Сигурни ли сме, че искаме да им забраним да гласуват?

* Броени часове след публикуването на този текст, Министерството на правосъдието изненадващо оттегли проектозакона, който ограничаваше правото на глас на всички български граждани, живеещи трайно в чужбина.

Обяснението: проектът не е бил съгласуван със служебния министър Мария Павлова. От обяснението на институцията обаче става ясно, че кабинетът не се е отказал напълно от идеята си - министърът смята, че изискването за уседналост не бива да важи само за българите, живеещи в страни от ЕС. Това би попречило на изселниците в Турция да гласуват - но покрай тях ще бъдат ощетени и хилядите българи в САЩ, например.

 

Когато заплахата надвисне, империята отвръща на удара. След цирка на блокадите по границите и страхът дали ДОСТ ще влезе в парламента, министерство на правосъдието предлага промени в Закона за българското гражданство, закона за вероизповеданията и Изборния кодекс.

Въвежда се изискване за уседналост, а българите в чужбина няма да могат да гласуват, нито в Турция, нито където и да е по света. С един удар - два заека. Никакви заплахи от Турция, никакви главоболия. И никакви алтернативи. Просто няма да гласувате, и това е.

Но как ЦИК ще определи дали даден гражданин е пребивавал в България през последните три месеца или не?

Друг е въпросът, че България отдавна е емигрантска държава, поне два милиона от 6 810 341 присъстващи в избирателните списъци от години не живеят на родна територия. Но сигурни ли сме, че искаме да им забраним да гласуват? 117 618 хиляди гласували в чужбина не променят резултата на никой, още по-малко 19-те хиляди на ДОСТ или 13-те хиляди на ДПС.

Само че знакът, който България ще прати на българите, които си тръгнаха оттук, защото не намериха работа, смисъл или благоприятна среда, ще бъде еднозначен. А те не го заслужават, нищо че много малко от тях си правят труда да стигнат до изборните секции.

В случая се премахва една форма на гласуване, без да се предлага алтернатива. Германия също не открива секции в чужбина, но там може да се гласува по пощата. Нещо неприложимо за нашите условия, защото тогава от Турция ще потече една кореспонденция, едни фермани... край няма да има. А електронното гласуване, макар и предвидено за въвеждане още от следващата година, изглежда в далечното бъдеще.

Но служебното правителство е експерт по подобни хватки. По същия начин бе премахнато и постановлението за бежанците, но за бежанците освен на Европа, на никой не му пука така или иначе.

Пак по линията ДОСТ се забраняват даренията от чужди държави на религиозните вероизповедания, като се поставят рестрикции при назначаването на чужди граждани за религиозни служители.

Единият от тримата турски граждани, експулсирани заради насаждане на антибългарски настроения, Ибрахим Таранджъ е един от спонсорите на ансамбъла за песни и танци "Кърджали".В смесените райони даренията от Турция са нещо обичайно, а предлаганите промени ще ги прекратят.

Нека службите да проверяват даренията, да има регистър, но дали всички парични потоци с произход чужбина трябва да бъдат спрени? От това ще пострадат и другите вероизповедания: Католическата и протестантската църква, които главно се финансират от чужбина. А дали българската държава ще може сама да се погрижи за рушащите се по селата джамии?

Затова нека не се плашим с националната сигурност, нищо че главнокомандващият е генерал. А предлаганите промени трябва внимателно да се огледат, та да не стане вместо да изпишем вежди, да избодем очи.

#1 1Sion1 04.04.2017 в 20:25:37

Аз съм един от българите в чужбина , Панайотова.И да, сигурен съм , че българите в България трябва да решават кой да ги управлява.Ако реша един ден да се върна, тогава и аз ще имам моралното право да решавам кой да управлява държавата.Между другото е крайно време хора, които не могат да попълнят името си на български да не могат да участват в избори.

#2 dedo adji 04.04.2017 в 23:10:28

Марчето се загрижило за спонсора Ибрахим, изгонен за насаждане на антибългарски настроения. За да се реши нашето безгръбначно правителство на подобна стъпка, той трябва да е бил особено нагъл и открит в дейността си. Иначе антибългарски настроения се развяват открито от 27г. насам, а скрито, между свои, от 139г. И какво ще прави сега танцовият ансамбъл? Спонсори за кючеци дали и Господ и аллах колкото щеш. 117 х. гласа не променяли картината. Да, ама без половинчатите мерки, тия гласове щяха да бъдат 300 х. Това са 10% от вота. И 200 х. от тях щяха да дойдат от Турция, или от секциите или от автобусите. Трябва да благодарим на местан и дост, че най-после стреснаха управниците. Никой няма да попречи на Хасан да прати на братчед си Осман няколко стотин или няколко хиляди евра или турски лири. А преводи за джамии, дур Хасан. (на български стой) Трябва контрол и на преводите за всички нетрадиционни вероизповедания. А в Конституцията пише черно на бяло: "Традиционното вероизповедание в България е православно христианство." Точка. Следва смешен хелзинклийски плач за католическите и протестантски църкви и РУШАЩИТЕ СЕ ДЖАМИИ!!! Още не съм чул за рушаща се джамия, кажи, марче, къде има такава, да ми капне мед на сърцето. И ни дума, ни вопъл, ни стон за запустелите и рушащи се православни църкви. Сред целия този бълвоч има един разумен въпрос: Как ЦИК ще установява и проверява уседналостта? НЯМА КАК. Тя ще се фалшифицира по всички възможни начини, чрез партийни игри, шуробаджанащина, рушвети, и т. н. Единственият разумен начин е ОТМЯНА НА ДВОЙНОТО ГРАЖДАНСТВО. Тя автоматически ще изчисти вота. И ако избоде нечии очи, да не плачем, те не гледат с добро око на България.

