Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Хотелиери и ресторантьори не намират мярката "60 на 40" за работеща

При неработещи хотели и ресторанти, няма и откъде да дойдат средствата за 40% от заплатата на служителите. Още повече, че до края на май поне половината от тях ще бъдат освободени заради очакваното по-ниско потребление след извънредните мерки. Снимка: Pixabay
При неработещи хотели и ресторанти, няма и откъде да дойдат средствата за 40% от заплатата на служителите. Още повече, че до края на май поне половината от тях ще бъдат освободени заради очакваното по-ниско потребление след извънредните мерки.

Повечето хотелиери и ресторантьори няма да могат да се възползва от държавната помощ "60 на 40", показват анкети на Българската стопанска камара (БСК) и на Асоциацията на заведенията в България.

Според председателя на Асоциацията на заведенията в България Ричард Алибегов, цитиран от телевизия Bloomberg, схемата е невъзможна за ресторантьорския бранш, а в хотелиерския ще се възползват само големите хотели, при това за не повече от 10% от служителите. Той е категоричен, че при 100% спад на оборота, каквата е ситуацията в момента, мярката е неприложима.

Докато наемите, сметките за ток и вода текат, кредитна и данъчна ваканция няма, подчерта председателят на браншовата организация. Ако в ресторантьорския бизнес изобщо има ликвидни средства, то те се за покриване на сметки и наеми.

Според Алибегов работеща мярка би била предоставянето на безвъзмездна помощ за служителите под формата на една минималната работна заплата, както и освобождаване на фирмите от осигурителна тежест.

Друго предложение според него трябва да е гъвкавостта на банките да излезе извън рамките на извънредното положение и да продължи поне още толкова, колкото самото извънредно положение. "Ще ни трябват 12 месеца за възстановяване на оборотите от периода преди да затворим", смята Алибегов.

Той очаква до края на май над 50% от служителите в сектора да са освободени, защото не се очаква и потреблението след кризата да е същото, както преди извънредните мерки, прогнозира още Ричард Алибегов.

Най-четените