Защо Кения не е Париж

За втори път тази година Франция е атакувана на своята територия от терористи. За втори път светът изразява по един или друг начин съпричастност в социалните мрежи. И отново, като в истинско deja-vu, се появява група българи с меко казано "интересен репертоар".

Той включва списък на атентатите, земетресенията, наводненията по света в последните години, както и всички знамена, които никой не си е сложил в знак на съпричастност. И любимото ми: изброяват се жертвите на войната и терора по света, които медиите не са отразили.

Радвам се, че има хора, които са се впечатлили от катастрофата на руския самолет в Синай, която заедно колегите отразиха по същия начин, както атентатите от петък. В деня на катастрофата и следващите няколко дни това бе основната тема, в някои моменти дори единствена. Така както това се случва при всяка самолетна катастрофа в последните години. Така беше и с тези на Germanwings, Malaysia airlines, Air Asia...

Изключително съм доволен, че информацията за смъртоносната атака в Кения от 2 април тази година, най-сетне успя да впечатли средностатистическия интернет потребител, който е пропуснал отразяването ѝ тогава. Въпреки че причината за този внезапен интерес е използването на стара статия за пропаганда от страницата на световна антиправителствена организация, което превърна старата новина в една от най-четените на BBC.

По-добре късно отколкото никога. По този календар очаквам закъсняла реакция за атентатите от петък през май догодина.

Не мога да скрия и задоволството си от факта, че след 40 години ад, в които Ливан живее, има хора забелязали атентата от миналата седмица. От 1975 насам страната е под постоянен ракетен обстрел, коли бомби гърмят на оживени места по няколко пъти годишно, а политическите убийства са по-често от изборите.

Чудесно е, че го забелязахте.

Френските медии отразяват ситуацията в Ливан доста подробно, може би защото наричат Бейрут le Petit Paris ( Малкият Париж). В българските също се говори, макар и не толкова подробно.

Редно е да се каже, че медиите отразяват всяко по-голямо бедствие, всяка самолетна катастрофа, всеки атентат.

Разбира се, интензивността се мени според интереса на публиката и близостта на темата.

Атентатите в Париж получават по-голямо внимание, защото почти няма човек, който да не е бил или желал да отиде в Париж. За Н'джамена не съм сигурен. С риск да прозвуча цинично съм сигурен, че атентат в Истанбул, ще получи много по-голямо внимание от този в Анкара точно по тази причина, нищо, че и двата града са в съседна Турция.

В тази връзка рядкост са информациите за случващото се в Мали, ЦАР, Судан, Бурунди,Кот д'Ивоар, Буркина Фасо.

Съвсем нормално е българските, а и европейските медии, с изключение на специализираните (BBC Africa, френската секция на DW, TV5Monde), да подават телеграфна информация за страни, които не будят голям интерес у читателя или зрителя.

Няма как Виена, докъдето се лети десет пъти на ден от София, да не е с предимство пред Африка, докъдето има нула полета седмично. Около 80 хиляди български студенти учат в чужбина, можете ли да предположите колко от тях са в Париж или Лондон и колко в Ломе или Уагадугу.

Няма медия, която да може да отразява с пълни подробности всичко, което се случва в света. Затова повечето от тях залагат на темите, близки до интересите на читателите. В тази връзка можем да направим един тест.

Знаете ли каква е причината за размириците в Бурунди? Какво е знамето на Кот д'Ивоар? Кой е Бирам да Абеид?

Кои са страните в гражданската война в Мали? Кои са столиците и как се казват президентите на Нигер и Нигерия? Как се казва националната авиокомпания на Ангола? Сигурен съм, че ако задам същите въпроси за европейски страни, верните отговори ще са повече.

Друг фактор в степента на отразяване на събитията в една страна са културните, икономическите и политическите връзки. Нормално е да обръщаме повече внимание на страните от ЕС, САЩ, Русия или Китай. Африка е силно отразявана в Белгия, Франция или Канада, френският език не е без значение за което. По същата причина Англия обръща повече внимание на Австралия и Нова Зеландия, а в Испания и Португалия се интересуват от Южна Америка.

Икономическите връзки също са изключително важни: Франция и Белгия се интересуват силно от Кот д'Ивоар, откъдето идва почти 100% от внасяното какао например.

Колкото до вечното българско комплексарско оплакване "А на нас кой ни обърна внимание", атентатът в Сарафово бе широко отразен в световните медии. Макар и в по-малка степен, наводненията в Аспарухово също.

Да, тогава никой не си сложи българско знаме, но никой не си сложи и френско знаме преди месец, когато 17 души загинаха при наводнения на Лазурния бряг.

