Това е моята родНина

1 юни е Денят на детето. Ако сте истински българи в крак с времето, то със сигурност сте събудили детето си със "Стани, стани юнак балкански"?

Но ако по някаква причина не сте изпълнили националния си дълг към децата, не се отчайвайте.

МОН, с помощта на патриотично настроени чиновници, сериозно работи в тази насока.

И така, докато децата в другите държави учат езици, компютри, дизайн, а властите се грижат учениците да не "прегорят", тук сърце даваме да превъртим часовника назад и да се върнем във Възраждането.

В държавните детски градини времето е спряло някъде около 85 година и Асамблея Знаме на мира - дечицата пеят минимум "Високи сини планини" (моят племенник я изпълнява по този начин: "Небето като от коприна, това е моята родНина").

Химнът се учи още в първата година в детската - все пак той е най-важното нещо за едно тригодишно.

Заедно с портрета на Хан Аспарух, естествено. А белите блузи и тъмносините поли и панталони са си все така на мода стане ли дума за официален празник. 

След детската, не се тревожете - вашето дете го чака основното училище, което със сигурност ще го научи, че е потомък на "юнашко племе". В никакъв случай не им позволявайте да разсъждават или да се възмущават на думата "племе", в българското образование разсъжденията са строго забранени.

Всъщност в патриотизма няма нищо лошо, нито в познаването на историята, нито в народните танци. Всички те са чудесни неща, върху които почива историческата памет, градят се национално самосъзание и идентичност.

Лошото е, когато образованието гледа само назад, а не напред. Когато, за да се харесат на хората, политиците са готови да се направят на маймуни, да обуят цървули (за малко), а после да изпратят децата си да учат в Лондон и Ню Йорк.

#1 Дракон с кисело зеле 01.06.2016 в 19:12:47

Знаете ме какъв патриот съм принципно, обаче... Къде точно е проблемът, че не разбирам?

#4 Шебек Хасан 02.06.2016 в 10:35:05

Авторката на туй нещо, сигурно копнее детето й, ако има такова, да учи в детска градина от "модерен" тип, в която дори не се споменава кое дете от кой пол е, защото то щяло да реши след време. Има и такива "авангардни" и "модерни" неща в "другите страни".

#5 daysydogy 02.06.2016 в 13:09:56

Аман от коментари тип „кисело зеле“...

#6 bastard 02.06.2016 в 16:38:03

"Всъщност в патриотизма няма нищо лошо" То е така, но нека видим какво са казали по въпроса умовете, по-големи от нашите - и руски и западни. Ето какво са казали: "Патриотизмът е последното убежище на негодника." Самюел Джонсън "Щом се заговори за патриотизъм, значи някой някъде нещо иска да открадне." Салтиков-Щедрин --------------------------------------------------------------------------------- И ето доказателствата за истинността на горните твърдения: "Русия няма и не може да има друга обединяваща идея, освен патриотизма." Путин "Аз издадох заповед... да започне работа по връщането на Крим, при което... ние бяхме готови да използваме ядрено оръжие..." Путин "Виолончелистът Сергей Ролдугин, приятел на Путин и кръстник на дъщеря му Мария... е притежател на офшорна империя на стойност 2 милиарда долара..." от новините "Всички спечелени пари Ролдугин ги вложи в покупка на музикални инструменти, които после раздаде безплатно в Русия. Дори парите за това не му стигнаха и той влезе в дългове..." Путин

Новините

Най-четените