Колко хубаво е да не си сам в света

"Нова Зеландия иска да експулсира руски шпиони, но не може намери нито един".

Да им имаме проблемите на някои държави - това си казахме, когато се натъкнахме на новината преди дни.

За територия, чието знаме съдържа британския Union Jack, вероятно наистина е неудобно да не покаже солидарност към Лондон по сериозен проблем за вътрешната и международната сигурност.

Неудобството на едни е лукс за други. България не може да се оплаче от липса на руски дипломати в кавички. Излишъкът им е достатъчен да покрие всички дефицити на бившите британски доминиони.

Когато се отдаде шанс обаче, никой не посмя да им даде команда "чемодан-вокзал-Москва".

Насред европейското председателство София отново се оказа в обичайната проветрива позиция на разкрачен стоеж. Правителството се задоволи само с това да върне у дома посланик Бойко Коцев (чийто мандат и без това изтече), и да заложи на стратегията "Приземяване, приземяване, приземяване" от Живково време.

"Да се поснижим, да мине тая буря, па след това ще видим какво ще правиме. Ако не мине бурята, накрая ще се преустройваме".

Докато България тръпне в очакване на държавното посещение на Путин, ще пази неутралитет. А и след мъмренето на руския патриарх Кирил срещу "неблагодарния" държавен елит на България, втори мартенски скандал с Кремъл щеше да дойде в повече.

Най-лесното оправдание за пасивността на кабинета е "липсата на консенсус между коалиционните партньори", по меко казаното определение на Томислав Дончев.

Както гласи Facebook-вицът, докато българското правителство обсъжда дали да не изгони руски дипломат, в руското посолство обсъждат дали да не изгонят българското правителство.

Само че и Валери Симеонов, и Красимир Каракачанов, и Волен Сидеров се оказаха учудващо податливи на компромиси по външната политика, когато Бойко Борисов влезе в директна и активна посредническа роля с Реджеп Ердоган във Варна. Препотвърждаването на санкциите срещу руския елит заради анексирането на Крим също не преминава тежък дебат в кабинета на всеки 6 месеца. Значи можело?

Смисълът на ответните мерки след отравянето на Сергей и Юлия Скрипал не е в индивидуалната "жертвоготовност" на държавите.

Дипломатическите санкции създават временно препятствие, но няма да доведат до драматични тревоги за разузнавателната мрежа на Русия - всеки от изгонените агенти ще бъде подменен с нов пратеник до дни.

Ответната реакция е преди всичко демонстративна. Това не е акт на война.

Ползата от тази акция беше в рядката възможност за проява на единство на ЕС по казус от сериозен общ интерес. Вече не става въпрос за клетия износ на родни корнишони към "необятния руски пазар". Проблемът не паричен, а е стратегически.

Моментът беше достатъчно важен, за да внесе сляпа надежда у стар скептик като Волфганг Шойбле, че Великобритания ще преосмисли напускането на ЕС. Защо? Защото ще види "колко хубаво е да не си сам в света".

А уж това беше и българската мечта след посттоталитарната изолация.

#2 spensnяta 31.03.2018 в 00:18:54

С категоричния отказ да приема (лъже)бежанци, да ратифицира Истанбулската конвенция (чел съм я в оригинал)-подла и нагла атака срещу традиционните ценности и България и сега да гони руски дипломати заради абселютно ,напълно 100% изфабрикувани лъжи без грам доказателсвто ние доказваме , че сме способни на здрав разум и българите мове да сме всякакви, но повечето от нас 70-75% сме нормално мислищи, рационални хора за разлика от повечето хора във "великия" Запад. Трябва да подкрепяме тамояните ни суидейници на здравия разум и нормалността, защото за разлика от тук там те са малцинство, а неолибералните лумпени стават все по-шумни и им скачат на главите! Така не може да продължава там!!

