Глупави начини да умреш

Звучи ви като заглавие на електронна игра, защото е такова, ама прекрасно пасва и на живота в България. Чета за детето, което е в кома, защото паднало от фонтаните пред НДК, слушам кметицата, която казва, че е разпоредила да се сложат нови табели - те децата най-обичат табели да четат (Фандъкова да не се излага, била е директорка на училище), а в главата ми се редуват нелепи инциденти и загубени човешки животи.

Помните ли възрастния човек, изяден от кучета в столичен квартал? А помните ли мъжа, който си отиде заради токов удар във фонтана на площад Славейков преди години или жената с премазаните крака от Гоце Делчев, която падна от претъпкан автобус, който бил така претъпкан всеки божи ден. А този, който беше убит от паднала тераса в центъра на София? А сградата, която се срути на "Алабин" върху две момичета?

Да не говорим за катастрофите по пътищата, които ако четете статистиката на КАТ, всичките са по вина на шофьорите.  Там няма и дума за дупките и калта, за обратните виражи по новата магистрала и всякакви други изненади за шофьорите, които полицаите регистрират като „несъобразена скорост с пътните условия". А пътните условия да не се като метеорологичните - независещи от хората?

Инциденти стават навсякъде, ама тия българските са прекалено глупави - като да те отнесе река  на мост и после да ти търсят трупа 3 дни. Нямам представа какво е решението, то е ясно, че не е едно и че трябва да се мисли. От друга страна колко му е да се сетиш, че 50 сантиметров парапет може лесно да бъде прескочен - това че 30 години не е ставал инцидент (по думите на кметицата), не е никаква застраховка.

Ама хубаво ще е да има дела и присъди - за немарливост, за безстопанственост, за лошо управление. Съдебната система обаче си се занимава със себе си, скача от един вътрешноведомствен скандал в друг, а през това време хората мрат като мухи.

#2 edin slep 03.05.2014 в 02:54:08

Фандъкова кусури си има като кмет, но в случая е глупаво да я виним за това. Децата правят опасни неща и няма сила, която да ги спре. Децата се катерят по строежи, аз и още две дузини деца съм скачал от втория етаж на строеж, даже и момичетата скачаха. Стотици часове всяко лято, заедно с много приятели в детството съм прекарал по дърветата, понякога на повече от 15 метра височина. Като дете и в по-зряла възраст съм се катерил без обезопасяване по скали ... и още колко лудории. Ако аз или някой друг бе пострадал кой щеше да е виновен - кмета, родителите, учителите, "лошото" влияние от другарите по игри? Човечеството се развива и заради рисковете, а пък не малко глупаци или просто непохватни хора стават жертва на собствените си грешки (това за чуждите като с опасното шофиране е друго нещо). Не са случайни наградите "Дарвин". А да, само сега рабирателите, които сякаш не са били деца, да не вземат на ура родителя, който е бил с детенцето. Защото всички знаем, че децата най-обичат да слушат, когато им се каже че е опасно. Качва се и прави щуротии, пък ти иди обяснявай, че не трябва.

#4 dedogo6 03.05.2014 в 11:11:55

Като родител искам да кажа, че децата винаги слушат само с половин ухо , особено когато им казваш да не правят нещо... Да , и аз съм се чудел защо е толкова нисък парапета при фонтаните на НДК, но , повярвайте ми, и да беше по висок, пак може да се случи беля. Моя разбойник лежа наскоро в "Пирогов" защото успя на напълно обезопасена детска площадка (гумени настилки, гумени стърготини ) да падне и така да си удари главата, че да получи сътресение на мозъка... .Е, кмета ли е виновен, че моя синковец се е изхитрил някак да намери едно твърдо нещо (стъпалото на пързалката) и да се удари лошо? Не я защитавам, погрешно не ме разбирайте, но за всяка лоша случка (като тази) не може да е виновна само нечия небрежност (дали пък е небрежност, все пак тия парапети са така от сума време?) Дано се оправи детето...

#5 Battleground 04.05.2014 в 09:19:32

Има много глупави начини да умреш, но описаните в статията са съвсем нормални. Ако линейката те кара към болницата за спешна операция и се блъсне - Това си е глупаво! Ако си караш колата по магистралата и се разбие самолет в теб, също си е глупаво и т.н. Като да си решил да се бесиш на клон, който се намира над река, чупи се и се давиш вместо да се обесиш. Много начини има да умрем, а само един да се родим! Така или иначе, всяко нещо има един край -Само салама има два края!

#6 Citizen X 05.05.2014 в 15:34:43

Безумия се случват и с възрастни люде - преди над десет години на гарата в Гент, Белгия, едно чиче умре под един влак, щото кучето му го подгони... Няколко месеца по-късно, пак в региона, при нелепи обстоятелства спасих кратуната на една Мароканка от енкаунтър с бесно препускащ трамвай. Аз, самия, след опит да си счупя врата във фиорда Роскилде щях да се удавя като коте. Хаха, друга бира е, колко съм възрастен, де... Инак, на тема деца - а спомняте ли си малкия юнак, дето преди няколко години си бе вменил, че може като Хари П? Тогава не си спомям изхода какъв бе, но от бая високо литна. На това точно от последния случай, кой знае баща му, в кои щедри "очи" ще да се е бил зареял... Пуста пролет

Новините

Най-четените