Народът срещу електората

Кожени якета, голи глави, сключени вежди и обвинения в политическа цензура: годината е 2017, а се чувства като 97-ма. Героите обаче са си същите.

Слави Трифонов се обяви за великомъченик на свободното слово заради едно спряно предаване, в което поставя директен ултиматум на току-що избрания парламент с едва прикрита заплаха от метеж.

Защо? Защото зад партиите имало електорат, а зад референдума - "народ". Нищо, че представения в 44 Народно събрание "електорат" (2.8 млн. души) е по-многочислен от "народа", който гласува "за" трите въпроса на референдума. (2 509 604 души)

Нищо, че "народът" Му е същият този електорат, който избра новите 240 депутати.

Слави Трифонов има твърде богат опит с политическата агитация в национален ефир, за да се изживява като невинна жертва на цензурата. През 2011 г. той и сценаристите му издигнаха Меглена Кунева за президент, малко по-рано номинираха собствен кандидат-депутат от Варна. Събирането на 680 хиляди подписа за референдума едва ли щеше да успее, ако "Шоуто" не разполагаше с лукса на ежедневния ефир. А и резултатът от националното допитване май щеше да е доста по-различен.

Къде е границата между свободата и слободията? Едно е да ти запушат устата с един sms, когато осмееш премиера, президента и силните на деня, съвсем друго да използваш публичен ресурс за пропаганда и лични политически цели.(Вижте мониторинга на СЕМ за Шоуто на Слави)

За едно нещо е прав Слави Трифонов, във вчерашното предаване няма нищо по-различно от предишните епизоди.

Ако медията наистина държеше на "стандарта", в който днес се кълне, Шоуто на Слави трябваше да падне от ефир още през юни 2016 г. след късането на снимката на президента, който се възползва от законовото си правомощие да атакува част от референдума пред КС.

Ето тогава бяха прекрачени всички граници - не професионалните, не журналистическите, бяха прекрачени границите на нормалното гражданско поведение. Само че старото ръководство на медията оцени нелепия епизод като "израз на всички гледни точки".

Смяна на мениджмънта на бТВ имаше през декември 2016 г., но май смяната на стандарта не настъпи веднага. Само преди 2 месеца в "Шоуто на Слави" се излъчи същото ултимативно писмо, заради което в понеделник предаването беше спряно. Това решение беше единственият възможен полезен ход. Но по-добре късно, отколкото никога.

Слави не е просто "един от многото", както му се иска. За разлика от всеки среден анонимен партиен трол, той носи отговорност за посланията на предаването си - както за смешките, така и за "страшките".

По всичко изглежда, че играта загрубява. Да стане мъченик на сиромашката правда - това е заветната цел на всеки кандидат-спасител. А в края ще стане ясно кои са "били лошите в страшния филм".

#1 Дракон с кисело зеле 28.03.2017 в 19:12:16

Ако медията наистина държеше на "стандарта", в който днес се кълне, Шоуто на Слави трябваше да падне от ефир още през юни 2016 г. след късането на снимката на президента, който се възползва от законовото си правомощие да атакува част от референдума пред КС. --- От началото на годината телевизията е с нов изпълнителен директор. Може би това си казва думата, де да знам...

#2 1Sion1 28.03.2017 в 19:16:24

Откровено посредствена статия.А снимката на Чехъла е най-малкото , което трябва да бъде скъсано що се отнася до този продажен индивид.Не случайно си замина с рекордно нисък рейтинг.Едно недоразумение, което използваше институцията за лична кариера и бонуси.Отврат!

#3 Виктория Пенелопова 07 28.03.2017 в 19:20:27

Снимката говори повече от всички думи. Тези ли са защитниците на народа? Тези ли пазят народа от политиците? Тези ли са носители на свободното слово? Някой задава ли си въпросът за ефирното дълголетие на Трифонов? Защото е талантлив? Или красив? Или умен? Или......удобен. Във всеки един момент, някой от политиците, които той се прави, че мрази, има полза от него - от малко натиск, от малко "хумор", от малко меки четки. И Трифонов, като добър обслужващ персонал не отказва.

#4 Kenny McCormick 28.03.2017 в 19:51:20

Може би е време за смяна на дилъра...

#5 ImaIma 28.03.2017 в 20:18:19

Малоумно е да коментирам статия породена от друга статия преди няколко часа. Ето ви една статия. http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/21/2887707_shouto_na_slavi_predlaga_za_edin_deputat_da_mogat_da/www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/22/2888640_reformatorite_iskat_partiinite_subsidii_da_spadat_do/

#6 triesbek 28.03.2017 в 20:59:42

Първо, аз съм млад човек, който иска да има бъдеще в България и вмомента следвам висшето си образование в страната. Второ, партиите, които влизат в 44-тия парламент са 5 и всички реални бюлетини са точно 2 566 923. За сравнение на референдума най- малко подкрепа е събрал втория въпрос за задължителното гласуване- 2 158 929 гласа. На останалите два въпроса подкрепата е 2млн 509хил. и 2мил 516хил. Не смятате ли, че това е доста равен брой гласове за подкрепа, спрямо гласовете на всички партии, влизащи в сегашния парламент? П.С. Не подкрепям нито Слави нито противниците му. Просто търся отговор на въпроса, който си задават масово от обществото- Кога неуважаемите политици ще спрат да си мислят че са по-умни от народа си?