Няма как да се обясни разликата между тероризма и всички останали бедствия и катастрофи.

Когато си се возил по линия на мадридското метро половин час преди да гръмне бомба във влакчето, усещаш, че я има. Когато взривят автобус в Лондон, по линията, по която сестра ти пътува всеки ден, знаеш, че не е същото. Френското (или нигерийското знаме, никой не ви е спрял) не ви прави по-малко българи.

А ако се интересувате наистина от случващото се в Банги, интернет е голям и информация дебне отвсякъде.

В тази връзка един приятел от Нигер казваше, че те са най-зле откъм известност, тъй като нямат известен футболист, нямат известен певец, нямат известен актьор, нямат даже корумпиран диктатор, който яде малки деца, а на всичкото отгоре има страна, която се казва Нигерия, а когато президентът им се яви с националното облекло в ООН го бъркат с папата. Затова можете да започнете от "най-бедната страна на планетата" в изучаването на Африка.

#1 bla bla 15.11.2015 в 20:26:41

По принцип следя всякакви интернет медии-американски,френски,английски,австралийски и т.н.Там в момента също се разразяват грандиозни скандали ...ама защо не скърбите за Турция,Либия,Кения и т.н. VS хората със знаменцата ,молитвите и паризиените .Тва се пита цял свят ...даже има хора от третия свят,които задавт тези критични въпроси в момента.Така че ..не ми пробутвайте- видите ли само в Клета Майка България сме некви полуидиоти и скандалджии и злобееме тука.Еми ако бях всички си постнали знамената на Нигерия и сделали примерно некой национален нигерийски паметник на арт картинка щеше да ни стане по-интересно.Ето примерно медиите щяха да напишат подробна статия с лицата на стотина убити палестинеца в някой атентат ...с подробности за жовота им,имената им,,примерно :Салим е инжинер ,обичаше да слуша Бийталс и имаше черен лабрадор...па може и Мадона пак да плаче на следващия концерт

#2 sim4o 15.11.2015 в 20:30:21

Има значи, едни хора - за които си слагаме знамето .. и други-за които не ... Има неща за които сме "Шарли" и други неща - за които не ни пука .. Въобще не е двоен стандарт, и двоен морал .. или даже липса на морал .. И е съвсем намясто - леко закачливия тон на антрефилето ...

#3 bla bla 15.11.2015 в 20:32:23

Нека си признаем задружно всички :Да лицемери сме ,да расисти сме и ни интресуват събитията на нашия континент повече от другаде.Въпреки,че адски много искам да отида на сафари,не се кефя на Париж много като туристическа дестинация.Това означава ли ,че тр да се интересувам повече дали ще има нова смъртоностна атака в Кения скоро ммм?Обърках се.ЧАО

#4 sim4o 15.11.2015 в 20:35:20

абе въобще-гнусна вебкафещина .. Дори и САМО НИЕ В БЪЛГАРИЯ ДА ПИТАМЕ , и дори и само ЕДИН ЧОВЕК ДА ПИТА, "абе това не е ли двоен стандарт" - то що не му отговорите?? И въобще-що за кощунство с жертвите .. закачливият тон ви е за капак.

#5 sim4o 15.11.2015 в 20:38:47

bla bla | 15.11.201520:32 Нека си признаем задружно всички :Да лицемери сме ,да расисти сме и ни интресуват събитията на нашия континент повече от другаде. .. ------------------------ Именно за това, си сложихме руски знамена при атентатите .. и румънски де-за трагедията в Букурещ ... Щото събитията ставаха в Европа! И скърбихме, за убитите от терористи македонски полицаи ... Или не си сложихме знамена?? Я припомнете???

#6 bla bla 15.11.2015 в 20:44:48

Тук става въпрос за терористични атаки

#7 sizif 15.11.2015 в 20:51:00

като сме тръгнали да питаме- защо има 12 милиона бежанци в лагери само в Африка ЗАЩО ВСИЧКИ ПРОГНОЗИ СА ДО 2025 ДА ДОСТИГНАТ 250 МИЛИОНА ЗАЩО АТЕНТАТА СЕ СЛУЧВА 17 ДНИ ПРЕДИ НАЙ-ВАЖНИЯ КОНГРЕС ЗА КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ В ПАРИЖ ЗАЩО АМЕРИКАНЦИТЕ МОГАТ ДА ПРОСЛЕДЯТ ТЕРОРИСТ И ДА ГО УБИЯТ ПЕРСОНАЛНО- И В СИРИЯ И В ЙЕМЕН И В ЛИБИЯ, НО НЕ МОГАТ ДА СПРАТ ОГРОМНАТА КОНТРАБАНДА С ПЕТРОЛ И ДР, С КАКВОТО СЕ ИЗДЪРЖА ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА ПЛАША СЕ НЕ ОТ ОТДЕЛНИТЕ АТЕНТАТИ И ПРОБЛЕМИ, А ОТ ЯВНИЯ СИНХРОН В СЛУЧВАЩОТО СЕ. ДВЕ ВОЙНИ ЕДИН И СЪЩ СЦЕНАРИЙ И ЯВНО ПАК НЕ СМЕ СЕ ПОУЧИЛИ

