Долу ръцете от децата, мерзавци

Поредният терористичен атентат в Европа произведе нова шокова вълна със своя озъбен до крайност нихилизъм. По всичко личи, че самоубийствената бомбена атака в „Манчестър Арена" на края на концерта на Ариана Гранде е била съзнателно насочена към децата, които са основната публика на поп звездата.

Голяма част от 22-те потвърдени жертви са малки момичета. В хаоса след терора броят на тежко ранените расте, а търсенето на изчезнали деца и родители продължава.

Всеки терористичен атентат, насочен срещу невинни цивилни граждани, е върховен акт на омраза, патология и отрицание на цивилизацията.

Но има нещо особено болно в целенасоченото избиване на деца. Човешката еволюция и хилядолетната култура, оформили общия живот на хората, са култивирали невероятно устойчив ангажимент към сигурността и съхранението на малките. Ние сме програмирани от природата да се грижим за тях и да ги пазим.

Трагичната ненавременна смърт на дете е възможно най-тежкият кошмар в споделения свят на възрастните. Да убиеш дете е равносилно на това да смажеш най-силния символ на невинността, деликатното обещание за живот.

Бруталното масово избиване на момчета и момичета, които се забавляват с музика и песни, е най-долното извращение и разлива още разяждаща киселина в раната, отворена от организирания терор.

Самоубийствен атентат по време на концерт в голям европейски град с бомба с пирони - това са основни характеристики на джихада - спомнете си за клането в зала "Батаклан" през ноември 2015.

От „Ислямска държава" си приписаха "заслуги" за зверството в Манчестър, а това е колкото ужасяващо, толкова и очаквано. Всички големи атентати в Европа от последните години бяха припознати или от „Ислямска държава", или от „Ал Кайда". Веднага след атаката десетки профили, свързани с ислямистки движения и терористични групировки отпразнуваха в социалните мрежи атентата в „Манчестър Арена" като „смел удар срещу кръстоносците, извършен от лъвовете на Ислямска държава".

Джихадистите, били те организирани или „самотни вълци", са окуражавани от пропагандата на терористичните групи да извършват подобни атаки. Самата концепция за щастливи млади хора, които се забавляват с музика, е тежка обида срещу теократичния и тоталитарен модел на зараждащия се Халифат.

А посягането върху деца маркира достигането на крайната форма на нихилизма. Агонията, смъртта и страха на малките може би най-накрая ще мотивира различна реакция сред големите.

Дежурните хаштагове, молитви и филтри за профилни снимки вече се разиграват като някаква болна дежавю̀ пародия. Тези неща доказано не работят. Мазохистичният примиренчески ступор на елитите също е повече вреден, отколкото каквото и да е било друго.

Минути след като стана ясно, че инцидентът в Манчестър е самоубийствен терористичен атентат, в много медии се изляха традиционните призиви за игнориране на опасността и значението на такива атаки.

Повтори се грозната лъжа, че терорът е част от ежедневието на големите градове и не трябва да ни прави чак такова впечатление. Циници се притесниха повече за евентуалнните наранени чувства на мюсюлманите отколкото за жертвите и техните близки.

Либералният британски вестник „Индипендънт" написа, че отговорът на тази атака е животът да продължи постарому. Все едно нищо не се е случвало. Интересно, кога тези медии и организации ще кажат, че може би има системен проблем. Колко точно атаки трябват? По една на седмица? Всеки ден?

Не, това не е нормално, не е част от живота в градовете и не трябва да се правим, че животът просто си проджължава. За 22 деца и техните родители животът приключи. За стотици семейства същестуването никога няма да е същото. Това не може да продължава. Европа има грандиозен проблем и е време да говорим честно за това.

#2 Виктория Пенелопова 07 23.05.2017 в 22:36:58

Светът се напълни с драми. Драмите превзеха света. Тоталната информация е равна на тоталното нещастие. Някои си имат обяснение, в "бездетносността" на евролидерите. Блазе им. По тв-то, умни хора се опитват да обяснават необяснимото и някои дори успяват. Станимир Илчев цитира Ъпдайк на място. Журналистът-сириец-българин обясни, за кой ли път, че арабин не означава едно нещо. Както и българин.

#5 Dox 23.05.2017 в 23:39:59

За много неща не съм бил съгласен с Лебовски, но тук заставам редом с него, особено пък заради този текст: "Но има нещо особено болно в целенасоченото избиване на деца. Човешката еволюция и хилядолетната култура, оформили общия живот на хората, са култивирали невероятно устойчив ангажимент към сигурността и съхранението на малките. Ние сме програмирани от природата да се грижим за тях и да ги пазим." Перфектно казано - ние сме програмирани от природата да се грижим за малките и да ги пазим. Убийството им е възможно най-тежкият грях. Анти-природа, анти-Бог! Едва ли има по-гнусно проявление на злото.

