Да дойдат танковете 2

Американските танкове станаха български хорър.

Пак картинката е пречупена през криво отгледало - от предварително договорено военно учение получаваме злокоба с размерите на Трета световна война, която, разбира се, неминуемо ще изгубим, защото сме на „грешната страна".

А вече уж преговорихме, че няма нищо необичайно във военните учения с американски и НАТО-вски сили - имахме възможност да го проумеем, когато новината за „команден център" на Алианса в София за събиране на информация и координация беше транслирана на политически език като въвличане на България във война срещу Русия.

Някак стана нормално всеки път изпълнението на ангажимент към международните партньори на страната - било в сферата на отбраната, било в енергетиката - „Третия енергиен пакет" и газопровода „Южен поток", било в други сфери, да се превръща в истерия. Многократно повтаряна и гримирана до съсирена кръв истерия.

Вместо да обяснят ясно и точно процесите, сега управляващите сами дадоха повод - с гафа на военния министър Николай Ненчев, който първосигнално отрече изпращането на тежка военна техника на САЩ у нас - с прессъобщение, а после се поправи, че става дума за дългосрочен ангажимент. Преди това Ненчев бе опроверган от американския секретар на отбраната Аштън Картър, а след това от външния министър Даниел Митов.

И докато Ненчев се опомни и поправи, въртележката се завъртя - държавата стана обслужващ персонал на злия Запад и неговата войнолюбива безмилостност. Нищо, че България само обещава и обещава да увеличи разходите за отбрана, а от есента и без изтребител ще остане и няма да е способна да охранява въздушното си пространство сама.

Та, затова танковете трябва да дойдат. И истерията да спре, а вместо това да започнем да гледаме трезво на ситуацията. А тя е, че имаме особено динамична среда за сигурност - приемете това като мека форма на изказ, и то не само заради събитията в Украйна.

Ако сте сред неспокойните умове, тогава по-добре питайте правителството на тройната коалиция с мандат на БСП защо е подписало въпросния договор с американската армия през 2006-та година. Или тогава НАТО, САЩ и ЕС бяха съюзници?

#1 Шебек Хасан 24.06.2015 в 18:38:54

Крайно време е и най-тъпите и заблудените да стане ясно, че Америка е новия Съветски съюз.

#2 pepe 24.06.2015 в 19:27:07

Крайно време е на някой тъпанари да им стане ясно, че ние сме част от Европейския съюз и НАТО.

#3 Дара 24.06.2015 в 19:34:47

Стар виц: Дядо стои всяка вечер на Орлов мост с цветя в ръка. Запомнили го хората. Нa някои чак им дожаляло. Най-сетне някой го попитал -Дядо, кого чакаш тук с цветя всяка вечер? -Чакам американците. Друг старец го чул и му се присмял -Ти едно в реме и руснаците така с цветя ги чакаше -Е какво , не дойдоха ли?! отговорил дядото

#4 Шамито 24.06.2015 в 20:02:10

Абе хора не схванахте ли най после че сме колония.Решенията се вземат от метрополията а туземния губернатор му е простено да не знае.И защо да знае като нищо не зависи от него.Всички слушкаме–само някои папкат.Висша демократична ценност.

#6 AlahAkbar 24.06.2015 в 21:03:17

Матрьошки, какво сте се разквичали?

#7 Шебек Хасан 24.06.2015 в 21:59:07

Пепи, така ли бе, мойто момче? А по какво си личи? Викаш в Европейския съюз сме! Ами къде ни е икономикатаидоходите? В НАТО сме били! Армията къде ни е? Май не сме никъде и наникъде отиваме.

#8 Dox 24.06.2015 в 22:26:01

Накратко, с горния текст авторът иска да ни каже следното: "Трайте и не лайте, защото ще ми развалите кариерата, и на сумА ти хора далаверата" Да кажа само на някои другари - не си мислете, че като сме членове на НАТО, МАТО и ФАТО и на една вълча глутница, наречена Европейски съюз, че това един ден ще ни бъде оправдание. Като дойде денят барабар с другите световни хулигани да отговаряме и ние за престъпления против това или онова - никой няма и да ни пита били ли сме членове или не.

#9 Виктория Пенелопова 07 24.06.2015 в 22:31:42

Денят Х ще дойде и тогава, ФАТО, МАТО и НАТО, ще застанат пред Страшния съд! Горко ни!

#10 gothic 24.06.2015 в 22:53:19

Момчета рушофилчета, да ти отворя очите, ама зорлмн не се проглежда ,батювите: 400 хил американски имота има на Черноморието и 200 хил. американци живеят вече тук. Страшно , въй! Та нали, 70% от икономиката ни е в американски ръце - вкл. Нефтохим , най големитепродавачи на горива , едро и дребно, Виваком, почти всички медии, почти всички банки са американски /пример как КТБ финасира ЮП/ . Поне 5 партии в НС на американска издръжка За медиите пък да не говорим, всичките им собственици са от бившето ДС/ЦРУ ... Лоша работа, момчета, лоша ...

