Дишайте дълбоко, вие сте развълнувани

Тънка работа е международното положение - днес те гали по главата, утре бие ток.

Доскоро Жан-Клод Юнкер рисуваше сърца по телеграмите и целуваше с братска обич Бойко Борисов по челото.

От снощи същият този Юнкер се превърна във враг на Тутраканската селищна система, защото допусна хипотетично освобождаването на Румъния от 9-годишната карантина на европейския мониторинг, който обаче остава да виси със страшна сила в България заради наднормени нива на корупция.

Невинната похвала за Букурещ се усети като парлив шамар в София.

Докато властите си замълчаха гузно, национално-отговорният капитал реши да обере контрата на принципа "атаката е най-добрата защита".

Не друг, а председателят на КРИБ Кирил Домусчиев хвърли ръкавицата в лицето на Юнкер, като отсече, че било "дискриминационно и несправедливо" България да се дели от Румъния, която не само не си усвоява еврофондовете на 100%, ами и всеки ден арестува някой министър за корупция.

Дишайте дълбоко, вие сте развълнувани.

Интересно - как пък никой не се почувства дискриминиран поради факта, че България не успява да покрие елементарни правила за хигиена на политическата и съдебната власт?

Как никой не се оплака от дискриминация, когато в България десет години се разиграва фарсът с делото САПАРД, а през това време осъдените за същата схема в Германия вече си излежаха присъдите?

Да, в Румъния сигналите за корупция се увеличават всеки ден, но не защото корупцията им внезапно се е увеличила, а защото все повече хора имат доверие, че антикорупционните служби ще си свършат работата.

Увеличават се и окончателните осъдителни присъди, увеличава се и конфискуваното имущество на престъпниците.

Да, България си преизпълни плана за еврофондовете, само че милиардите от "европейската солидарност" се усвоиха за реставрация на крепости с блокчета итонг, строеж на мостове за голф-колички и хранилка за медии (само за 2015 г. са изхарчени 6 744 857 лева за ТВ-реклама на оперативни програми...).

Както и да се сравняваме, от години Румъния има по-високо БВП на глава от населението, почти двойно по-висока средна месечна заплата и в пъти по-голям ръст на индустриалното производство в сравнение с България.

Сега Румъния ни взе и политическа преднина. Ние им взехме Козмин Моци.

#1 Spider 16.02.2016 в 21:56:03

Кокаина е ебаси дрогата.

#2 pavel angelov 20.02.2016 в 15:47:53

Истината е, че румънската държава е по-развита от България в много отношения: икономика, държавна дисциплина, културно ниво (като степен на образование и качество на същото на културния слой от населението), европейски нрави - като по-близо до западна Европа - и т.н., така че нямаме основания да ревнуваме. Относно политиката достатъчно е да напомним, че въпреки участието на румънски войски на Сталинградския фронт, тя незначително пострада при мирните преговори, успя да извлече максимална полза от резултатите на първата световна война, умело се държеше като член социалистическия блок (не навлезе в Чехословакия) и т-н. Не се поколеба да разстреля без скрупули комунистическия си водач Чаушеску! Разви сътрудничеството си с Франция и усвои производството на изгонения от България автомобилен завод Рено (изгонен от Жан Виденов от България) като го превърна в "Дачия"... Няма нужда да изброявам повече. Имаме да дишаме праха още много години след Румъния, въпреки симпатиите на Жан Юнкер!

Новините

Най-четените