#3 dedo adji 31.03.2018 в 00:37:38

Диянка дава фира. Паднала е до девиза на павето и ибрикчията "чемодан, вокзал, Москва". Някак си не подхожда на умнокрасивитета. Имала е и по-изискани обрати. Лошо е да си сам на света. Има и по-лошо - да си сам сред вълци, както е България, откак е възстановена като България. И когато си сам сред вълци нямаш никаква файда да се зъбиш и на мечката, не че и тя не иска да те изяде. Това го е установил още чистокръвният висш европейски аристократ Фердинанд след няколко години конфронтация с Русия, предизвикана от същата тая Русия. И си навлякъл анатема от папата, като кръстил княз Борис в православие. Анатема лично на себе си в полза на държавата. Днешните ни управници не ги заплашва анатема, а и те не се стряскат особено от папи и патриарси. Президентът зае поста с етикет русофил и ще го напусне със същия етикет. Бойко ще отнесе няколко намръщени погледа, но трябва вече да е свикнал, и преди са му дърпали ушите, даже на два пъти го свалиха. Той се учи в крачка и мисля, че едва ли се заблуждава относно великата посредническа роля за западните балкани. А на срещата във Варна беше като съдържател на мотел, в който босовете на две банди си уреждат разбора. И, като си знае, че не е от семейството, не се поддава на лозунга "кой не скача е червен". Но Диянкиното сърце юнашко не трае и иска да скача. Барабар Диянка с Тереза. Хем признава, че ефектът е минимален, ако не нулев. Чисто символичен, и английската посланичка го призна. България един път е обявявала символична война. Само глупакът повтаря грешките. Тук диянките ще ми запушат устата с евро фондове. Даже и да е вярно, гонене на дипломати за еврофондове е изпадане в ролата на платените протестъри от близкото ни минало. Не е достойна роля. И поводът е абсолютно имагинерен.

#4 follow_the_cash_flow 31.03.2018 в 00:59:14

Целия ЕС е в позиция на разкрачен стоеж, слушайки команди от .... ОТ ИЗВЪН ЕС !!!!! Ееееййй, тъпаци прости, малоумни, страхливи, дебилни!!!! Кога ще разберете очевидното: - НАТО е инструмент за вмешателство в политиката на ЕС. ЕС няма суверенитет !!!!! Как не ви е срам, помияри и дупедавци, русия има бвп десет пъти по малък от китай и 15 пъти по малък от сащ и не цепят басма на никого !!!!!! Пред никого на колене !!!! А долните пед*руги от ЕС, лицемерните страхливци, които като икономика са почти колкото сащ, ги е страх!!! Мълчат кат п*тки, слушат и изпълняват!!!! НЕЩАСТНИЦИ !!!! Къде са ви доказатрлствата , смешници!!! Утре като се разбере, че скрипал са живи и здрави, ще се правите че нищо не е станало, п*тки нещастни !!!

#5 sim4o 31.03.2018 в 04:03:49

Браво на Бойко за реакцията! Какво добро сме видяли от англичанчетата? Диянчето , ако и е мерак ,да намери две-три пияни британчета на Слънчака и да им посвири.

#7 TheRock 31.03.2018 в 08:16:15

Има един често използван израз, превърнал се в сентенция: " Няма вечни врагове има вечни интереси " . Колкото ефектен, толкова циничен. И неверен ! Ние сме врагове, ама подписваме някаква хартийка? Ами хартийка е какво друго. Значи? Значи - д о в е р и е ! Без доверие нищо не става. Наши съюзници, при това не само един-ние обаче ... им нямаме доверие. Точно това означава поведението на България.Ние не вярваме на съюзниците си, ами тогава те защо да ни вярват.

