Последно предупреждение за Белене

След толкова години гневни спорове и съмнения, самият факт, че „Белене" все не успява да се случи, показва, че в проекта има нещо гнило. Ако беше читав, вече да е готов и да сме забравили.

Няма да коментирам икономическата страна на проекта, нито финансовата. Искам да кажа няколко думи за политическата му страна. И то за вътрешнополитическата, защото външнополитическата за мен е силно надценена.

При това под вътрешнополитическа страна на проблема не разбирам някакъв сложен анализ на взаимодействията между властовите центрове, игрите между институциите и търговията с влияние между партийните централи, а единствено подозренията

как би изглеждало всичко това в очите на неизкушените граждани и до какво би довело на следващите избори.

Продължавайки да наблюдава трагикомедията „Белене", която възторжено разиграват пред очите му, редовият гражданин, онзи, който не чете политически анализи и не се вслушва в партийни лозунги, ще стигне до два твърде неприятни за упражняващите властта професионалисти извода.

Първо. Всяко действие в посока на осъществяване на проекта „Белене" вече, след толкова много скандали, ще се разчете като съзаклятие с цел корупция и далавера.

Дали това ще бъдат хипотетични комисионни, договорени със социалистите още по времето на Дългия Инкасатор, дали ще бъдат герберски строителни фирми-подизпълнители, дали ще бъде напън за окопаване във властта чрез подмазване на Кремъл (подход, проверен през десетилетията от Тодор Живков) - това няма значение.

Важното е, че в очите на хората се случва именно нещо такова, а не благороден порив да потече от контакта евтин ток „в името на народа и за благото на народа".

Когато един ден властта каже на хората: „В бюджета няма пари за реформи в образованието, здравеопазването и културата", хората ще отговорят на властта: „Как ще има, като загробихте милиарди в „Белене"! И гепихте още толкова!".

Второ и по-неприятно. Ако при този пореден апаратен опит „Белене" все пак се случи, то ще се случи благодарение на безпринципна договорка между ГЕРБ и БСП.

Струва ми се, че десетки хиляди хора ще простят по-лесно откровената кражба, отколкото това. Нека да припомня (специално на ГЕРБ) нещо, което сякаш се позабравя. ГЕРБ дойде на власт с гласовете, с които преди това беше дошъл Иван Костов.

Нека ги наречем за удобство (макар и не съвсем прецизно) антикомунистическите гласове. Тези хора, които гласуваха първо за Костов, а после за Борисов, гласуваха с убеждението, че гласуват вдясно. Дали са били прави или не, дали самите те са десни, или не, най-сетне дали ГЕРБ е дясна партия, или не - това е тема на съвсем отделен разговор.

Така или иначе Борисов дойде на власт с десни, седесарски гласове и затова е прието да разглеждаме ГЕРБ като някаква десница, ако не идеологически и политически, то поне електорално.

Дали г-н Борисов си дава сметка какво ще се случи, ако заиграе в отбор с БСП по толкова важен въпрос, какъвто е АЕЦ „Белене"?

Дали си дава сметка какво ще му се случи, ако размие очертанията на позициите си по въпроси като комунизма, Русия, тоталитарното минало и европейското бъдеще? Може би се успокоява с мисълта, че една добре окопана във властта партия разполага с всички държавни ресурси, за да влияе на всякакъв вид избори.

Но НДСВ също беше добре окопана във властта и престана да бъде такава за броени часове. Някой беше пресметнал, че и най-ефективната манипулация може да промени изборния резултат с не повече от 15%. Ако ГЕРБ „настъпи котето по опашката" с проекта АЕЦ „Белене", 15% няма да са достатъчни да го спасят.

Същевременно не по-малко разочаровани ще се окажат и симпатизантите на БСП. Те отдавна, въпреки баснословната си лоялност към Партията и Идеите, наблюдават червената олигархия и колкото повече я наблюдават, толкова по-малко откриват в поведението й някаква грижа за себе си. Мнозина от тях вероятно ще се омерзят и ще потърсят за себе си някакъв друг вид политическо поведение.

И ето тук е опасността, към която искам да обостря вниманието на системните играчи и отляво, и отдясно.

Когато със своята безпринципност, безидейност и безскрупулност отблъснете и последните си симпатизанти, то те ще се разделят на две.

Едната част няма да пожелае никога повече да чуе за избори и за политическо представителство, а ще се превърне във вечно мърмореща опозиция на всичко. А това е крайно неконструктивно и даже вредно; дай, Боже, на държавите по-малко такива граждани!

Другата част няма да измени на гражданския си дълг и ще започне да се оглежда за кого да гласува. И тогава от сенките ще изпълзят всякакви герои, всякакви настоящи, бивши и още по-бивши телевизионни водещи, всякакви циркаджии и „народни спасители".

Ще издигнат глуповати, но вдъхновяващи лозунги и омерзените гласоподаватели ще се насилят да им повярват, както са го правили неведнъж. И ще ги вкарат в Парламента.