#6 deowin 23.05.2017 в 23:44:06

>Дежурните хаштагове, молитви и филтри за профилни снимки вече се разиграват като някаква болна дежавю пародия. Тези неща доказано не работят. Защото дежурната гневна статия е по-малко "болна дежавю пародия"? И за какво точно трябва да "работят"? Никой никога не си е въобразявал, че хаштагове, молитви, филтри, както и гневни статии ще предотвратят подобни трагедии в бъдеще. Всичко това няма и никога не е имало "цел", а е просто резултат и външна проява на емпатия - чувство, което може би е напълно чуждо за Лебовски, но пък е общо за много хора. Ако изразя споделената болка към родител, загубил детето си, която ми е близка защото и аз имам деца, то това не би имало никаква цел, а би било просто израз на реално усетена от мен болка. Трябва да си тотален емоционален евнух за да не можеш да разбереш подобно изразяване на емоция, и да търсиш да я обясняваш с пошла утилитарност, домогване към слава и прочие низки страсти. >Либералният британски вестник „Индипендънт" написа, че отговорът на тази атака е животът да продължи постарому А Лебовски какво предлага? Какво действие на обикновените хора би постигнало каквото и да било за намаляване на терористичните атаки? Може би да почнем да бием хората с кафява кожа, бради и забрадки по улиците? Това така или иначе се случва, не изглежда да помага особено. Друга идея? Не? А, забравих, говорим за Лебовски, а той оригинални или дори откраднати, но работещи идеи няма. Той единствено умее да пише скучни статии по злободневни теми, като разчита тематиката да привлече читателя, не уменията му на автор и/или журналист.

#7 Дракон с кисело зеле 23.05.2017 в 23:49:04

Гледам, затъркали са ми гениалния коментар. Яко... Очаквах по-бързичко да стане, предвид боклуците, които изсипах в него. Деовин е казал горе-долу същото, но доста по-цивилизовано. Забавно.

#8 Dox 24.05.2017 в 00:14:10

Свински, Ние тук, на Балканите, не от столетия, ами от хилядолетия сме научени как да разпознаваме типажи като твоя. Ако че се бараш американец - за нас си - пишман-американец. Та ... би ли могъл, ако е удобно, да кажеш смело и без заобикалки това, което мислиш /ако мислиш, де/ - в максимум две изречения с максимум 5-6 думи. Многото плямпане е количество, Свински. Това днес много се цени в т.нар. "Америка". Може би защото най-ценното качество на парите е тяхното количество. Нали така, Свински? Все пак ние тук, на Балканите, се интересуваме предимно от качеството. Количеството не ни впечатлява. Беше време - на Рим и на Византия, когато се впечатлявахме, но ни омръзна. Вече не ни е интересно.

#11 gothic 24.05.2017 в 03:32:38

Без коментар...... http://kordon.blog.bg/politika/2013/01/05/zashtitnata-rech-na-anders-breivik-pred-syda.1038862

#12 Reality Liberation Front 24.05.2017 в 05:50:07

Violator, Вервай ми, диалектическия материализм не е върха на човешкото познание и не "всички са маскари"... "обърни си и другата страна ако те ударят" и "приеми исляма или умри" не са едни си същи етични норми.

#13 реалист 24.05.2017 в 08:18:56

Виолатор, мислех да анализирам обърканите ти коментари, но реших, че не си заслужава... Понеже ми дожаля много за теб, ти препоръчвам обявата "Десетото издание на София Прайд търси доброволци" в днешния брой на уебкафето - сигурен съм, че ще те вземат и то като пълноправен участник! Шествието ще започне от Паметника на Съветската армия! Тичкай, че тръгва!

#19 Mitglied 555 24.05.2017 в 18:27:57

Виолаторе, това за инцеста го има при юдеите - Стар Завет, Тора, Петокнижие... В християнството е смъртен грях. Плямпаш наизуст, драги.

#20 Fenris 24.05.2017 в 18:28:54

"Умират деца. [...] Най-сбитото резюме за човечеството, бих казал. За какво са ни томове и томове история? „Умират деца.“ Всички несправедливости на света се крият в тези две думи." е казал един умен човечец.

