Тодоре, наглецо, плати си!

Да съдиш другите е много приятно. Хем дава усещане за собствената ти значимост, хем се чувстваш някак си част от общност, която е праведна, улегнала и загрижена за бъдещето и доброто на всички.

А най-хубаво е да раздаваш присъди през мобилния телефон или служебния компютър, разгневен от дързостта на някой, решил да отиде посред зима сам в планината.

Ако не се върне - онлайн ще го оплачеш, ще обсъдиш с приятелите в мрежата, че е оставил семейство и ще прочетеш поредната лекция на тема "деца, не правете така".

Ако обаче е изчезнал в планината, а после е имал грешката да се появи жив и здрав - тогава, жална му майка: не само препоръки да яде бой ще завалят онлайн, ами и ще се смята за особено голяма несправедливост да не си плати разходите по издирването. И то с лихвите.

Така се случи и с Тодор Владимиров - 39-годишният планинар, който прекара две денонощия на палатка из склоновете на Стара планина. При минус 20 градуса (плюс силен вятър и сняг) да оцелееш сам си е истински подвиг, но за онлайн капацитетите в социалните мрежи опитният планинар е "празноглавец", "малоумник", "екстемист, който страда от липса на внимание", "егото му е на комплексар" "разиграл е толкова много хора", че трябва да бъде "окушен". И всичко това защото:

а/ му е паднала батерията на телефона.

Независимо, че за онлайн кибика това е равносилно на смърт, за един опитен планинар други неща са доста по-важни - като например дали ще има достатъчно газ, за да преживее студа. А батериите в планината винаги падат.

б/ не се е е обадил на ПСС.

Тодор обясни, че е направил опит да се свърже, но не е имал обхват и разумно е решил да не си рискува живота си, за да отиде до място, където има обхват.

в/ не се е върнал в хижата.

Всъщност неговият план не е бил да се връща в хижата - затова и си е носел необходимото оборудване, според метеорологичната прогноза, за която е бил информиран.

Но най-голямата му вина е:

г/ изпратен е хеликоптер да го търси и два дни спасители са обикаляли планините, убедени че не може да е оцелял.

А това е лична вина на г-н Владимиров, защото да вкарва държавата в преразход е абсолютно недопустимо. "Минимум 25 000 лева струва издирването му", сипят се по медиите неясно как пресметнати суми. "Само 8000 лв. струва на данъкоплатеца издирването му с хеликоптер", броят други. А най-кахърните се тревожат, че докато е хабен ресурс за един жив, е можело някой друг да изчезне.

Ами по-добре да не го бяха търсили. Тогава поне ПСС щеше да отнесе киселия нрав на ангажираните с висене в социалните мрежи.

И действително, човек ще си помисли, че именно парите, изхарчени по търсенето на Тодор, са най-големият проблем. Явно именно малките неща са най-важни. Затова 3,7-те милиарда лева, липсващи от КТБ към момента на поставянето й под специален надзор през 2014-та, бяха преглътнати с много по-голяма лекота от будните граждани. Същото се отнася и за 601,6 млн. евро, които България плати на руснаците за Белене миналата седмица...

Държавната охрана от НСО на Ахмед Доган (от 2005 г. насам) и Делян Пеевски не я броим за безумен разход, но пък сметката на Тодор ни приседна на гърлото.

Ще си платиш, Тодоре! Даже с лихвите ще си платиш за геройството да си мислиш, че си повече от нас.

Е, не си. И следващият път не му пращайте хеликоптер на тоя да го търси. Да умира.

#1 DogWoman 18.12.2016 в 21:53:57

Не. Просто можеше да предупреди роднините си, че смята да отсъства с дни. Действията му са тъпи и егоистични.

#2 Вълков 18.12.2016 в 23:41:32

Айде стига бе ,прав е Вальо Добрев тия педераси ни разказаха играта ,а ние си мълчим като овце, а сега тоя планинар ни е виновен че сме п.т.и.Тоя келеш бою изхарчи милиони ама простаците го харесват уууууууууууууу боклуци.

#3 TheRock 19.12.2016 в 00:02:47

Не може да тръгваш на рискован преход, да подлудиш спасителните слушби и да не си платиш за лукса да правиш екстремни изпълнения. Тази статия е доказателство че комунизма още кънти в главите на такива като автора. Трудът на тия хора не е безплатен!

#4 opetkov 19.12.2016 в 00:23:14

Ако другият път изкарат цяла танкова дивизия да търси някого и масрафът е милион пак потърпевшият ли ще плаща? Има си застраховка плаща застрахователят.

#6 Дракон с кисело зеле 19.12.2016 в 01:59:03

Не съм достатъчно запознат със случая, ама това горе ми звучи като "Ама и ония си бият негрите". Сори, обаче това, че на едно място се пилеят милиони, не означава, че на друго трябва да се пилеят хиляди. Още повече, че, от малкото, което разбрах, разиграването на десетки хора, тръгнали да го издирват, е можело да бъде избегнато, ако въпросният Тодор беше предупредил какво възнамерява да прави. От новината за откриването му става ясно, че изобщо не е бил в опасност.

