Въпросът, който никога нямаше да се чуе

"Кой разхлаби болтовете от служебния Мерцедес на Лозан Панов?" е въпрос, който в един идеален свят никога нямаше да се чуе извън ведомствения гараж на НСО.

Обаче идеални светове не съществуват. Съществува съвсем реален контекст, напомнящ сюжет от плоска кримка. Като случката, при която S-класата на председателя на ВКС едва не остана на три гуми по завоите на Петрохан.

За две седмици прокуратурата отметна случая с досада и зле прикрита подигравка - с педантични описания на момента, в който върховният съдия се отбил да пазарува гъби-манатарки от сергия край Бързия на връщане от командировка. Дори хипотезата за евентуална злоумишлена повреда на автомобил на службата за охрана, оставен за 15 минути в сляпо петно на паркинга на Съдебната палата, е подмината без сериозно разследване.

Дали аварията е преднамерена, дали е резултат от престъпна немарливост на служителите в НСО, или има трета алтернативна причина: това е въпрос, на който трябваше да се получи ясен отговор. Защото обяснението, че "болтовете сами си падат по асфалта" е някакъв крайно неудачен майтап.

Конфликтът между т.нар. "Големи" в съдебната власт отдавна прескочи етапа, в който преценяваш "добрите" и "лошите" според лични си пристрастия или антипатии.

Няма никакво значение дали споделяте идеите на Лозан Панов за радикална съдебна реформа или го смятате за политически опортюнист.

Съгласете се, че няма нормална държава, която да позволи системно персонално унижение спрямо председател на Върховен съд. Няма нормална държава, в която съдия No.1 не смее да подаде сигнал до държавното обвинение за евентуална заплаха срещу живота си, защото междувременно води война с главния прокурор.

Показателно е, че прокурорската проверка по казуса с болтовете е образувана едва седмица след самия инцидент, при "самосезиране по медийни публикации".

Изобщо не е нормално Лозан Панов да иска среща с президента Румен Радев от гняв заради бездействието на НСО и службите за сигурност. Само че и това е много показателно.

Най-обезсърчаващо е, че хиляди съдии, прокурори и следователи продължават да наблюдават безучастно как се срива авторитетът на съдебната власт.

Ето това е най-простото доказателство, че Панов си остана сам в опита за "бунт на тогите". Май никой не го чу, когато призоваваше редовите магистрати "да не допускат мълчанието да ги превърне в страхливци".

А уж "единственото, от което трябва да се страхуваме, е самият страх".

#1 Виктория Пенелопова 07 20.06.2017 в 22:10:41

Лозан Панов искал да се срещне с Президента от "гняв". Боже, опази! А с кого да се срещне редовият бг-гражданин, който е гневен всеки ден? Който няма властта, политическата подкрепа /какво да се лъжем/, доходите, С-класата, дори с разхлабени болтове?? Кажете г-жо Костова, с какво Лозан Панов е по-различен от всеки образован, работлив и честен българин, подложен на терор от институции, примати, партии и партийни креатури? Към кого да се обърне с гняв???

#2 dedo adji 20.06.2017 в 23:30:03

Какъв е въпросът на Костова? "Кой олаби болтовете?" Я да задам и аз един. Олабени ли са били болтовете? Дали не е инсцениран атентат, като кьор фишека по Доган или криенето на Местан в турското посолство от страх за живота си? Не ми разбира главата от право, но ако реформата на Панов се свежда до изваждане на прокуратурата от съдебната власт, това е преливане от пусто в празно. Пак ще важи правилото на гарваните. Утре съдия може да стане прокурор, прокурорът адвокат или нотариус. Всички в едно гърне пърдят и са си нагласили закона така, че да са безконтролни и недосегаеми. Ще повярвам, че е станала реформа, когато видя висш магистрат в затвора с конфискувани имоти. А Дияна се разтревожила за авторитета на съдебната система. Той е на такава висота, че 50 съдии и прокурори да се претрепят, народът ще пророни сълза само за шофьорите им.

#3 deowin 20.06.2017 в 23:51:42

>Дали не е инсцениран атентат От такива инсценирани атентати измряха стотици журналисти, политици и общественици в Русия. Измряха си хората съвсем неинсценирано - доколкото знам все още са си в гробовете. Почиват си, гадовете.

