У нас лявото = Русия. И точка

Когато Валери Жаблянов и Александър Симов се възмущават на обвиненията към БКП за Народния съд, защото партизаните се борили срещу "фашизма" в България, дали поглеждат към това, в което се превръща собствената им партия?

Не за друго, просто през последната една година става все по-трудно човек да различи изказванията на Обединените патриоти от тези на БСП. От позициите на социалистите лъха много повече националистическа реторика, отколкото социалистическа. Само се вслушайте в което и да е изказване на Таско Ерменков ...

Къде остана социал-демокрация, която трябваше да е основната идеология на най-голямата лява партия у нас, членка на ПЕС (Партията на европейските социалисти)?

На моменти разликата между европейското ляво и българското ляво е горе-долу като между обикновения и електрическия стол.

Ако корените на лявото в Западна Европа идват от социалдемокрацията, от синдикатите и от борбите за социално равенство, в България (както и в целия Източен блок) сме си имали комунистическа диктатура. Когато лявото стане диктатура и започне да си произвежда партийни елити, то оставя ляво повече на думи, отколкото на принцип. Доказателство е номенклатурата - всички са равни, ама някои са по-равни от другите, както пишеше Оруел във "Фермата на животните".

И ако се приеме, че в обществото всички имат относително равно (което не е съвсем така), нова валута е тази, която отделя обществените слоеве - връзките с властта, шуробаджанащината, далаверите под масата... Така съвсем естествено се създават и партийните елити с техните помазани отрочета.

Когато през 1989 г. уж режимът пада, у нас същите тези "по-равни" стават и първите капиталисти. Те обаче запазват лоялност към "червената идея" или най-малко към партията-майка.

Така вместо възраждане и преоткриване на социалистическите си или социалдемократически ценности БСП просто сменя една буква и продължава напред, адаптирайки се към новата среда и борбата за капитала (където някои членове вече са с поне обиколка напред).

"Столетницата" прибира в себе си цялата палитра от крайни комунисти и антифашисти до социалдемократи и леви либерали.

Днес БСП все още не може да се откопчи от натрапчивата си идея, че "ляво = Русия" и точка. Сякаш ако тази връзка се скъса, самите леви идеи ще престанат да бъдат леви, светът ще се преобърне, а икономическото верую ще изчезне (заедно с икономическите интереси).

Към всичко това се добавя и една доминираща щипка национализъм, който обаче е за сметка на това, което в Европа реално имат предвид под ляво.

Защото къде е борбата на БСП за защитата на наетите работници? Къде е политиката в защита на маргинализираните групи, на отхвърлените от обществото и слабите, които трябва да бъдат защитени от богатите и силните? Къде са екологичните каузи?

Дори и човек да погледне платформата на Корнелия Нинова за парламентарните избори, най-левите неща, които ще намери там са обещания за икономика на протекционизма, оздравяване на държавни предприятия и опрощаване на лихвите по кредити на млади семейства и по кредити на започващи свой бизнес предприемачи. По своята същност уж леви обещания, но все пак стоящи някак във въздуха и без ясно покритие.

И всичко това в името на възвръщането на достойнството на народа и родината. А за да стане картинката пълна, добавяме и обичайните обещания към пенсионерите - най-силната демографска група на БСП.

Тук е и другата разлика. В Европа лявото привлича младите - онези мечтатели, които искат да променят света, да заличат неравенството, да нахранят бедните и гладните, да намерят покрив за бездомните и да създадат социална утопия, докато у нас още го има лафът, че в БСП за млади броят всички, които още не са изкарали първия си инфаркт.

Така стигаме до простият факт - лявото у нас е точно обратното на прогресивно. То е крайно консервативно, националистическо и загледано изцяло в идеята да вземе властта. А такъв пример историята вече е познала веднъж.

#1 follow_the_cash_flow 03.02.2018 в 13:45:17

Не ви минават вече тъпите манипулации, стига се излагайте - Русия не е лява. В русия имаме авторитаризъм + капитализъм. По див и неприятен капитализъм, отколкото в европа. Без социалните придобивки, на които западноевропейците се наслаждават. - Лявото отдавна деградира, тъй като не изпълнява това, заради което съществува. Лявото има право да съществува само и единствено като бранител на интересите на работещите по оста труд - капитал. - Лявото би трябвало да представлява интересите на мнозинството, на служителите и работниците. - Наместо това, лявото изпълнява заповеди на богати елити, които всячески отместват фокуса от класовото осъзнаване на мнозинството. - Класата на мнозинството (служители и работници) не се интересува от раса пол и сексуална ориентация. - изместването на истинската класова борба (елити и капитал - народ) става чрез акцента върху дребни различия, като горните (раса пол и т.н.) Последното е класическо прилагане на принципа "Разделяй и владей" ---- В заключение - бих казал, че лявото не съществува от повече от 15 години. То е подменрно и препрограмирано. Интересите на тези над 90% от хората, които притежават под 10 % от благата не се отстояват от никого ;). ---- ЛЯВОТО ОТДАВНА Е МЪРТВО. ТОЧКА !