#9 maznislav 19.12.2016 в 11:54:43

Аз честно казано в цялата история не разбрах, кой се е обадил на ПСС да го спасява ?

#10 Nikkor 19.12.2016 в 12:25:58

Роко Трапоко пак комунизъм му кънти в главата. За каквото и да е статията, комунизмът та комунизмът. Ако и утре слънцето изгрее от изток, в комунизма ще да е причината. Ако не е Путин де.

#11 explorer 19.12.2016 в 16:53:59

Както обикновено, нещата се преекспонират и завличат у лЕво. Първият въпрос, на който трябва да си отговорим е, след като се е похвалил с намерението си, Тодор сключил ли е (имал ли е валидна) планинска застраховка. От там насетне, ако да, застрахователите да го мислят и да поемат разходите. Ако не, да се търси отговорност от подалия сигнала и Тодор солидарно, по съответния ред.

#12 TheRock 19.12.2016 в 18:51:11

Казусът е елементарен, но за мислещи хора, без чукове и сърпове в главите. Когато става въпрос за хора, които са застигнати от лошо време и бедстват в планината е едно. Друго е обаче когато някой нарочно тръгва на преходи в лошо време за да изпита "тръпка" от криеницата със смъртта. Спасителите рискуват живота си за да издирват и спасяват човек, който твърди че не иска да бъде издирван и спасяван защото бил екстремален планинар, търсач на силни усещания. Ако не схващате разликата между бедстващи хора и хора предизвикващи съдбата си, то проблема ви е на друго място.

#13 TheRock 19.12.2016 в 18:52:27

maznislav | 19.12.201611:54 Приятелят му, който се е уплашил за живота на екстремалният планинар.

#14 KingoftheROAD 19.12.2016 в 19:40:46

ПСС не могат ли да напишат един класически инструктаж на личния състав за туристи, шматкащи се из планината, роднините им, как и ЗАЩО се подава сигнал за издирване, и кой плаща сметката по разни варианти? Застрахователите също имат интерес, и могат ефективно да го вменят в разни демократични кратуни. Полицията и армията също.

#16 Dox 19.12.2016 в 22:25:48

Не знам как и защо, но неволно си представих, че същото се случва с британски гражданин .... пардон - поданик /в това се различаваме от тях - ние сме граждани, а те са поданици/ на Нейно Величество. Според мен Нейно Величество щеше да организира подходяща церемония и да удостои планинаря с титлата "Сър". Освен това щеше да произнесе пламенна реч, в която да възхвали смелостта на човека дръзнал да се опълчи срещу стихиите. У нас, за съжаление, се случват идиотщини. Да си плати, щото е останал жив. Истинско предизвикателство за всички претенденти и досегашни носители на Нобелова награда за икономика. Спасяването на човешки живот изисква разходи и ... точка. Спира се до тук. За това се гласуват бюджети на планинските служби и пр. Ако не е така, тогава защо въобще съществуват тези служби? Единствено за да откриват трупове ли?! Значи, ако случайно изгубилият се е останал жив - дай да му видим сметката, че да оправдаем бюджета. Ако не - да връща парите!? Това е извратенящина! Така не се разсъждава, еле пък в държава с претенциите за цивилизованост.

#17 Dox 19.12.2016 в 22:35:05

Защото, точно такива като Тодор Владимиров са стигнали и до северния Полюс и до Южния полюс и къде ли не. Заради такива хора сега там се веят флагове, но когато днешният български гражданин, пардон - перфектен потребител гледа това на телевизионния екран, преживяйки с дъвката или набивайки чипс, той приема това като част от Сътворението. Той не може дори и да си представи, че в днешно време такива неща са възможни или пък необходими. Той си мисли дали това би му донесло някаква възвръщаемост или не. Именно на това се дължи парадокса, че най-големите сметкаджии, са всъщност и най-вмирисаните цървули.

#18 Dox 19.12.2016 в 22:49:25

И точно заради това англичаните си имат Нейно Величество, а ние - ...........???

#21 Dox 20.12.2016 в 00:28:16

Иване, Не знам дали си чувал или пък ако си чувал, дали си се интересувал от идеите на движението Цайтгайст? Аз чух за тях през 2011 г. и се заинтересувах и ... от тогава не ми излизат от главата. За мен това е единствения проект за бъдещо устройство на света с идеи, които са на КАЧЕСТВЕНО ново ниво в сравнение с досегашните. Последните само повтарят вече известни неща, без да се дава сметка, че тези неща са част от проблема, а не неговото решение. Привържениците им по света не са много - някъде към 70 милиона. У нас също се създаде техен клон, който просъществува съвсем кратко. Причините, до колкото ми е известно са тривиални - кой де а лидер, ама защо точно той и пр. Ето тук можеш да видиш втория и третия филм на Питър Джоузеф: http://thezeitgeistmovement.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=90&Itemid=100 Първият филм го има в Тубта но на части, със субтитри на български. За тях се сетих, като ти четох коментара - особено частта за това как хеликоптерите трябва да излитат още с първия сняг ...

Новините

Най-четените