#11 Dox 24.06.2015 в 23:07:59

Точно така, дорогая моя Пенелоповна! Точно така - "Горко ни", макар че ми се ще да е "Горко ви", като сте се наежили толкова за война срещу Русия. Да ви питам, не само вас "храбреци", ами и "авторът" на горния текст - кой разпали конфликта в Украйна, като наля преди това 5 милиарда за целта? Кой? Кой? Да не би Русия? Кой превърна Близкия Изток в пепелище и човешка касапница? Кой? Кой? Та видиш ли, сега там било опасно и за това трябвало войски. Не ви ли идва на акъла, че ИДИЛ и "войната" срещу нея са единствено с цел да идват все повече бежанци в Европа и да и създават проблеми, без да са виновни за това, разбира се. Войната не е толкова срещу ИДИЛ или Русия, колкото срещу Европа. Тя трябва да бъде съсипана за пореден път и в никакъв, ама в никакъв случай не трябва и да си помисля да се еманципира. Защото, ако това се случи, тогава нейният естествен търговски и всякакъв друг партньор ще бъде Русия. А до Русия са Китай и Индия. И нали се сещате за каква мощ ще стане дума тогава. Естествен съюз от държави принадлежащи на хартленда. Точно това винаги са се стремяли да предотвратят държавите от римленда - най-вече САЩ и Англия.

#12 AlahAkbar 24.06.2015 в 23:25:12

Голям си докс!!! Маладец де се вика!!! Да ти дигнат с 37 рубли в надника. Да има за 200 грама хамбурски към водачката.

#13 Алилуйщина 24.06.2015 в 23:48:58

gothic Много точна интерпретация на коментар -1

#14 Conspirator 24.06.2015 в 23:55:54

Два въпроса.Първият е с понижена трудност. В началото на ВСВ/втората световна/българското правителство обявява символична война на САЩ и Англия.Какви бяха бомбите,които изсипаха над София и убиха близо 1000 софиянци?Символични или истински?Какви ракети ще насочат руснаците към България?Напълнени с матрьошки или истински? Втори въпрос.В Гърция има 1 200 000 имигранти/представителна ''китка''от Африканската яка и Амуджистан до Афганистан/.Ако Гърция излезе от Евросъюза накъде ще тръгнат тези ценители на европейски стандарт и социални помощи?Кой от където е,или към най-близката държава от 28-те?/в случая България е единствената,която има сухопътна граница/. И едно лирично отклонение.Притежавам наследствена къща с двор.През последните десет години се появи един плевел,който се нарича ''турско грозде''.Като тръгнеш да го сечеш и скубеш те изпоцапва целият с един розово-лилав цвят.От кожата изчезва след ден-два,но дрехите не могат да се почистят с никакъв препарат.Колкото повече го скубеш,толкова повече расте и се размножава.Много харесва плодородни почви и зарязани села.Като след чумна епидемия. Що се отнася до ''новината'',вчера беше поднесена в западния печат по следния начин....''САЩ реши да разположи танкове И в България.''Като отговор Борисов,Плевнелиев и Ненчев да слагат забрадките и да подкарат ''сингъла''на подуянските баби...''Иммма,немммма...имммма,неммма....Иииииии''.Символично.

#15 pepe 25.06.2015 в 00:19:56

И да ривети това няма да се промени Таварищи. Що се отнася до мен, аз се чувствам по-добре, когато не само някой танк, но и 20-тина F-15 ни изпратят, защото се е видяло, че сами скоро няма да можем да си купим, та не виждам какво му е лошото американците да ни ги изпратят - безплатно и заедно с обучения персонал, горивото, ремонта и всичко останало. И защо не, нали нямаме намерение да воюваме със САЩ скоро? Нали така Таварищи, Или си правите някакви други сметки?

#16 Dox 25.06.2015 в 00:53:28

Разумно предложение, Конспи! Само не знам дали тия тримцата ще могат да го докарат това пеене в дисонанс, както го правят подуенските баби и дето кара чужденците да се блещят и да викат "Това е невъзможно! Такова животно нема"! Разбира се, ако не могат, прецедентът може да застане на входа на някой хипермаркет и за пореден път да достави удоволствие на публиката с виртуозното владеене на играта "Тука има, тука нема" или как беше там бе ... оная игра с трите чашки и топчето ... Аллахче, да знаеш, батковото, аз съм се цАнил там на доброволни начала, но ако все пак решат, че нещо ми се полага, да знаеш, ти ще си първия, който ще почерпя Имай пред вид, обаче, че водка и хамбургски не са ми любима комбинация /а хамбургски не съм вкусвал от татово време. Онзи ден взех един на наша известна марка - така, да го пробвам - отврат! Това дори не миришеше на салам! Та за пореден път се убедих, че продукт на български частник е най-добре да не се купува!/. Любимата ми комбинация е домашна гроздова или сливова, с шопска или салата от марули /каквито уви, вече няма никъде/, зелен лук и репички - за пролетно-летния сезон, съответно - туршия или кисело зеле или пък салата от прясно зеле с моркови или моркови и ряпа, през есенно-зимния сезон.

Новините

Най-четените