#8 TheRock 31.03.2018 в 08:17:18

Интелектуалното развитие на Бойко е свършило в 9-ти клас. С такъв капацитет толкова - умозрително възприятие на света. Няма научно, историческо, философско (горкия Дончев), духовно (завалийката не знае, не е чувал за ВЪЗРАЖДАНЕ), културно, демографско, научно-техническо и най-вече цивилизационно възприятие на света,.. Да разбере това, че Европа е християнска и какво нещо е християнството и как да помогне за преодоляване на дехуманизацията на българите, вследсвие на комунизма, това не може да докосне съзнанието му.

#9 TheRock 31.03.2018 в 08:17:54

В момента тече преброяване на дивите зайци ! Така че ако се стигне пак до делене на света по салфетки или тоалетна хартия нашата съдба е вече решена (благодарение на Бойко Методиев Борисов ) , без каквото и да е угризение ! Та по ми прилича на национално предателство , защото съюзниците ни , ни оставиха да вземем решение сами ! Това решение е съдбоносно , геополитически определящо за България . Сега и десет дипломата да изгоним , всички знаят че България не е надежден партньор ! Но така ще е , с комунист путинофил начело ! Честито на печелившите

#10 pixie 31.03.2018 в 09:24:20

Правилно правителството не се съгласи веднага да гони руски депутати. Отстрани изглежда, че лекичко показаха среден пръст на Англия, която не спря да се държи колониално и в същото време като ощипана госпожица. Хем демонстративно излизат от ЕС, хем квичат всички да ги подкрепят вкупом в някаква недоказана и омазана история. Много удобно изглежда комбинацията между мераците на Тереза Мей и мераците отвъд океана да ръчкат и объркват нещата в Европа.

#14 deaf 31.03.2018 в 10:51:29

Трябва да си тотално прост и простак,(което е едно и също),та да опростиш до там Англия,(вълкът),и Русия,(мечката),че те да ти изглеждат еднакви!? Еднакво опасни,(хайде,бе?),за България! Що за живот е този на простака,на когото всичко му изглежда еднакво?! Аз не мога да си го представя! Такъв живот сигурно е някаква ужасяващо изнервяща шизофренична лудница! (Ако той наистина е простак,а не патологичен лицемер.)

#15 dedo adji 31.03.2018 в 10:53:53

.... Силна връзка Русия-Китай е просто немислима в главата на чичо Сам. .... А бе Бароне, тая глава да не би и тя да е тиква, чела само винету? Че и бетер. Като подрязва всички други връзки на Русия чичо ти Сам сам подсилва връзката с Китай. Дали да не му пратим Бойко за консултант? Ама не, не бива, тогава оставаме само с Цв.ЦВ. и Диянка. Да го консултира с деосвин, да не си губи работното време с бедния непросветен български народ.

#16 pixie 31.03.2018 в 11:20:31

Добре, де, руски дипломати, грешка на езика.

#17 dedo adji 31.03.2018 в 11:23:22

.... Аз не мога да си го представя! .... Не се учудвам, глухчо, като си спомня досегашното ти творчество. Като възпитан човек, няма да те наррека простак. А, че си прост и неграмотен си показвал много пъти в това кафене, това е само последната ти вноска. ОК, като не ти харесва сравнението вълк-мечка, можеш да замениш вълка с лъв, тигър, леопард и глутница хиени, взети заедно. За тебе изглежда е въпрос на чест да ти отхапе крака и да го хвърли на хиените лъв, а не мечката да го изяде. Споко, не си шизофреник, само добър и верноподан евро атлантик.

#19 GETI 31.03.2018 в 11:41:46

"Нова Зеландия иска да експулсира руски шпиони, но не може намери нито един" ***** тва неква шега ли е? или са го заявили официално? лелеееее, егати подигравката..какво повече да се добави!? мъка и тормоз евроатлантически. зор да се намери под вола теле.

#21 sevtopol 31.03.2018 в 13:51:21

Ами ако утре се разбере обратното?

#22 sevtopol 31.03.2018 в 13:53:02

Тожа е към #4

Новините

Най-четените