Равнис, мирно и ходом марш на задължителен лагер!

Време е за нова доза блянове по "едно време", сякаш сегашните не ни стигат. Гражданска инициатива с името "Да върнем ученическите лагери на децата" иска възраждане на детските лагери.

Тъй като явно дори самите инициатори не са убедени, че ще привлекат доброволно учениците, те настояват лагерите да бъдат задължителни и да са два пъти годишно.

И за да не си притесни някой родител, че детето му по цял ден ще бездейства и ще се излежава, гражданите са съставили стегната програма.

Тя включва дейности със съмнителна полза като строяване под българските знамена рано сутрин, уроци по родолюбие, хайдушки игри, физически натоварвания, лагерни огньове...

Цялото описание много напомня на ученическите лагери от близко и не толкова близко минало, които трябваше да са низ от ранно ставане, спорт и лагерни огньове, но вместо това бяха предимно начин да опознаеш по-добре противоположния пол. Е, сега хайдушките игри за учениците над 13 години могат да включат крадене на булката например.

Да очакваме ли подписка и за връщането на трудовите бригади например? Може ли да има детството и юношество, ако не си набрал няколко каруци рози и памук? Ще се научи ли на труд младото поколение, при положение, че е виждало бразди само в учебника по "Околен свят"?

А по-непослушните деца сигурно ще бъдат пращани на лагер в Белене, където физическата активност, хайдушките игри и уроците по родолюбие ще бъдат в по-интензивна форма.

Идеята на гражданската инициатива се усеща като да е от началото на 90-те, че и по-рано. Мисленето е такова, старо, с дъх на нафталин и "Алтай". Доводите на инициаторите и те така звучат - да се учат децата. Да се учат на колективизъм, да се учат да слушат заповеди, да изпълняват послушно и под строй. Да им се втълпи, че всички трябва да са равни, дори и това да означава неколкодневен престой при съмнителни условия.

Всъщност в часовете по физическо възпитание и сега усвояват команди като "Равнис!" и "Мирно", сигурно преподавателите вярват, че ще потрябват.

Вместо да се обърне внимание на проблема с наднорменото тегло при децата и ниската спортна култура, ще пращаме учениците да си играят едновременно на хайдути и на пионерчета за по седмица-две.

Само че нищо от сегашното положение няма да се подобри, ако два пъти годишно децата биват целенасочено третирани като малки войници, които послушно козируват под трибагрениците и се "обучават в родолюбие", за да не навлезе чуждестранна идеологическа диверсия отнякъде.

И в момента текат усилени опити учениците да бъдат превърнати в чукове (по Pink Floyd) като учат наизуст какво е искал да каже авторът.

Кориците на учебниците се менят, съдържанието - никак. Остава да ги принудим и след края на учебната година да продължат да се въртят в тази месомелачка за мозъци и нестандартно мислене. Така няма да е далеч времето, в което просто ще ги препращаме от институция в институция като в измислена от Оруел реалност.

От училището децата ще заминават за лагер, от лагера - обратно на училище, а за зимната ваканция - отново на лагер. От абитуриентския бал - в казармата, която по призива на "Обединените патриоти" и с илюзии как там ще "ковем мъже" ще бъде възобновена.

Какво ще е общото интелектуално състояние на българските младежи след това - можем само да гадаем.

Свободно време за учениците, както сами виждате, не е отредено. Няма време децата да бъдат деца, защото току-виж се разсеят, забравят героичната българска история и решат да играят скрабъл и дженга, вместо "Стражари и апаши".

Всъщност, що се отнася до учениците, най-полезно е родители, граждански инициативи и политици да заживеят в XXI-век. Нека уж славното минало, изпълнено с лагери и масовки, да си остане именно такова - минало.

И без това нито едно съвременно дете не би се включило в нещо подобно доброволно...

