Горанов не отстъпва от 16-те милиарда заем

Финансовият министър Владислав Горанов не желае да отстъпи от намерението да вземе заем от 16 милиарда лева до 2017 година, което обаче не се подкрепя от коалиционните партньори АБВ и Патриотичния фронт.

Горанов отново коментира хипотезата да не се стига до нов заем, но ако няма бюджетен дефицит, което „едва ли е лесно постижимо". Първоначално той предлагаше заем от 8 милиарда лева, но след това увеличи сумата двойно, което накара БСП и „Атака" да протестират.

АБВ и ПФ също не харесаха изненадващия ход и се оплакаха, че нямат достатъчно ясно разчети за какво ще бъдат изхарчени 16-те милиарда. "Аз не знам как да водя разходи с моите партньори в правителството, които са ме назначили за министър. Когато говорим за разходи, те имат едно виждане, когато говорим за дефицит - второ и за дълг - трето", оплака се финансовият министър, но изключи да има напрежение в управляващата коалиция.

Горанов призова всеки, който иска да участва в управлението, да има готовност да носи и позитивите и негативите, а не да има избирателно поведение.

"Тези цифри са от анализ, направен много професионално не от Владислав Горанов, а от една много сериозна държавна машина наречена Министерство на финансите. Имаме да погасяваме само до края на тази година сумата от 7 милиарда лева. Докато има дефицит, темата за дълга ще стои и за това нека да си говорим за това колко харчим и че харчим повече, отколкото изкарваме", обясни финансовият министър.

Аз полагам неимоверни усилия като министър на финансите, заедно с премиера и всички държавни органи, да съберем повече пари и повярвайте ми резултатите се виждат, но все пак дефицитът е 2,5 милиарда лева. Ще се стремя по всякакъв начин да го намалявам през приходната част, но в края на краищата обществото трябва да разбере, че трябва да харчим толкова, колкото изкарваме или да се задължаваме с дългове", обясни Горанов.

#1 скучко 20.02.2015 в 14:19:44

В едно е пра Горанов, че не можеш да харчиш повече отколкото изкарваш. Ако го правиш естествено отиваш към заеми. Баланса има две части- приходна и разходна. Не знайно защо всяко правителство, вкл. и Горановото наблягат само на приходната част. Все пак брашнения чувал се някога се къса. Умението да управляваш е да правиш такава политика ( икономическа,вътрешна, външна), че да СЪЗДАВАШ ПРЕДПОСТАВКИ на бизнеса за увеличаване на приходната част, с разумно поведение по разходната част на бюджета. Иначе секи знае да управлява като изръси де що може готови пари от фирми и граждани, като не редактира в посока "-" разходите на държавата, а ако не стигнат парите- юруш на заемите.

Новините

Най-четените