Отначало ще е смешно, после ще е тъжно, а накрая може да стане и страшно - зависи докога ще продължи електоралният делириум.

Затова, г-да десижън мейкъри, зарежете „Белене" и си гледайте живота. Не дърпайте дявола за опашката, не си причинявайте неприятности, от които после ще се чудите как да се отървете.

Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

#1 deaf 05.06.2018 в 18:50:33

Уфф,няма вътрешна,а само външна политика. Отношенията между отделните държави напълно определят "вътрешната" политика. Това се отнася с пълна сила и за Свръхсилите. Когато си ортак,авер и васал на Путин,неизбежно ще правиш скъпи и гнусни простотии като неговите,дори и той да не ти ги налага.

#2 Dox 06.06.2018 в 00:05:31

Тоя пак се е объркал, но понеже се е понаучил да го крие, за повечето хора това остава незабелязано и остават със симпатии. Разсъждава за политика и партии, а не знае, че ГЕРБ никога не са били партия. Не са и сега. ГЕРБ - това е държавната администрация и нищо повече. Но това незнание никак не пречи на ФаСула да разсъждава, че ГЕРБ била дясна партия, че за нея гласували десни и пр. и пр. Всъщност най-точно охарактеризира ГЕРБ Валентин Вацев - ГЕРБ, това е БКП в края на 80-те. Пълна безидейност. Нищо друго в идеологията освен снишаване зад дувара, докато се разберат началниците. Социалната им база са държавни служители и техните близки и роднини, т.е. характерните белези на партия-държава. А някакъв самодеец седнал да разсъждава дали били десни, колко били десни и тем подобни глупости.

#4 Kenny McCоrmick 06.06.2018 в 07:34:38

Феновете на кака Корни бързо са се събудили и вече се попипват...

#5 dedo adji 06.06.2018 в 12:13:22

Иван Стамболов обявява на Бойко Борисов строго мъмрене с последно предупреждение за уволнение. ОК. Уволнихме Бойко и С-ие. Не са ми копали на лозето, няма да плача за тях. После? КОЙ? Приятелката му Пръмова (пардон, Кунева, пардон, мадам Йес) в компания с бай путьо Кънев, драгалевския циганин и др. ли ще поведе България? И накъде? Или, по традиция, като закъсаме, да съберем курнелия с доган? Няма значение, важното е Картаген да бъде разрушен. Разрушили го. После, след 50-100 години, губят ми се подробностите от историята, решили да го застроят отново. Ама не се получило. И Картаген си стои разрушен, като туристическа атракция. Да, ама там не живее никой от времето на Катон, всички оцелели били продадени като роби. А в България сме останали 5млн, робските пазари на Европа и Америка не могат да ни поемат всички. Иване, умен мъж си, не нагазвай в енергетиката, че там куцаш с 2-та крака. Като всички, които мислите в партии а не в киловати.

#6 Bai Hoi 06.06.2018 в 15:12:48

dedo adji | 06.06.201812:13 ОК. Уволнихме Бойко и С-ие. Не са ми копали на лозето, няма да плача за тях. После? КОЙ? Как кой? Динко от Ямбол...Николай Караколев от Алфа. Все видни и почтени патреоти, достойни да те управляват, разбиращ от енергетика соц-нац кукунделе

#7 dedo adji 06.06.2018 в 15:50:56

Споко, бай потьо. На Динко съм му пратил един сноп 300мм свински опашки, да има и за тебе, ако се завъртиш натам. Ама ти, като харесваш Динко, защо не харесваш Бойко, бе? Той да не бие по-лошо? За Николай от Алфа съм пас, ни съм го виждал, ни съм го чувал. Ти си корифеят на кафенето по тая телевизия, просвети аудиторията.

#8 Bai Hoi 06.06.2018 в 17:12:48

Дедо Амджик, знаем за слабостта ти към комунисти/нацисти/патреотари и прочее едноклетъчна гняс, разкажи ни за енергетиката как стоят нещата

#9 dedo adji 06.06.2018 в 17:39:19

За енергетиката и аз и по-компетентни от мен са ви обяснявали много пъти, но тъп седераст не може да различи комунист от киловат и нацист от национална енергетика. Затова, бай потьо, занимавай се с това, от което разбираш - комунисти/нацисти/патреотари. Аз не познавам нито един такъв и не мога да ти помогна.

#10 Dox 06.06.2018 в 18:38:12

Бичи, На братята руснаци им е простено да не знаят. Имат си достатъчно работа по тяхната си къща. Преди време четох някъде в нета /не се наемам да твърдя вярно ли е или не/, че създаването на ГЕРБ е финансирано от фондация Ханс Зайдел. Колкото до лявото и дясното - лявото обикновено се възприема като онова, което задава далечните хоризонти и увлича хората след себе си. За това и негова работа е да разчупва статуквото. По тази причина и понятието "преход" /макар продължил вече 30 години/ предполага именно ляв смисъл, но тези, които го оглавиха решиха, че са "десни". А десните по правило са тези, които са консервативни и искат запазване на статуквото. Също така е добре да се знае, че левите идеи се продуцират обикновено от високообразовани хора и въобще да си "ляв" като убеждения, предполага относително високо ниво на образованост.

