Ангели или дяволи

В последните години феминизмът в САЩ и Европа, приемайки, че и ние сме от Европа, е зациклил в среда, в която може да се каже, че е постигнал повечето каузи, за които се е борил.

Дотолкова, че всякакви джендър теми вече са станали ужасно банални, дори когато става въпрос за осъзнаването, че май е било по-добре нежният пол да си остане по къщите, да възпитава децата и да посреща съпруга си с любяща прегръдка, току-що изпечен хляб и по копринен пеньоар с дантелени краища.

Така или иначе обаче феминистките подредиха свят, в който на жените им се налага да балансират между работата и семейството без много да мрънкат и единственият непокорен връх от това женско войнство остава победата в дебата за половата диксриминация на ръководните постове.

Във все повече страни се натяква за оскъдицата от жени в бордовете на директорите на големи корпорации (говори се и за такава по високите постове в държавните институции) - и че този недостиг трябва да бъде преодолян чрез квоти.

Към тази феминистка претенция често са прикрепени и разни психологически тези, като заявената наскоро в този сайт позиция на Мадлен Алгафари, че качествените характеристики на „женското начало" задвижват нови процеси като например трансформацията на ценностната система и въобще инициативи, свързани със спасяването на планетата.

Дебатът за това защо е добре жените също да хващат руля винаги е вървял не само с доказателства, че те по нищо не отстъпват на мъжете като амбиция, увереност и управленски способности, ами че и облагородяват властта с качества като грижовност, стремеж към близост, справедливост.

В последните дни обаче имаме доказателство на съвсем друга тенденция. Жените не само се опитват да бъдат толкова добри шефoве, колкото са мъжете. Но и да бъдат толкова лоши, когато става въпрос за качества, приписвани на мъжкото начало - като например материалност.

Бонусите на Виолета Николова, шеф на Агенцията по вписванията, на Нели Нешева, шеф на Здравната каса и съмненията за лобиране на Гергана Павлова - зам. министър на здравеопазването и бивш висш мениджър във фармацевтичната компания, която господства на пазара с лекарства у нас.

Три жени, две от които не намериха за нужно да се извинят, обяснят или оправдаят и една - д-р Нешева - която след първоначалното съскане срещу медиите защо й търсят сметка за някакви 12 хиляди лева, бе принудена да постъпи „майчински", дарявайки бонусите си на център за работа с деца на улицата.

Така че, когато става дума за морал във властта, вече няма място за спекулиране с понятията „мъжко" и „женско" начало. В търсенето си на равенство с мъжете, дамите се отказаха от някои от уникално женските си качества. Равенството между половете се превърна в игра, в която успехът вече не зависи от чисто управленските ти достойнства - а от това на колко некоректност си способен.

Жените платиха доста скъпо за привилегията да имат право на власт - със съвестта си. Която ако не се събуди, всичко, което са направили феминистките движения, може да се окаже просто убийство на женската същност.

И ако има за какво да се борят оттук нататък, това е не гарантиран процент жени на ръководни постове, а гарантиран процент морал.

Това ли беше идеята за равенство? Да се изкривят в свои "мъжки версии". Или да спомогнат за изграждането на по-добър свят - за тях, за децата, които раждат, и за мъжете, които обичат.

#1 bulgaria above all 23.02.2012 в 15:30:12

Няма никакво значение дали са мъже или жени- нечистите безпринципни хора си остават на това равнище и с нищо не доказват еволюцията на човешката същност през вековете. Може всички те да са свършили чудесно работата си, но когато този човек сам се възнагради, всичкото хубажо отива по дяволите.

#3 fata morgana 23.02.2012 в 15:51:47

Не съм се замисляла за това, че жените „облагородяват властта с качества като грижовност, стремеж към близост, справедливост” Жените сме неморални по свой начин, мъжете по свой. Ако жените напоследък сме станали неморални по начина, по който са неморални мъжете, а не по традиционния е, защото се мъчим да действаме като мъже. Но според мен алчни жени е имало открай време. Не ми прилича на някаква новост

#4 Чинчифон 23.02.2012 в 16:16:35

Темата за за равновесието между половете и въвеждането на еднаквости между мъжа и жената почна да дотяга.Еволюция на човека е наложила различия между мъжете и жените,които дори и Господ не може да заличи.Но най-досадното е,че чисто формалните различия се случват и се формират тъкмо в утробата на жената майка.Там плодът най-напред оформя своя пол и в зависимо от него се развива мозъкът му.Мъжете не са виновни за това.Друг е въпросът,че според Фройд,1/3 от мъжете са с женско самосъзнание и пак толкова от жените-с мъжко.Но нали без изключения...няма правило?

#5 fata morgana 23.02.2012 в 16:16:38

Въпреки че тезата на Мадлен Алгафари, че качествените характеристики на „женското начало" задвижват нови процеси като например трансформацията на ценностната система и въобще инициативи, свързани със спасяването на планетата, ми се струва доста интересна. Има белези за настъпването на матриархат, което може да доведе до трансформация в досегашните ценности. Ако до тогава, може би има право авторката носителките на матриархата не сме се трансформирали в някакви нови ГМО жени....

#6 lele male 23.02.2012 в 16:36:25

Тоталната власт - тотално развращава! Полът няма значение...

#8 Оня Дето Го Трият 23.02.2012 в 20:20:44

Защо тая на снимката толкова много искам да я наплюя, защо? Какво стана с присъщото ми джентълменство и уважение към жените

#9 Rodrigo Diaz de Vivar 24.02.2012 в 08:21:19

И аз така Оня, ама все се сдържах да го напиша. Ебати мазната [буквално и преносно] физиономия.

#10 strawsPulledAtRandom 24.02.2012 в 12:10:50

#2,

#12 Falconetti 24.02.2012 в 16:28:52

Какво е женско начало? Е, това жената която е скрила в себе си всички осъществими мечти на един нормален мъж, те това е! Нешева, Недялкова, Алгафари имат едно качество, да направят ветропопказателя на всеки мъж да сочи 18.30 или Юг по географски. Пълна порнография или по точно гей порнография! Не ! Най точно Бантустанска гей порнография. Умрели статии с умрели заглавия.

Новините

Най-четените