#2 Kenny McCоrmick 04.10.2018 в 19:28:20

Братле, аз ако съм на Кафето - няма да си губя времето с коментари. Ще ги изнамеря тия граждани (кхм-кхм... граждани...), ще искам интервю с тях и няма да мръдна, докато не ми обяснят как се играят хайдушки игри. В смисъл, пращат ги в една гора да клечат по храстите и да ядат македонска наденица ли, какво? А знаете ли на някоя такава леля колко бързо й минава, ако при някое подобно мероприятие й ступат детенцето? На бърза ръка се организират фейсбук групи и се почва как МОН/ политиците/ властта/ Арменския поп трябва веднага да спре всякакви екскурзии, лагери и прочее...

#3 Онуфрий 04.10.2018 в 23:39:05

Да предложиш задължителен (!) детски лагер в 21-ви век в България и то два пъти годишно трябва или да си напълно малоумен, или да си някакъв червен боклук с тежка носталгия по соца, или и двете заедно. И аз искам да видя физиономиите на "гражданите", които са предложили подобно нещо. Само не ми е ясно как въобще това е стигнало до разговори в министерството.

#4 stm 05.10.2018 в 08:39:03

Когато нещата се представят по този начин, много ясно че всички ще са против. Само за пример обаче, скоро бях на състезание по ориентиране в един бивш лагер над Шумен. Дъщеря ми през цялото време се чудеше защо на зелените училища ги мъкнат по 4 звездни хотели а не по такива места като този лагер, където според нея би било доста по интересно.

#5 opetkov 05.10.2018 в 09:19:10

Защо точно "хайдушки игри", а не партизански например, с нападане на мандри, палене на кметства, цистерни и други по-модерни елементи? А идеята не е съвсем за подценяване и би имала много добър изтрезвителен ефект, ако се приложи с цялата "строгост" на социалистическата действителност върху предлагащите я граждани. Същото предлагам и за тези 70% български мечтатели за завръщане на "родната" възпитателка- казармата, да се явят във военното окръжие с остригани голи глави и да си отслужат порцията унижения, гонка, глад и мръсотия.

#6 Kenny McCоrmick 05.10.2018 в 09:44:04

Абе, хора, какво се случва по тези хотели - с пранги ли ги държат децата, портите ли заключват, някакви телени мрежи ли има?! От вчера чета горе-долу едно и също от поддръжниците на идеята - "Хотел = МНОГО СТРАШНО И МНОГО ЛОШО, и, о Дио Мио, децата имат УДОБСТВА, което е ПАГУБНО, Лагер с мизерия = МНОГО ДОБРО, МНОГО ВЪЗПИТАТЕЛНО, да имаш баня е ЛОШО". Аз като отида на хотел, никой не ме спира да изляза от него, да ходя по чукари, да ходя до плажа, да ходя на ориентиране, на състезание по кърлинг, на състезание по бутане на маслини с нос през пресечена местност, да скачам с бънджи, да скачам с парашут, да скачам с найлонови торбички или с балони с хелий. И не съм видял на вход-изхода на хотела да спира деца и да вика - аааааааааа, не, вие сте на хотел, никъде няма да ходите, никакъв чист въздух за вас и никакъв спорт, планина, ориентиране или каквото и да било, аре, обратно марш по стаите. Стигам до извода, че на зелените училища проблемът не е, че ги "мъкнат по четиризвездни хотели". Проблемът е, че никой не му се занимава с учениците. Ми то по лагерите ще е същото, вие какво решихте? Че изведнъж ще изпълзят някакви супер сърцати педагози? Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха... П.П.: Нек'си е нормално на дъщеря ти да й е по-добре с тебе някъде, отколкото с някоя даскалица някъде...

#7 bfm 05.10.2018 в 10:18:51

Що ли съм сигурен, че тия "инициатори" или нямат деца или толкова не им се занимава с тях, че биха ги пратили и на м..... си в п..... Като искаш да научиш детето си на нещо, ами отдели му време, недей да чакаш някой друг да ти свърши работата. Хващаш го за ръчичка, водиш го на село и започвате да копаете ЗАЕДНО!

#8 rare case 05.10.2018 в 14:35:15

bfm, със сигурност, това са носталгични червени баби и дядовци, които с умиление си спомнят лагерните огньове, маршовата песен, /задължително съветска/ и лагерите по военно обучение. Пък и те самите се къпят по 1 път седмично, хич не си мислят, че на децата им трябва баня!