#8 Чичо Чарли 15.11.2015 в 20:51:57

По-важният въпрос е защо Кочериново не е Канкун, нали?

#9 tomys 15.11.2015 в 21:20:33

много тъпо

#10 boris 15.11.2015 в 22:26:48

#Оцелява и расте!#

#13 Marinov 15.11.2015 в 23:37:11

Налице е избирателен траур! Медиен морал, медийна духовност, медийна солидарност! Медиите казват, че сме Париж - значи сме Париж! Фейсбук създава специална опция да си сложим френското знаме на профилната снимка, ютюб си променя логото, трите български национални телевизии си слагат френското знаме до логото! Питам аз защо фейсбук не направи опция да си сложим знамето на Сирия, където "големите" си играят играта и умират хиляди невинни хора? Защо поредния атентат там е отразен бегло в медиите като нещо нормално и подминат с лека ръка? Нима Франция не е съюзник на САЩ в операциите в Близкия изток? Нима Франция не изнася тонове оръжие за Близкия изток? Нима създадената Ислямска държава не е следствие на политиките на "големите" включая Франция? Дали западните ценности за толерантност не са само фасада, зад която се крие стремежа към завладяване на повече ресурси, сваляне на правителства, създаване на терористични организации, сплашване на хората, контролирането им? Питам аз и отговор не искам! Това ако не е лицемерие не знам какво е. Да снабдяваш терористични организации с оръжия и след това цял свят да те оплаква като най-голямата жертва за това, че тези организации са се обърнали срещу теб!

#16 GETI 16.11.2015 в 00:55:44

още "интересен репертоар" защо „патньорските спецслужби” проспаха подготовката на това чудовищно престъпление против държава членка на НАТО? защо атентатът се извърши срещу Франция (една от държавите в „Голямата Тройка в ЕС” и постоянен член на Съвета за сигурност на ООН), а не срещу някоя малка държава? – е ясен знак затова колко могъщ е организаторът на тези атентати. защо атентатът се извърши на 13 октомври – непосредствено в навечерието на нещо твърде съществено? 14-16 октомври във Виена започват преговорите „международна конференция” за Сирия между САЩ… и Русия, и на нея Джон Кери щеше да бъде с „празни ръце” на фона на руските успехи срещу американско-израелското чудовище „Ислямска държава”, чието бъдеще САЩ ултимативно свързват с бъдещето на Башар ал Асад. вече със започната от САЩ хибридна война и срещу Франция, Кери вече има „коз” в ръцете си – като поредното доказателство, че САЩ никога не са имали „съюзници” и „партньори” а само ИНТЕРЕСИ, които рано или късно превръщат техните „съюзници” и „партньори” в мишени на Държавния тероризъм на Вашингтон, и в плячки на Държавния канибализъм на Федералния резерв – като кукловодът на Белия (Со)дом и като фараонът на Новия световен ред на атентати, геноциди… и хибридни войни. жалко за загиналите - мир на душите им!

#17 Georgi Marinov 16.11.2015 в 01:20:11

И на мен това ми беше една от първите мисли на следващия ден -- такива организирани атентати с по над 100 жертви в последните десетина години в Ирак имаше към две дузини: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_battles_and_other_violent_events_by_death_toll#Terrorist_attacks Но никой не си спомня конкретно за нито един от тях. Обаче датата 13-и ноември ще се помни дълго

#18 Seth Betruger 16.11.2015 в 07:25:59

Очаквам с нетърпение карикатурите на Шарли Ебдо за последните събития в Париж. Как беше :" Свобода на словото" , нали така?

#19 Kikaha 16.11.2015 в 07:32:53

18 Seth Betruger Очаквам с нетърпение карикатурите на Шарли Ебдо за последните събития в Париж. Как беше :" Свобода на словото" , нали така? Интересно, карикатури още няма, доколкото знам, а коментарите за тях вече ги изпревариха.

Новините

Най-четените