#2 TheRock 03.02.2018 в 20:43:36

Русия е тоталитарна автархия!

#3 sim4o 03.02.2018 в 22:56:04

TheRock | 03.02.201820:43 Русия е тоталитарна автархия! ---------------------- Колкото и да е малоумно Павето Роково - за много неща е право .. .."автаркия – Икономическа политика на една страна , която живее от собсвени ресурси , без да разчита на внос или внася много малко." Елементи на Автаркия - намаляване на вноса в РФ - бяха постигнати, благодарение на ред предприети мерки! .. 1.В Автомобилостроенето .. решението на правителството № 166 от 2006 г. доведе в Русия БМВ, Фолксваген, Форд, Нисан, Тойота .. По света е Глобализация - тези фирми построиха заводи, а за да ползват митнически и данъчни облекчения - трябва двигателите и скоростните кории да са местни, да има инженерно-разработващ център , до 60% от стойността да е създадена на територията на Федерацията .. ".. Процесс локализации здорово подстегнули новые правила работы иностранных автопроизводителей в России («Промсборка-2»), которые вступили в силу в начале 2011 года. Они стали существенно жестче (см. табл.). Четыре производителя (альянс «АВТОВАЗ-Рено-Ниссан», СП «Форд Соллерс», компании «Фольксваген» и «Дженерал моторс») подписали новые соглашения с Минэкономразвития, но остальные продолжают работать по старым нормам. " 2.В Дорохово е разположена НАЙ–ГОЛЯМАТА В ЕВРОПА фабрика за битова техника. Собственик е руската фирма LG-Русия .. Това също е стъпка към автархията , за което говори и идиотът Роко .. 3.В Тосно - до Петербург е разположена базата на "Катерпилар"- Русия .. 4.В Москва е разположен НАЙ–ГОЛЕМИЯТ инжинерингов център на "Боинг" извън Сиатъл! Най-големият партньор на "Боинг" е съвместната фирма "Урал Боинг Манифакчъринг" .. самолетите от последните модификации са на 30% от метала титан и детайлите идват от Свердловска област .. "Ural Boeing Manufacturing В 2006 году Boeing и ВСМПО-АВИСМА, мировой лидер по производству титановых штамповок для авиационной отрасли, подписали соглашение о сотрудничестве в сфере обработки титановых штамповок, а в июле 2009 года совместное предприятие с равными долями Ural Boeing Manufacturing (UBM) начало свою работу Та в Русия си е Глобализация , а Комунистическата Партия на Русия е опозиция .. но щом викате лявото=Русия .. ОК ..

#4 sim4o 03.02.2018 в 23:03:32

.."Или защо няма как да имаме европейско ляво.." ––––––––––––––- "Европейско ляво" у нас са соросоидите-седерасти .. Вижте им , ако искате , коментарите тука .. Не случайно мнозинството от "десните" са си педерасти! Типичен евроляв електорат! Това, че Идиотът Роко ..или Тъпоумникова Пенелопова .. преди време са подскачали на митинг на СДС, а от трибуната Слави им е пял "седем, осем - и ще си паднала" въобще не ги прави да са "десни" .. Не случайно един от "най-градските десни" дето пишеха и тука , на Кафенцето , бе Спас от Кочериново! Той ли, е "градски десен"?

#5 Виктория Пенелопова 07 03.02.2018 в 23:50:39

Кротко, бе др. Сим4о, ще се гътнеш... Има надежда за лявото при такъв неграмотен и нагъл екзепляр като теб. Пази се, човече!!

#6 sim4o 04.02.2018 в 00:14:10

Виктория Пенелопова 07 | 03.02.201823:50 Кротко, бе др. Сим4о, ще се гътнеш... Смее се Смее се Има надежда за лявото при такъв неграмотен и нагъл екзепляр като теб. Пази се, човече!! ------------------------ И каква ви е надеждата? Че рано или късно ще стане на вашата - ще унищожите християнството, семейството, националните държави? Въобще не мисля , да съм приятен на левичарчетата-соросоиди .. Особено напоследък - след като ми наглеете за Педерастката Конвенция .. ..."Во-вторых, культурный марксизм политкорректности, как и марксизм в экономике, имеет одно единственное объяснение истории. Марксизм в экономике говорит, что вся история определяется собственностью на средства производства. Культурный марксизм, или политкорректность, учит, что вся история определяется властью, с помощью которой группы людей, разделённые по расовому, половому или другому признаку, имеют власть над другими группами людей. ... ... ... Марксистская теория говорила, что когда в Европе разразится всеобщая война (как это случилось в 1914 году), то рабочий класс восстанет и свергнет свои буржуазные правительства, потому что рабочие разных стран имеют больше общих интересов между собой, чем с национальной буржуазией и правящим классом своих стран. Ну хорошо, пришёл 1914-й год и этого не произошло ... ... .... Так что марксисты оказались в тупике. И два теоретика принялись за работу: Антонио Грамши в Италии и Георг Лукач в Венгрии. ... ... Грамши сказал, что рабочие никогда не увидят своих классовых интересов, определённых Марксом, пока они не освободятся от западной культуры и в частности от христианства, и что они ослеплены культурой и религией, чтобы осознать свои классовые интересы. Лукач, считавшийся наиболее выдающимся теоретиком после самого Маркса, сказал в 1919 году: «Кто спасёт нас от Западной цивилизации?» По его теории величайшей преградой на пути к марксистскому раю является культура – сама Западная цивилизация. ... .... У Лукача был шанс воплотить свои идеи в жизнь, когда он стал народным комиссаром по культуре в правительстве доморощенного большевика Бела Куна в Венгрии в 1919 году. Первым его шагом было введение в венгерских школах уроков сексуального образования. .." Та душко моя левичарска - Малоумникова Пенелопова - нямам идея да съм ти приятен!