#3 ImaIma 05.04.2017 в 01:40:52

Каква смешна статия.

#4 mima 05.04.2017 в 08:02:17

Когато гласуваме си избираме хора, които да ни управляват, най-опростено. Тези хора се разпореждат с нашите пари (данъци, такси, осигуровки). Откъде накъде някой, който не плаща нито здравни, нито пенсионни осигуровки, нито пък каквито и да е данъци в тази държава ще има право да определя кой да се разпорежда с чуждите пари. Това, че не си избираме нормално управление вече е съвсем отделен въпрос.

#5 pixie 05.04.2017 в 09:08:51

"А дали българската държава ще може сама да се погрижи за рушащите се по селата джамии?" - От това изречение излиза, че българската държава досега се е грижила за рушащите се джамии с помощта на пари от съседката. Интересно. А за църквите кой откъде ли помага? Щото по тв-то често има репортажи за рушащи се църкви и хора, надяващи се на спонсори за възстановяването им. Не знам държавата да се е юрнала да ги спонсорира. Иначе може би малко неща щяха да се променят около изборите, ако дост изобщо не беше регистрирана. А защо я регистрираха е един много интересен въпрос. Значи пускаме вълците в двора, а после се чудим как да се пазим от тях.

#6 Алилуйщина 05.04.2017 в 09:19:33

Гражданството бележи принадлежността към определена държава /не народност, а административно формирование/. То дава на човека права, но и задължения. Човек не може да изпълнява задълженията си пълноценно към повече от една държава, и за това не е логично да има двойно гражданство. Нека всеки да си даде сметка коя е неговата държава и да запази съответното гражданство. Това решение би прекъснало от веднъж турското вмешателство във вътрешната политика на България, без да се налагат засукани промени на изборния кодекс. Гражданин на САЩ/Англия и др./ се става, ако не само говориш и пишеш на английски, но и познаваш историята на САЩ, конституцията, основните закони и издържиш изпит. В Германия можеш да имаш двойно гражданство само до двадесет и пирвата си година, след което трябва да си избереш едно от двете. Това си е откровен антитурски закон.В Испания позволяват двойно гражданство с испаноговорящите страни, с Португалия, с Андора и с още три-четири държави, с които имат подписани двустранни споразумения за прилагането му. Никой не може да ги упрекне, че нямат такова споразумение със съседните Франция и Италия например, защото това е въпрос на национални приоритети, свързани с националната сигурност и финанси. Много са страните които са категорично против двойното гражданство, защото то създава проблеми в семействата, при облагането с данъци и когато става дума за правна защита и отговорности.Какво ни пречи да се споразумеем двустранно с Гърция, САЩ, Канада, Испания,Италия, и с още два-десетина внимателно подбрани страни, като никой няма да ни съди, че не сме сключили подобни договори с Албания, Турция и Афганистан. Как стоят нещата в Турция? Много просто - турската държава не признава българско малцинство.На българите-християни е отнето дори правото да носят български фамилии. Окончанията "-ов", "-ев", "-ски" и "-ин" са забранени. Що се отнася до българите-мюсюлмани, за Турция те са турци и точка. В Турция законът забранява, не признава и не допуска граждани на Турция да имат и друго гражданство.В нейната конституция от 1982 г., в чл. 66 се казва: “Всеки, който е свързан чрез връзка на гражданство с турската държава, е турчин”. Фактът, че Турция разрешава по изключение и дава турско гражданство на граждани на България означава, че Турция има "специално отношение" към българските граждани, които живеят постоянно в Турция, и които искат да имат и турско гражданство. И веднага възниква въпросът: защо Турция има специално привилегировано отношение само към турците по етнос, но граждани на България/по паспорт/?!

