А Лавров знае ли?

Помните ли култовия официален Twitter-акаунт на руското посолство в Лондон?

Да, същият, който споделяше новини от МВнР на Русия за "камионите с химически оръжия" на екстремистите в Сирия, като ги придружаваше със скрийншот от играта Command & Conquer.

Същият, който обещаваше, че Русия ще продължава да се бори срещу нацизма - с кадър от норвежки филм за зомби-хитлеристи.

Е, той се завърна. Звездата му изгря отново благодарение на преврата в Турция - и то точно когато всички се опитваха да отсеят истината от дезинформацията в опит да разберат какво се случва в Анкара и Истанбул.

"Лавров: Получаваме данни за #Турция в реално време. Кръвопролитията трябва да бъдат избегнати, всички проблеми да се решат по конституционен път", гласи съобщението.

Дотук добре. Със сигурност външният министър Сергей Лавров е следил турските размирици в реално време. Обаче едва ли е разбрал какви ги вършат подчинените му, командировани в Лондон.

Снимката на танковете и бронираните машини, които пълзят по улици с преграждения от бодлива тел, е фалшива - не само че не е илюстрация на преврата, а изобщо не е снимана в Турция.

Кадърът е заснет през декември 2012 г. в Египет, когато армията излезе да пази президентския дворец на Мохамед Морси от протестиращите граждани.

Само 10 минути по-късно @RussianEmbassy получава корекция от наблюдателен потребител. Реакция - нулева. Нито отговор, нито извинение.

Снимката си стои до ден днешен. Междувременно е ретуитната от над 70 потребители - включително от руското посолство в Турция (!) и от още три официални акаунтa на дипломатически представителства на Русия.

От друга страна - египетските танкове изглеждат като документалистика на фона на илюстрацията на @RussianEmbassy за ИДИЛ и бойците-опозиционери срещу Башар ал-Асад.

... Или в сравнение с колажа със stock-изображения, озаглавен "Какво губи Великобритания" от западните санкции срещу Русия:

... Или в сравнение със съветския постер с еднокрак инвалид "Аз не спазих правилата за движение по пътищата". Повод? Няма повод.

P.S. Единственият подходящ съвет към руските дипломати в Лондон - вземете пример от българското посолство в Турция. Ако нямате какво да кажете, просто си мълчете.

#1 7 20.07.2016 в 21:13:41

Браво, Уебкафе!

#2 Rodrigo Diaz de Vivar 21.07.2016 в 02:53:00

Велики сте! Толкова смислена статия! Велико журналистическо разследване! Ама ако искате, мога да ви посоча поне 10 статии тук, чиито илюстрации нямат нищо общо с написаното. Да ги коригирате де, не че нещо...

#7 deowin 21.07.2016 в 19:50:20

>Ама ако искате, мога да ви посоча поне 10 статии тук, чиито илюстрации нямат нищо общо с написаното Ама да, щото ако стандартите на някаква си частна медия са ниски, това би оправдавало ниските стандарти на всеки друг, например на официални органи като посолства, министерства, що па не и президент? Стига с това tu quoque - не стига, че е брутално тъпа логическа грешка, ами е и изтъркано до болка. Не знам дали се чувстваш като пълен дебил когато си позволяваш да го използваш, но определено изглеждаш като такъв. В други новини, бай Хараламби от Чуйпетльово лъже за размера на рекордната си диня - не била 40 кила, а само 35. Разбирайки това, руското посолство в Лондон напълно оправдано реши да публикува следната снимка на сирийски бежанци навлизащи в Лондон: http://goo.gl/neSPRT. На поредната си пресконференция Путин коментира, че бежанците на снимката изглеждат враждебно настроени, предложи военна помощ на Англия.

#8 volodia 26.07.2016 в 10:17:16

""А нещо за случаите на американската хибридна война срещу Русия и България ,когато американската пропаганда пускаше снимки от авиоизлобжения в Москва като "доказателство" за руски войски в Украйна."" http://bm.img.com.ua/berlin/storage/news/600x500/c/33/26c8ffdf11d914d5b4bb18d81009233c.jpg

Новините

Най-четените