#9 Чинчила 05.10.2018 в 15:18:57

Като се абстрахираме от глупостите като хайдушки игри и задължителността за участие, може наистина да се помисли от ползата на т.н. зелени училища. И всъщност какво му е зеленото. Като че ли основната цел в случая е на учителите да е добре и комфортно, да не говорим, че на всяка цена трябва да напълним хотела на някой крупен "инвеститор" в туризма извън сезона. Сигурно 70% и повече от дечицата са с наднормено тегло, не отделят поглед от смартфона, но сакън 2-3 часа преход в планината и спане на хижа - това вече е извращение!!!

#10 паяка 05.10.2018 в 16:04:22

На децата им е забавно да са заедно с връстниците си и понякога да са по-далече от зорките очи на родителите си. Задължителността в случая е някаква малоумна невъзможна вметка. Ако се тръгне с идеята да се запълват хотели "извън сезона", разбира се, че е в ущърб на децата. Извън сезона се ходи на конференции и тимбилдинги, за които са нужни заседателни зали, ресторанти и барове. На децата на лагер им трябва подходящо календарно и метеорологично време за да са сред природата повече. Добре би било ако може да не се краде от порционите им за храна. А задължително е да бъде под много строг контрол доброто качество на продуктите и хигиената на приготвяне на храната им. И да, забавно е да си с доста народ в една спалня. Случвало ми се е и на лагери, и на бригади, дори в родилно отделение. Винаги има много смях. Вманиячаването по абсолютна хигиена ( не тази на храненето - там е безкомпромисно!) граничеща със стерилност се увеличава с възрастта. На децата не им дреме въобще. Важното е да се опазят здрави физически и психически.

#11 explorer 05.10.2018 в 16:19:43

Вчера гледах по някоя телевизия, че единия от гражданите внесли предложението е директор или управител на подобен лагер и там се провеждали подобни игри и т.н. Следваха оплакванията, колко са намалели на брой подобните бази и колко се забавлявали децата в лагера. Всичко това е ОК, но не е ок да искаш от държавата да задължи всички деца да посещават подобни места, само за да не ти закрият работата или да не ти умре бизнеса. Затова се учи математика, за да можеш да си направиш и сметката, дали едно начинание може да се издържа или не. Да караш всички в държава да ти плащат е ….

#12 dedo adji 05.10.2018 в 18:13:53

Шубето е голем страх, както казваше милата ми Мануелка по повод протестите срещу гей парада. Сега тя и гей любителите проявяват същото шубе. С малката разлика, че лагерите са здравословни и приятни а гей парадите не са. Всички изказали се, които са били на лагер, си спомнят за тях с удоволствие. С изключение, може би, на о.петков, но и той протестира не срещу лагерите а срещу "партизанските игри", каквито аз не помня да съм играл там. И какво смущава шубелиите? Главно две неща - задължителността и родолюбието. Задължителност нямаше и в най-суровите години на социализъма. Тя е и невъзможна. Предполагам, че това е грешка или изцепка на авторите, която ще отпадне от само себе си. Масовостта е желателна, но много трудно постижима. Добре е децата да се отделят за кратко от мамината пола и да видят, че има хубави неща и извън тъч скрина и бабините палачинки. На един лагер научих рецепта за сладко от шишарки, занесох я на майка си и тя редовно ми правеше, когато й доставях зелени шишарки. Ще научат например, че лилави крави няма. Да срещнат нови другарчета, да видят нови красоти и главно, да се понаучат сами да се грижат за себе си. И за целта няма нужда от четиризвездни хотели. Хигиената може да се осигури и с по-просто оборудване. А, както казва Паяка, децата не й придават такова голямо значение. Да се къпе, който го мързи да се чеше. И няма опасност да загубят хигиенните навици, ако са насадени от най-ранно детство. Другото страшно шубе е възпитанието в родолюбие. И мисля, че то плаши повече от задължителността, която всички съзнават, че е невъзможна. Стига с това родолюбие, бе, ние сме в НАТО и ЕС. Орбанчета и льопенчета ли ще правите от децата ни. Споко, бе хора, които получавате уртикария , като чуете за патриотизъм и, не дай Боже. национализъм. Родолюбието не е заразна болест и не прихваща за 10-20 дни. 45г масирана комунистическа пропаганда колко души успя да зомбира? Помъчих се да си спомня какво знаме се издигаше над лагерите, червено или трицветно, и не можах. Възможно е да са били различни в различните лагери. И, в края на краищата, тъй като е невъзможно да стане задължително, винаги можете да спрете децата си от лагер. Ама те искали. Мама и тате знаят по-добре.