#7 dedo adji 05.04.2017 в 10:30:49

.... "А дали българската държава ще може сама да се грижи за рушащите се по селата джамии?" Това означава .... Пикси, това означава единствено, че марийка панайотова и хелзинкският комитет се грижат само за джамиите и поклонниците в тях, и по съвместителство за еретическите църкви, и в никакъв случай за България, българите и православието. Нещо повече, искат да вменят на държавата тая грижа, макар че се леят финансови потоци от други държави, на първо място Турция и Саудитскка Арабия, все образци на демокрация. Е, този път не мина. И е похвален опитът, засега само незавършен опит да се контролират средствата, постъпващи от чужди държави. Да прощават братята во Христе, католици и протестанти, но българската държава не може да бъде видяна да упражнява дискриминация между нетрадиционните вероизповедания. А местан заслужава орден Стара Планина за разцепването на ислямския вот. Тоя път сметките на ердоган излязоха без кръчмаря. Вълците са отдавна в кошарата, това е пускане на чакали между вълците, да се хапят един друг, та поне малко да живнат и овцете.

#8 Xaoc 05.04.2017 в 11:51:49

Много ме радват коментарите, както и действията на Обединените патриоти по време на изборите. Сякаш лека полека се събуждаме. Остава и да отменят двойното гражданство и ще повярвам във волята на политиците за промяна.

#9 Гризли 05.04.2017 в 13:40:35

Да, сигурни сме!

#10 GETI 05.04.2017 в 13:44:10

щом искате да гласувате, елате си в България и живейте под управлението на хората, които сте избрали. ..и имам питане. защо в най-толерантните европейски държави джамиите нямат минарета?! а най- много джамии на глава на населението в цяла Европа се пада на България. излиза , че ние сме по-толерантни от най-толерантните. и пак сме най-лошите. България няма нужда от джамии! има нужда от инвестиции, от работни места с нормални заплати за да имат хората приличен живот...

#11 jens xp 05.04.2017 в 14:43:37

Безочливи и нахални хора, като тази "аФторка", служещи на чужди интереси, мразещи България, трябва да бъдат поставяни на място! Виждам и се радвам, че има доста хора, които мислят с главите си.... Няма да се предадем така лесно на соросоидната паплач!!

#12 dedo adji 05.04.2017 в 15:26:36

Гледам, че отсъстват щатните соросоиди, чак доскучава без противоречие. Явно и на тях им е неудобно да се изходят в защита на джамиите.

#13 паяка 05.04.2017 в 17:02:32

Бе свършиха ли се светските възможности за инвестиране, та заревахме за религиозните? А точно пък тези, които не са храмове на традиционната в България религия, са най-нови и най-лъскави - джамии и евангелистки църкви.

#14 Асито 05.04.2017 в 17:31:10

Когато секне изборният туризъм от Турция, тогава и аз ще кажа: "Да, аз нямам моралното право да гласувам, докато живея и работя в чужбина". Но дотогава ще упражнявам правото си на глас, каквото и да ми струва това, дори и само да неутрализирам вота на друг, който дори не знае български. Бях свидетел в деня на изборите как един микробус с плакат на ДОСТ докара дружина гласоподаватели под строй пред изборните секции в Хага. Това са моите доводи, а и на много мои сънародници тук.

#15 Bai Hoi 05.04.2017 в 17:31:46

dedo adji | 05.04.201715:26 Гледам, че отсъстват щатните соросоиди, чак доскучава без противоречие. Явно и на тях им е неудобно да се изходят в защита на джамиите. Ами може би така се получава, защото вие, Бързите Страшни Пенсии, сте щатните. Така и не ми е ясно какво правят национал-социалистически старчета като вас в този сайт, който е с изразени либерално-проевропейско-западно-демократични позиции? По СКАТ, Алфа ТВ, България 24, вестник Дума, Петър Волгин и по кой знае колко още цуфтят денонощно мозъчните пръдни на ваши себеподобни, защо не сте там да се надъхвате и окуражавате, че сте мнозинство? Зная, че всеки е свободен да пише където си иска, но ми е любопитно какви са вашите мотиви? По темата: хората с българско гражданство трябва задължително да имат правото да гласуват. Най-вече поради факта, че за огромна част от тях българската държава е основният виновник те да са извън страната, а не защото така им е кефнало. Българските турци бяха НАСИЛА изселени чрез етническо прочистване, а останалите емигранти по Америка, Канада и западна Европа емигрираха по икономически причини, тъй като новите и стари комунисти направиха така, че тук да е трудно да се оцелява. Справка - безработицата за 2016 г. се води под 10%, но с милион работещи в чужбина българи, ако бяха тук, колко ли щеше да е? Разбира се, червените старчета си знаят тяхната - ако не са турците, бежанците, гейовете и мормоните, БГ щеше да е цъфнала и вързала. Ако аз един ден оставя на децата си държава, каквато вие оставихте на нас, би ме било срам и не бих си отварял така компетентно устата. Ама затова е необходимо някакво dignity. А вие освен да ДИГНИТИ някаква патардия, за друго явно не ви бива...

Новините

Най-четените