

Въпреки по-високите на цените обаче, анализаторите остават скептични относно дългосрочната тенденция за повишаване.

Според анализ на Goldman Sachs, направен по-рано този месец, тенденцията е цената на петрола да се задържи стабилно на около 50 долара за барел, като във втората половина на годината ще достигне до 60 долара, като е възможно цената да се задържи такава до края на 2017-та.

#1 Nikkor 26.05.2016 в 14:33:00

Аве Путин пак прави нещо, неговата мамица...

#3 SamVaims 26.05.2016 в 20:58:13

"Патриота". Моето лично мнение е, че на американците хич не им дреме за продънената Русия. Освен вяло пренебрежение друго към тях не демонстрират, което според мен е перфектна илюстрация на израза "Всеки сам си избира как да бъде нещастен". Русия от друга страна изглежда има много голяма нужда от врагове: бандеровците, евреите, гейовете, фашистите, соросоидите, европейците, американците, и въобще, целият свят с изключение на Куба, Северна Корея и Венецуела. И с изключение може би на Китай, Беларус и Казахстан, но това са изключения на които аз не бих разчитал особено много ако бях на твое място.

#4 KingoftheROAD 26.05.2016 в 21:09:48

А кой създаде Ал Кайда, Ислямска държава, Контрите в Никарагуа? Сомалия, Либия, Ирак, Афганистан? Кой?

#5 Dox 26.05.2016 в 23:53:45

Общоприетата в днешно време версия за това как се образува нефтът я знаем всички - някакви си там микро и не знам какви си други организми лежали милиони години в земните недра и лека полека станали на петрол. Тази теория, обаче не е в състояние да даде задоволително обяснение на установени факти - в СССР, от специално сформирана за целта комисия през 60-те години, както и в САЩ - изоставени поради изчерпване петролни находища след 15-20 години са пълни отново. Как става това? В тази връзка е налице и друга версия за произхода, която днес не се радва на особена популярност, по обясними причини. Според нея петролът се обръзува дълбоко в земните недра, на границата между мантията и течната магма /или как там се наричаше/ при определени условия. Какви точно са тези условия може би още не е известно, а може и вече да е известно .... . Във всеки случай, версията за ограничеността на този ресурс е изключително удобна, особено когато трябва да се обяснява високата му цена. Преди 7-8 години един /макар и само в мрежата/ го беше написал - "Колкото повече добивате, толкова повече се създава".

#6 bastard 27.05.2016 в 00:14:38

Хоп, вдигна се, оппааа... пак падна... Това с нефта малко като игрите на Кабаев и Кабаева ще излезе. (в момента цената на нефта отново лети надолу и е под 50 долара за барел). Като изключително умен человек и голям икономист, Путин каза преди повече от една година, че а е паднала цената на нефта под 80 долара за барел - а се е срутила целата световна икономика. Я да видя... въъъх, тц-тц-тц, ми тя се срутила световната икономика бре, що не ги съобщавате тия работи

Новините

Най-четените