#7 petsto 28.03.2017 в 22:26:30

До #6 Аз гласувах на референдума с "да" на два от трите въпроса. Но това изобщо не означава, че съм упълномощил Трифонов да говори и от мое име. Така че подобни сравнения на гласували на референдума, с гласувалите сега на парламентарните избори, са абсолютно несъстоятелни. Крайно време е Трифонов да бъде озаптен.

#8 opetkov 29.03.2017 в 02:22:06

Според българската конституция, никой индивид няма право да се отъждествява с народа и да говори от негово име.

#9 Latrell Spencer 29.03.2017 в 09:09:12

Авторката явно не е гледала снощи: 1. Филип Станев предложи екс-президентът да му скъса негова снимка в ефир 2. Орязаха им предаването защото придобило политически характер. По тая логика може да им го орежат защото говорят за футбол, защото е придобило спортен характер 3. Няма свобода на словото, ако нямаш право да обидиш (макар и никой да не е обидил) Закана по интернет, по вестнка или по ефира- каква е разликата? Дали ще го публикуват в сайта си или в предаването? По логиката им трябва да преследват всички места на които се оповестява въпросното писмо? Това беше хем нарушаване на свободното слово, хем безмислено тъпа постъпка с обратен ефект. Освен всичко не виждам какво лошо е написал в писмото си? Политическо му е било предаването много пъти, особено като е канил представители на различни партии в директни дебати многократно през годините. Статия като тази нито помага на обществото, нито носи полезна информация, а по-скоро служи като подкрепа и защита на поведението на институциите. И пак ще задам въпроса- защо тези които постоянно плюят Слави не предложат те какво полезно може да се направи в нашата тъпа държава, щом на референдума му броите и последната цифра и си пълните душата с пюене по Слави? Що не идите или не се обадите в ефир и не му кажете какво не сте доволни?

#11 Kenny McCormick 29.03.2017 в 12:06:40

"И пак ще задам въпроса- защо тези които постоянно плюят Слави не предложат те какво полезно може да се направи в нашата тъпа държава, щом на референдума му броите и последната цифра и си пълните душата с пюене по Слави? Що не идите или не се обадите в ефир и не му кажете какво не сте доволни?" - Електронно гласуване. - Съдебна реформа. - Окончателно откачане на властта от мафията. - Строги мерки против корупцията. - Ефективни присъди. Не виждам Слави с какво може да допринесе по нито една от тези точки, да не говорим, че не виждам как топла дружка на покойния Васил Илиев може да бори мафия и корупция.

#12 Дракон с кисело зеле 29.03.2017 в 12:22:07

Трудил се краставици. Извадил е късмет, нищо повече. Ама нищо. И сега подви опашка, като му скръцнаха със зъби, и си направи шоуто без писмото, за да му го излъчат. Големият смелчага, няма що. И не че нещо, Клиент, обаче наясно ли си, че простотиите на Трифонов в последната година са вкарали телевизията в проблеми със СЕМ? Много ясно, че ще му подклъцнат крилцата, егати. И не, отказът на частна медия да даде трибуна на развлекателното предаване на частно лице не е нарушаване на свободата на словото на въпросното частно лице.

#14 Дракон с кисело зеле 29.03.2017 в 14:06:17

Предлагаме учиндолският селтак, който изигра ключова роля в опростачването на нашето поколение, да загуби трибуната, от която залива целия народ на държавата с патриотарщина и гнусотия. Би било добро начало.

#15 rare case 29.03.2017 в 14:35:57

Клиента, проследих ти творчеството. Най-общо тезата ти е - Трифонов предлага нещо, "плюещите" нищо. Странно сходство с ИмаИма. Трифонов може да предлага единствено и само на себеподобните си опростачени чалгари. На мене никак не ми е приятно да се отъждествявам с този индивид, нито пък той да ме представлява. Законното представителство на различни части от народа се определя чрез избори. Политиците - добри или лоши са минали през тази оценка на хората. През какво е минал Трифонов, че се поставя над Конституцията и определя срокове на още несформираното Народно събрание, защото "идвал"? Просто момче с още по-прости последователи. Той богатее, те си лаят по форумите.

#16 Xaoc 29.03.2017 в 14:38:59

Не знам, до колко е истина, но чух твърдение, че Трифонов е кукла на конци, ползвана от Доган. Напоследък дочувам какво ли не и не бих се учудил ако някой каже, че гологлавият водещ е рептиломасон и служи на Сатаната. Или че Слави с риск за живота си се е погрижил да се проведе този референдум. Едно е ясно обаче - той хем иска да прави политика, хем да не прави партия. Нека да прецени - дали иска да прави шоу, или политика.

#17 Шамито 29.03.2017 в 15:00:27

Ах тази прекрасна българска черта.Завиждай и плюй.Уж сте демократи а не уважавате правото на всеки да развие своя идея и ако спечели привърженици да управлява.Но защо Той а не Аз?Не плюй а създай алтернатива.Ах тази курвенска демокрация.Крепи се на сблъсъка между егоистите.

Новините

Най-четените