#21 deowin 24.05.2017 в 18:57:04

>"обърни си и другата страна ако те ударят" и "приеми исляма или умри" не са едни си същи етични норми. Разликата е единствено времева, от няма и хиляда години - точно "приеми християнството или умри" е главният мотив за кръстоносните походи, в които са измрели между 1 и 3 милиона души, което е доста съществено число в контекста на общия размер на човешкото населние тогава - около 400 милиона. Всъщност, в този контекст броят избити в името на Христа е еквивалентен на броя избити евреи през ВСВ. Това, че християнството днес е по-ненасилствена религия от исляма е единствено следствие на това, че нужното насилие (в огромни размери) за разпространяване и налагане на догмите си вече са го постигнали. Още малко контекст искаш ли? Общият брой жертви на екстремистки ислямски терористични атаки изобщо е малко под 18000 (goo.gl/8IVaij). Разбирам отлично, че емоционалната реакция на практически всеки човек относно смъртта на няколко десетки деца, убити в поредния терористичен акт преди броени дни в близка държава, е неизмеримо по-голяма, отколкото емоционалната реакция при мисълта за избитите в кръстоносните походи милиони (от които със сигурност много деца) преди стотици години в чужди земи. От друга страна, ако ще атакуваме ислямската религия, то не е изобщо резонно да оправдаваме други религии, особено многократно по-смъртноносни такива като християнство и юдаизъм. Все пак го има и рационалният поглед върху числата - жертвите на радикалния ислям представляват нищожен процент от сегашното човешко население (0.0003%), докато жертвите на радикалното християнство дори само от кръстоносните походи са многократно повече (0.5%). Допълнително имаме инквизиция и други негови престъпления против човечеството, включително принос към мотивацията за ВСВ, който самият Хитлер открито е заявявал като многократно се е опирал на християнската религия като морално оправдание за войната. Разликата в отношенията е над 3 порядъка - хиляди пъти повече. Дори като абсолютните стойности говорим за стотици пъти повече жертви. Та, хайде ако ще сочим към радикалния ислям, както е и редно, да не използваме неговите отвратителни престъпления за да оправдаваме гнусотиите, свършени в името на християнството, и да си затваряме очите за тези стотици/хиляди пъти повече жертви на тази религия, за които днес не ни дреме основно заради разстоянието във времето (плюс стандартния in-group bias, естествено).

#23 Mitglied 555 24.05.2017 в 20:20:43

Виолаторчо, по-полека с обидите. Основа на християнството е Новият завет, а Стария е писан от евреи. Това го знаят и децата, дечко. За твое сведение, атеист съм до мозъка на костите. Гледам на всички религии само от историческата им страна и от приноса им за формиране на човешките общества. Забележи, казвам "принос", без да уточнявам добър или лош. Просто фактор, оформял човешкото мислене в продължение на хилядолетия. Смятам, че такива фанатизирани анти-религиозници като теб не правят добра услуга на никого, най-малко на атеизма. Фанатикът е жалко страхливо създание, независимо дали е про- или анти- нещо си. Фанатикът побеснява от ярост винаги, когато някой оспори убежденията му и започва да сипе обиди върху инакомислещите, както правиш ти, без някой да те е обидил с нещо. А може би просто си невъзпитан дрисльо, пале с жълто около устата. Пак да повторя - атеист съм откак се помня. Считам, че религиите имат голяма вина за страданията човешки, откак свят светува. Но да плюеш и обиждаш хора, които не познаваш, само защото те вярват в нещо, а ти не, е поведение на скудоумен Мозък. Ако ще защитаваш някаква своя теза, не използвай неверни твърдения, и то лесно проверими такива, защото олекваш като опонент. С ругатни и обиди показваш само манталитета си, но не и някаква ерудиция по въпроса. Ако нямаш аргументи, с които да защитиш тезата си, какво ти остава? Само вярата, че си прав. Което те прави точно толкова безполезен, колкото и вярващите, срещу които плюеш. С какво твоята с нищо неподкрепена вяра е по-добра от тяхната с нищо неподкрепена вяра?

#24 deowin 24.05.2017 в 20:31:32

>Ако ще защитаваш някаква своя теза, не използвай неверни твърдения, и то лесно проверими такива Доста би ти помогнало на аргументацията ако ти самият беше първо проверил как стоят нещата в Библията преди да критикуваш, че само в Стария Завет било имало призоваване към жертвоприношения, робство, насилие, убийства и прочие престъпления и извращения. Което, естествено, далеч не е така. Би могъл да го провериш лесно и удобно например тук: http://www.evilbible.com/ Всичко е дадено в конкретни цитати от Библията, които сам би могъл да провериш за достоверност, например тук: https://www.biblegateway.com/

#26 Mitglied 555 24.05.2017 в 21:18:50

Деовин, ако си направиш труда да прочетеш отново първия ми коментар, ще видиш, че говоря само за инцеста и за нищо друго. Така че стандартния ти похват да слагаш думи в устата на опонента и после да го оборваш, не ме впечатлява.

#27 zDvera 24.05.2017 в 21:30:36

Защо никой не се замисли нещо ?! Тези деца които на между 7 и 14 години какво търсят на този концерт. В този случай има и други виновни които в момента се изживяват като жертви. Да не споменавам , че тази псевдозвезда след някоя и друга година ще отиде в забвение. Освен всичко друго някои анализатори доказаха , че този атентат не е на някоя терористична организация , а организиран от самоубиеца. И това поредният повод за UK да затворят съвсем граници И да изритат всичката паплач която не им трява - чистачи , миячи на чинии , гледачки,берачи и т.н.

Новините

Най-четените