Парад на суетата

Датата 9 май е избрана нарочно, за да бъде спорна. Обикновеният човек не може да се раздели на две, затова е в пълното право да избере Деня на Европа или Деня на победата. Всеки президент, премиер или министър обаче ще е изкъсо следен дали слуша Бетовен или гледа новите руски танкове на Червения площад.

Това е важно политическо послание, което няма общо с идеализирания разказ за края на най-голямото зверство на миналия век.

Ето как стоят нещата: България е част от Европейския съюз, който тази година реши да бойкотира свещения парад в Москва заради агресивната политика на Владимир Путин в Украйна и играта на санкции.

За протокола - на Червения площад са ходили Ангела Меркел и Вацлав Клаус, а за 60-тата годишнина от края на Великата война там отиват Джордж Буш-младши и Кофи Анан. Драма няма.

Българите не сме толкова прагматични, особено при такава чудесна възможност да поспорим кой е по-велик, достоен и заслужил от Великите сили, което едновременно с това мразим.

Затова и тази година очакваме изгорени европейски знамена и портрети на Путин като Хитлер. Затова и депутатите опитаха да изведат най-малкото общо кратно за събитията на 9 май - под формата на декларация, предшествана от анализ на партизанското движение и датировката на руските военни песни.

С две думи, документът почита жертвите на Втората световна война и отбелязва 70-тата годишнина от капитулацията на Третия Райх. ГЕРБ и РБ много харесаха текста, БСП никак даже, защото една голяма липсваща дума отекна между тях като залп на Катюша.

Къде е Русия в универсалната формулировка „държавите, извоювали победата над нацистка Германия"? Всъщност, Русия не се споменава никъде и в декларацията за 9 май, приета в първата година от членството ни в ЕС, когато БСП управлява в тройната коалиция. Излиза, че драма няма.

Нещо повече, там се казва: „Идеята за Европа, въплъщаваща надеждата за мир и разбирателство, която се осъществява чрез обединението в рамките на Европейския съюз, е жизнена и действена".

Сега обаче, когато международното положение дава изборни анаболи, всички партии имат интерес да водят партизански войни на съзнанието с Добрия и Лошия. Това е цялата работа. И драмата е голяма.

#1 тъп 08.05.2015 в 20:28:37

ако някой успее да измъти нещо свежо, не клиширано по темата, pulitzer-а му е в кърпа вързан. а дано, ама надали.

#2 Dox 08.05.2015 в 22:29:58

Аз продължавам да се чудя на заглавието на горната "статия", "текст" или там ... каквото и да е - няма значение! Във всеки случай, трудно би могло да се каже, че горната помия е нещо, което може да се отмине ей така ... - "а бе, всеки има право на мнение", ама мен кво ме интересува това. Авторката /чакай да я видя коя беше - а, да - някоя си Цветана Не-Знам-Коя Си/ - како Цеце, а бе къде видя суета във факта, че човечеството /не Международната общност/ почита 20 милиона руснаци и 8 милиона немци, загинали в някакво безумие? Како - това са ХОРА - мъже, жени, деца, старци, цели семейства, с техните мечти и въжделения .... . Ти, како, знаеш ли въобще какво ще рече туй суета, та наричаш все още несъстоял се парад "Парад на суетата"? Русия даде най-много жертви /просто защото другите държави ги беше страх - особено любимите на сума ти народ американци и англичани, дето никога не са били войници, а най-обикновени сополиви измекярчета/. И сега, ако може да охулим Русия, щото видиш ли, тя била агресор. Запомни, како - Русия не започва войни! Тя ги завършва!!! Все едно, в къщата ми да нахлуят трима, с намерението да я ограбят, като убият мен, жена ми и трите ми деца. Аз, естествено, оказвам съпротива и убивам и тримата, но, губя и две от децата си. За което, представете си, съм обявен за агресор и поруган, защото съм ги ликвидирал /ония тримата/, нищо, че те преди това са тормозили и ограбвали къщите на още 10-на други семейства .... ! Обявен съм за варварин /всъщност, кой ли е варварина?/, щот съм убил варвари. А варварите са оприличени на светии и христосовци. Како, пак те питам - наясно ли си какво е това СУЕТА? Како, цинизмът ти бие дори днешните изстъплаения на киевската фашистка хунта, дето тормози и убива 45 милионно население. А когато то се съпротивлява - за теб това е агресия на Русия. Чавка, орел или западняк ти изпиха мозъка бе, како? Та наричаш всичко това - СУЕТА. Явно много дълго се гледаш сутрин пред огледалото - всеки ден! Но ... да знаеш - каквато и да си, ако аз те видя - сигурно ще повърна!!!

#3 Ролинс 08.05.2015 в 22:46:19

Докси, в статията авторът никъде не споменава за агресори... Обаче СССР си бяха агресор отвсякъде с нахлуването във Финландия и окупирането на Балтийските републики, подписването на Молотов-Рибентроп, с което оказва помощ на Хитлеристка Германия.... Защо БКП заличи тези факти от учебниците по история? Имаш ли отговор или пък ще се изнижеш като пръдня из гащи по тролски?

#4 Ролинс 08.05.2015 в 22:52:31

И защо се споменава израза "победата над фашизма". Фашистката партия на Мусолини пада от власт някъде след средата на 43-та. Може би имате пресвид "победата над национал-СОЦИАЛИЗМА"?