#7 follow_the_cash_flow 04.02.2018 в 09:43:42

Популизма комбинира лява и дясна реторика. На запад лявото е по-либерално, но това е друга ос: консервативно-либерално. Там богатството позволява по висок стандарт и бюджет за т.нар. Леви политики. Докато в цяла източна европа, дори в държави които са като цяло антируски (полша), консерватизма властва като настроения. Хората не припознават връзката между леви идеи, социална справедливост и либерални идеи. Тази връзка не е и задължителна, тъй като това са различни направления. Отделно, дори на запад има консервативна реакция, защото започват да се виждат някои резултати от мултикултурализма. Може много да се спори дали най-модните 'либерални' тенденции въобще имат право да се наричат прогресивни, или са всъщност мода, която е .... декадентска. Свидетелство за упадък на западната култура. --- Ако на изток лявата идея ползва популистки 'десни' методики, и е опорочена вовеки, защото представлява бившата тоталитарната върхушка, то на запад левицата просто се е изродила, защото защитава фалшиви ценности. Комбинацията от социализъм (дори и формален) + консерватизъм имат реален шанс за високи резултати. Просто като наказателен вот срещу герб, и защото липсва друга алтернатива. У нас, когато някой управлява дълго става супер нагъл, и трябва да му смачкаш фасона малко. Плюс, че външнополитически, досегашното управление са безгласни мижитурки, които изпълняват чужди заповеди. --- Дали бсп ще изпълнява директни заповеди на москва, или просто поддържа по-консервативна линия (която я има в цяла европа, като естествена реакция на случващото се), може да се види ако... бсп управляват. При представителната демокрация е така. Имаш право да делегираш власт на някого, и до там. После той си прави каквото си знае, или каквото му спуснат от съответната централа, извън бг.

#8 follow_the_cash_flow 04.02.2018 в 09:54:01

За външнополитическата мижитурщина - олицетворението на думите мижитурка и подлога, да не казвам пе*еруга - плевнелиев. --- Подлога и мижитурка, за която гласувах. И новия президент, за когото не гласувах (понеже мразя бсп и не виждам смисъл да гласувам по принцип). Новия наказателен вот май ще е за бсп. И хора, които цял живот са ги мразили може да гласуват за тях, ако въобще гласуват.

#9 sim4o 04.02.2018 в 10:30:55

1."Европейско ляво" у нас са "десните" ,които са леви либерали по идеология .. 2.В Русия е Капитализъм и Глобализация! 3.Според разни писачи разните европейски "популисти" ,Льо Пен ,Фицо , Орбан .. били уж намирали поддръжка в Кремъл ? Освен това - Тръмп дето му викат ,че е ксенофоб , бил поставен от руснаците. Т.е. май руската ориентация е май към дясно-консервативните сили. 4.Лично аз до сега за БСП не съм гласувал никога и разните червенушки -левичари .. като Роко ,Деосвин,Уточнител,Виктория Малоумникова ..и т.н. са ми неприятни .. Но ако Корни застане до Орбан - може и да се променя. А левичарите-седерасти .. да си скачат и да бият тъпана за джендърите , малцинствата и за мигрантите!

#10 opetkov 04.02.2018 в 11:16:11

Цялата постановка на написаното е грешна. Престанете да мислите за БКП/БСП като някаква лява партия. Набийте си в главите, че членовете на тази клика или мафия никога не са имали най-малката идея да "служат" на своя народ и бедните тъпаци в него. Тези мафиотчета винаги са служели на чужда държава и основната им цел е била била личното забогатяване с цената на всичко. Терор, страх и грабеж са в основата на тяхната "идеология" и служене на чуждата империя, независимо каква власт се практикува там. Всичко друго е демагогия и лява фразеология, подплатена с догми и некадърност. А за сегашната им водачка може да се каже и наглост.

#11 Nikkor 04.02.2018 в 21:49:20

Снимката е показателна за интелектуалното ниво на Корнелия. За политическите и прочие убеждения на същата, няма смисъл да се говори. Статията си е вярна 100%.

#12 TheRock 07.02.2018 в 16:15:21

А кога у нас лявото = на Франция!? Еехе мечти!

#13 TheRock 07.02.2018 в 16:16:46

sim4o | 04.02.201810:30 =

Новините

Най-четените