#13 deaf 05.10.2018 в 20:31:36

Дедо, само да вметна - по мое време,(средата на 70-те и началото на 80-те години),се издигаше само българското знаме в лагерите. Разбира се с комунистическият герб на него. Но пък тогава режимът беше залитнал към патриотизмът,особено покрай 1300годишнината...

#14 Kenny McCоrmick 05.10.2018 в 20:53:10

Да, гей парадите са зло... по-добре е да натикаме десетина момчетии в една стая за седмица-две, това е далеч по-хетеросексуално П.П.: Ходил съм на лагери в периода 1991 - 1998. Беше весело, защото бяхме няколко класа от випуска и защото контролът беше крайно занижен, ама крайно. Извън това, че беше весело, мога да кажа, че беше егати гнусотията. Беше мръсно и мърляво навсякъде, за санитарните възли не ми се почва. Спалното бельо беше емнайста употреба, зле препрано. Храната беше гнусна дори и по най-занижените стандарти. Връщахме се кошмарно мръсни, изгладнели и нерядко въшлясали. Само дето с тел не сме се стъргали после, че да се изчистим. Съгласен съм, че отделянето от мама е полезно, че да научиш някой друг пиниз е още по-полезно. Но не съм съгласен, че това трябва да става в условията, които съм описал по-горе. И, не, не е нужно да е четиризвезден хотел, чисто и уютно е и на далеч по-непретенциозни места. "Да се къпе, който го мързи да се чеше. " - б*хти гнусотията, честно...

#15 паяка 05.10.2018 в 21:30:41

Кени, това имах предвид. Децата по лагерите особено в по-скорошно време гладуваха, бяха зарязани от оторизираните да се грижат за тях и затова въпреки забавленията, спомените не са ведри, щото е имало и хранителни отравяния и отвратителни нечовешки битови условия, и алкохолни вакханалии, което е недопустимо. Ако родителите знаеха, даскалите комисионери и съдружниците им туристически агенти биха били линчувани. Но децата не разказват тези подробности. Поне не докато е актуално. Дали пък не са си мислели, че така е редно? Горките и деца , и родители...прецакани от алчни ненаяли се нагльоци!

#16 dedo adji 05.10.2018 в 23:21:40

Горкото кенче! Не се учудвам на страданията ти. През споменатия период цялата страна беше изнесена на битака и се разпродаваше за жълти стотинки. Впрочем, по него време и дъщеря ми ходи 1-2 пъти на лагер БЕЗ държавна субсидия и не съм чул оплакване от жената. Явно и тогава е имало отговорни родители, които не са допуснали някой да се нагуши от децата им. Аз пък, ходих по лагери 58-64г и нямам такива спомени. Алкохолни изпълнения - нула. Даскалите сигурно са си пийвали насаме, но пиян даскал или даскалица не съм видял и не съм чул. А всеки от нас беше виждал пияни и можеше да ги разпознае. Условията бяха примитивни - съответстващи на епохата. Някои другарчета нямаха чаршафи у дома. В лагерите имаше, найста употреба, прокъсани, но прани. Като прочетох за гладуването ти, си спомних, че 62г получавахме за следобедна закуска домат с плочка сирене, малка плочка. през 92г на германски кораб с порцион 14 марки не даваха по цял домат на калпак - 2-3 резена. Растящият организъм е винаги гладен и никой от нас не напълня в лагера, но гладни не сме били, бяхме полусити. Съжалявам за сексуалните ти преживявания в стаята с 10 момчетии за 2 седмици. Аз съм живял 3 седмици в помещение с 50 и ауспухът ми е още цял, цели останаха и на останалите с мен.

Новините

Най-четените