#4 dedo adji 21.06.2017 в 10:07:54

Разисква се българската съдебна система, а свинчопрас си върти старата плоча за Русия. Краставицата на Мирча Кришан. Всяка прилика с павето или бай пешо танкиста е случайна и напреднамерена.

#6 nikoko 21.06.2017 в 11:41:50

Защо мерцедес, не можеше ли да е шкода, фолсваген, или опел. За какви се мислят тези излезли от народа цървули. Ако са по скромни може и да почна да ги уважавам, ама докато считат , че държавния мерцедес е единствената кола за положението им, да не чакат съчуствие.

#7 dedo adji 21.06.2017 в 12:26:06

Мако, а ти какво очакваш от съдебната система? Аз очаквам единствено да не попадам в лапите й. Познаваш ли някого, който има грам доверие в нея? Аз не. Председател на ВКС, който открито лобира за политически партии не трябва да бъде председател на ВКС, даже и редови магистрат. Може на някоя адвокатска кантора. Не, че дебелунгерът Цацаров е по-стока. Води се война за власт, в която гражданинът е последната им грижа. И реципрочно, тяхната безопасност е последната грижа на гражданите. Ще ти дам възможност да ме обвиниш в старческо повторение и ще повторя въпроса. Наистина ли са били олабени болтовете на мерцедеса? Не, че няма убийства на магистрати и в най-демократичнитер страни, ама свършиха ли се килърите, че опряха до болтовете. Къде, къде по-добре охранявани хора загинаха в напълно изправни коли. Поне мерцедесът брониран ли е?

#8 deowin 21.06.2017 в 18:06:59

>върти старата плоча за Русия Просто давам пример с най-близката до българската реалност държава, за да можем да преценим по-добре до какво водят такива мнимо инсценирани инциденти - все пак в Русия те са многобройни и лесно наблюдаеми. Последиците са вече история, от която можем да се поучим. Или не, естествено. Всеки има право на избор.

#9 Дърводелец 21.06.2017 в 19:36:47

Дияна Костова, харесвам те как пишеш. Фактите, обаче, не са тези. Призивът "Не на страха" е със сбъркан адресат. Поза за пред външната публика е. Съдиите всеки ден са в съдебната зала, постановяват решения и присъди публично, написват си имената в актовете, които постановяват и ги подписват. Никой от тях не е анонимен. След това се качват на трамвай, автобус, метро или личен автомобил и се прибират в квартала, където ги познават. Хора са, сред тях има всякакви. Повечето са свести, има и тук там и боклуци. Но никой не се вози на кола на НСО и не ползва охрана. Кое е по-реално, нЕква мафия или лично главния прокурор да ти развинти болтовете или някой гражданин, недоволен от решението ти за родителски права или, че си пратил сина му в затвора, да те бутне в навалицата върху релсите в метрото? Та ако някой се страхува в тази професия, просто става и си заминава. Затова мелодрамата с развитите болтове на Панов, освен насмешка в професионалните среди, нищо друго не предизвиква.

#11 dedo adji 21.06.2017 в 23:40:14

.... съответстват на възрастта и познатите ти. .... Позната е и реакцията. Argumentum ad hominem. А въпросите елегантно оставени без отговор. Ще ти ги припомня. Познаваш ли някого, който има доверие в съдебната система? Вярваш ли, че болтовете са били олабени? Ще неблюдавам с интерес промените и твоето ценно участие в тях.

#13 iii_krv 23.06.2017 в 20:00:30

Лозан не смеел да подава сигнал/ оплакване до прокоратурата... Мн. ясно, че не смее- бг съдебната система съществува не за да раздава правосъдие според морален и честен закон- тя съществува сама за себе си и за да брани т.нар. властимащи, които се ръководят от законите и принципите на мафията. Те там са назначени не по качества на прависти- юристи, а по критерии на престъпния кодекс, на когото се кланят. Мн. ясно, че невежата мишка лозан не смее а и не знае какво да прави та камо ли да дава некави сигнали до измислена прокуратура.

Новините

Най-четените