#11 SamVaims 06.06.2018 в 20:41:07

@Doks "Колкото до лявото и дясното - лявото обикновено се възприема като онова, което задава далечните хоризонти и увлича хората след себе си." Ъхъ, то за това едно време ни обещаваха светлото бъдеще, а пък сега хленчите по светлото минало. Странен времево -пространствен парадокс. Може би теоретичната физика би го обяснила. @Докс"За това и негова работа е да разчупва статуквото. Това защото Българската комунистическа партия, оглавявана от Тодор Живков беше най-дясната партия, стимулираща свободния пазар, частната собственост и личната свобода ли? @Докс "Също така е добре да се знае, че левите идеи се продуцират обикновено от високообразовани хора и въобще да си "ляв" като убеждения, предполага относително високо ниво на образованост." Удобно ти е да се самозаблуждаваш по този начин. Едва ли има социалист, които да знае от къде и защо идват парите. Те не падат от небето, трябва да са били заработени тук, на земята. Ако пък го знае, и въпреки това е социалист, значи е крадец и мародер по убеждения.

#12 Dox 07.06.2018 в 14:24:52

Питекантропус, Значи, по твоята "логика" Христос е крадец и мародер по убеждения. Добре че ми каза. Аз все се чудех какво не му е наред на тоя свят, а то какво било.

#13 1951 08.06.2018 в 00:13:12

Последно предупреждение от Сула към Баце - ако не слушкаш, правя партия с Пръмовица и гледай какво става! Чакай, чакай, това май го гледахме вече Ся сериозно. СДС през 1997 г. взеха 2,2 млн. гласа. ГЕРБ през 2009 г. взеха 1,7 млн., през 2013 г. - 1,1 млн., през 2014 г. - 1,1 млн. и през 2017 г. - 1,2 млн. В същото време, от 2009 г. насам на всички избори дЕсното се бори за около 300 - 350 000 гласа.... Та драги Сула, де са митичните седесарски гласове, дето ще накажат Баце? Няма ги и няма да се върнат, спрете с илюзиите. За Баце гласуват млади и тъпи калинки (25 годишен с евтин костюм и диплома от ЮЗУ, който си мечтае за държавна работа, дето да има лека възможност за далавера), гласуват служителите в ГЕРБ-аджийските администрации по села и паланки, корпоративния контролиран вот от нашите фирми, купените цигани и разбира се, тия са най-страшните, "десните", дето са десни до толкова, че не искат БСП на власт, иначе са си мастурбират върху насложения образ на Баце и бай Тошо.

#14 SamVaims 09.06.2018 в 15:31:06

@Докс. "Значи, по твоята "логика" Христос е крадец и мародер по убеждения. Добре че ми каза. Аз все се чудех какво не му е наред на тоя свят, а то какво било." Отново спасителят е грешно разбран. Той проповядва благотворителност /дарение/, а не социализъм /насилствено отнемане/.

#15 SamVaims 09.06.2018 в 15:39:01

ГЕРБ: Другари, скоро парите от еврофондовете ще свършат. От къде ще крадем после? БСП: Хайде да рестартираме проекта "Белене" и от там ще крадем в следващите няколко години. ГЕРБ: Много добра идея. Правим го.

#16 Бегущий Волк 09.06.2018 в 17:47:00

През 1923 г., шведският крал Оскар II също използва тази мисъл, за което свидетелства Wall Street journal. Неговият вариант се доближава до Цачева: „Човек, който не е бил социалист преди 25, няма сърце. Ако продължава да бъде социалист след 25, няма глава". Съгласен съм за високата образованост, някои от най-известните социалисти и симпатизанти на съветския режим бяха все хора от престижни британски колежи. Петорката от Кембридж свърши работа на СССР, а в замяна Ким Филби не достигна и до полковник от КГБ... Лошото на тази образованост е в друго. Тя е образованост в конкретни материи, които обаче нямат досег с друго, освен с идеала. Социалистите са идеалисти, което не им носи особен успех, защото в живота трудните ситуации не винаги изискват познания по френски например, а здрав шамар. Бях участник в събитие от рода на опит за грабеж с взлом от магазин - мениджърчето обяснява правата на задържаните, плаши ги с глоби според не знам кой си член и параграф на съответния местен закон и си въобразява, че е свършил голяма работа. Кой спря атаката на грабителите? Аз! Кой ги задържа и обезвреди до пристигането на полицията?! Аз! Е, нали ти владееш френски, защо аз ги спирам...

Новините

Най-четените