Честна дума, питайте Станишев

Трудните ситуации изискват нестандартни решения, беше казал навремето Сергей Станишев, този класик на социалистическия трагикомизъм.

Днес обаче премиерът Бойко Борисов беше този, който се принуди да бръкне в торбата с нестандартни решения.

И оттам извади дялан камък.

Извади кандидат за министър на правосъдието с диплома по "Право" от провинциален университет, с две години адвокатска практика, четири години стаж на юрисконсулт и оттам - стремителна управленска кариера - от директор на дирекция "Правна" на МОСВ в периода на "взятките" при Тройната коалиция, до началник на кабинета на държавния глава за по-малко от 5 години.

Къде доброволно, къде по стечение на нестандартни обстоятелства Екатерина Захариева се превърна в една от онези всестранно развити личности - днес началник на "Нектаркооп" - утре на "Балкантон", квалификацията няма значение. Важното е да се отмятат задачи.

Ходът с номинацията й съдържа солидна доза управленска хитрост, което трябва да се признае на Борисов. Премиерът си осигури медийно спокойствие и затвори устите на най-гласовитите ударници за съдебна реформа "тук и сега, сега и веднага".

В същото време - хвърли на кучетата "дясната ръка" на Росен Плевнелиев.

Докато Захариева научи къде е задният изход на Висшия съдебен съвет, то ще дойде време за предсрочни / президентски избори.

Дотогава "реформата на реформите" ще придобие такъв вид, че и Христо Иванов няма да си я познае.

Стратегията на Борисов обаче съдържа и сериозен риск. Изборът на новия правосъден министър може да се превърне в истински вот на недоверие за ГЕРБ, който ДПС не желае, а БСП не може да си позволи да предизвика.

Ако Екатерина Захариева влезе в кабинета с по-малко от 121 гласа подкрепа, това ще е равнозначно на разпад на управляващото мнозинство.

Борисов вече обезвреди Реформаторите и Патриотичния фронт, като ги раздели на "тесни" и "широки", но много трудно ще може да управлява държавата на "честната дума" на Първанов, Каракачанов и Ковачки.

Такова проклятие дори Станишев не би му пожелал.

#1 pepe 17.12.2015 в 09:00:20

Типично за Борисов - калинка от провинцията. Все пак жената поне има диплома.

#3 Змея 18.12.2015 в 09:38:56

Тук има хора, които реват на чужд гроб. Оставете ББ сам да се удави. Макар че като гледам за последните 10 избора за нещо си, всички негови кофти пророци са пили по една студена вода.

#4 dedo adji 18.12.2015 в 12:22:32

А бе то правосъдие няма, вие за министърката плачете.

Новините

Най-четените