#5 Dox 08.05.2015 в 23:03:55

Ролинс, Всъщност, именно въпросът ти е изнизване като ....... - знаеш. Аз обаче нямам навика да се измъквам така. Стоя и смърдя до дупка ... Историята не ми е силната страна, но до сега не съм чел някъде нападението на Русия с/у Финландия или пък "окупирането" на прибалтийските държави да е било причина за избухването на ВСВ. Кажи ми, след като е подписан пакт м/у Русия и Германия, кой напада Русия? И защо? И въпросното нападение може ли въобще да се сравнява с нападението на Русия с/у Финландия - по отношение на жертви, разрушения и т.н.?

#6 Ролинс 08.05.2015 в 23:17:27

"но до сега не съм чел някъде нападението на Русия с/у Финландия" Ами нали ти казах, че тези неща не се учеха едно време, защото всички учебници бяха цензурирани от БКП..... Толкова и четеш коментарите ми. Относно войната - виновни са всички, които подкрепяха национал-социалистите и фашистите. В това число включвам и СССР, които са се натиcкали да се присъединят в тристрания пакт. Бог да прости всички загинали от ВСВ независимо от националноста им. Не са виновни те, а лидерите им страдащи от мегаломания. В това число влиза и любимият ти Сталин.

#7 Dox 08.05.2015 в 23:20:59

И любимите ти Чембърлейн, Чърчил и Рузвелт!!!

#8 Ролинс 08.05.2015 в 23:30:20

Очевидно историята не ти е силната страна. Когато Рузвелт и Чърчил са помагали на Хитлер? Ти нормален ли си? А относно Чембърлейн - той е най-гаврената фигура в САЩ и Англия. Между другото ЕC и САЩ се опитват да не повтарят тази грешка от историята в Украйна, но не се справят добре, защото са нужни много повече санкции. А ти явно си празнодумец и съм ти надценил познанията ти по история.

#9 Dox 09.05.2015 в 00:16:32

Благодаря, "пълнодумецо"! За тази вечер ти отделих предостатъчно внимание. Много ти здраве!

#10 Алилуйщина 09.05.2015 в 02:11:37

“Парад на суетата”…в чест на 20-30милиона жертви,БРАВО МА…ей тук вече ша лъснат/барабар с аФторката/подмолните нацисти. “Датата 9 май е избрана нарочно, за да бъде спорна”Датата не е спорна,а е на 2 септември 1945г.-10 часа токийско време.А подписалият акта е Мамору Шигемицу. Всички пишете за ден на победата /във ВСВ/,а пропускате много важен момент,Великата отечествена война за СССР е срещу хитлеристка Германия и на 9 май се чества ИМЕННО ТАЗИ ПОБЕДА.Никога руснаците не са включвали името на друга държава по повод тези чествания. Попитайте днешните млади,знаят ли генерал,от коя страна е участвал в Парада на победата на 9 май 45г. и как се казва той.Малцина ще ви отговорят.Колкото до това дали Съветската армия е освободителка,ако за нас не е за цяла източна Европа е,а българската армия е част от Трети украински фронт на тази армия и освободителка на Унгария и Австрия. Ако в Германия някой предложи да не се отбелязва края на ВСВ, защото са загубили и са били окупирани, правилно ще го обявят за побъркан ревизионист с нездрави симпатии към нацизма. У нас обаче такава подмяна на историята минава за много прогресивна, явно… Европа когато и както иска да празнува „Деня на Европа“ САЩ ако искат да си честват като ден на победата . август 1945 г., когато хвърлят „най-демократично“ атомни бомби над Хирошима и Нагасаки-Япония Ние,и можем и не можем,зависи/от чупката в кръста/,НО …да се гавриш с паметта на убитите си е един уклончив „Sieg Heil“

#15 Никой 09.05.2015 в 11:02:54

Няма данни Русия да е най-прогресивна държава, но май към момента е най-въоръжената и не е желателно историята да се повтори Информационната агресия в условията на информационна война, водена от САЩ преминава границите на разумното и е нужно в днешния ден да се помолим ответния удар да не бъде с други средства, че българската армия

#17 Rowan 09.05.2015 в 12:41:16

Ниже представлен список крупнейших работодателей мира, данные на 2010 год:[3] Министерство обороны США — 3.2 млн чел. Народно-освободительная армия Китая — 2.3 млн чел. Walmart — 2.1 млн чел. McDonalds (с учётом франчайзинговых магазинов) — 1.7 млн чел. Национальная нефтяная компании Китая — 1,7 млн чел. Китайская Национальная электрораспределительная компания — 1,6 млн чел. Национальная служба здравоохранения Великобритании — 1.4 млн чел. Индийские железные дороги (данные 2006 г.) — 1.4 млн чел. Foxconn — 1,23[4] млн. чел. Российские железные дороги (данные 2009 г.) — 1 млн чел. Почта Китая — 0.9 млн чел. Някой да се нуждае от превод?

#18 Никой 09.05.2015 в 14:07:03

Аааа... военни бюджети Въпрос към Иван - утре ако намериш метална кутия, която тиктака, но е херметически затворена и няма начин да се отвори - каква ще бъде цената й? Друг въпрос - каква част от бюджета на САЩ и каква част от бюджета на Русия би се изразходила за създаването й... Съвет - в информационната индустрия на САЩ имаше една интересна придобивка демонстрираща баланс на сили и системи - Sid Meier's Civilisation. Тествай я и установи значението на националния бюджет при различни икономически строеве и социални режими... Симулацията е доста добра - ако имаш въпроси ще ти ги обясня с примери от икономическата теория

Новините

Най-четените