Питам аз и отговор не искам

Хайде, признайте си - не ви ли е срам след снощи?

Не се ли почувствахте вкупом поне малко виновни? Сега стана ли ви ясно защо са ви пропаднали магистралите, защо са ви наводнени къщите, защо баба ви на село няма пари да си плати транспорта до химиотерапията?

Защото "вие" се подведохте. Защото съборихте ГЕРБ от власт. При това - с пуч. Нека ви.

Вие питате - премиерът отговаря. Ако въпросът не му харесва - отговорът е "Не е ваша работа". Ако пък отговорът му не ви харесва - сами сте си виновни.

Всеки си намери новина от интервюто на Бойко Борисов в понеделник вечер - в "президентския" формат на вечерната телевизия, в едночасов национален праймтайм и с извънредно студио, свенлив аналог на кремълската "Прямая линия".

Но посланието, което струеше от него, беше едно: чрез послушание - към прогрес.

Подобни експерименти в ефир са обречени на провал - както за питащите, така и за изпитвания. Но най-вече за него.

Пролича си по реакцията на Борисов, който едва прикриваше раздразнението си, а накрая напълно изгуби интерес към разговора.

"Ще се коалирате ли с ДПС?"
"Когато реша, ще ви кажа първо на вас"
"Ще подкрепи ли ГЕРБ Росен Плевнелиев за втори мандат?"
"Като дойдат президентските избори, тогава ще кажа"
"Вие ще се кандидатирате ли за президент?"
"Това не е ваша работа"

А сега де? А чия е?

Борисов се върна в пълния си блясък от първия мандат, когато беше и премиер, и кмет, и шериф, и главен архитект на републиката едновременно - "правя първа копка, проектирам, финансирам, построявам и си го откривам".

На партията - вярност, на народа - чиста вода.

Само че къде от преумора или нетърпение, къде от безсилие да се справи с истинските си "превратаджии" (които не са нито избирателите, нито медиите), толерансът му към критика е намалял болезнено.

Видя се по отговора на въпроса от онкоболната жена, която е принудена да живее със 7 лева за три дни - "Мила ми госпожа, аз съм се нагладувал до 30 години, на мен майка ми викаше "картофеното момченце".

И на пострадалите от наводнението в Мизия, които питат за обезщетения: "Тогава имаше друг премиер, да го бяхте питали него".

И на шофьорите, които се оплакват от надупчените евтини магистрали: "Вие до вчера карахте по коларските пътища, сега сте се хванали, че някъде нещо е станало... А що правите задръствания в събота и неделя, да не би аз да карам?".

Усетът на Борисов за приличие в публичното поведение вече едва прикрива досадата, че околната среда не отразява в едър мащаб собственото му възприятие за величие.

Нещо като вица за Тодор Живков и селяните: "Как сте, как сте?", шегувайки се питал Тато. "Добре сме, добре сме", шегувайки се отговаряли те.

По същата наклонена плоскост се пуснаха не един и двама политици, които си вдигнаха неръкотворни паметници, след което заминаха в дълбок политически запас - бързо, безвъзвратно и безславно.

#1 Шамито 12.05.2015 в 15:34:32

От мен.Да се хвалиш с добре свършена работа за която си назначен от суверена си е чиста наглост.Има самочувствието че и без тези усилия ще бъде на върха.Самохвалството е черта на неудачниците използвани от богоизбраните.

#2 rare case 12.05.2015 в 15:58:57

Хубаво би било, г-жа Костова, поне леко, да поприкрива настроенията си анти-. Все пак, това тук, не е личният й дневник. Мъъъъничко обективизъм, нищо повече, все пак е журналистка, така да се каже.

#3 daysydogy 12.05.2015 в 16:53:51

Нищо старо не е забравил, нищо ново не е научил. Жалка личност...

#4 Шебек Хасан 12.05.2015 в 17:32:51

Най-ужасното от всичко е, че срещу тоя павиян не стои никаква реална алтернатива и опозиция и като нищо тоя галфон ще си изкара мандата.

#5 TheForce 12.05.2015 в 18:24:16

До коментар номер 2. Това, приятелю, се нарича журналистическа позиция (без да адвокатствам на когото и да било!). Относно съдържанието (без да съм гледал интервюто, пък и не искам)... отговори от типа "Не е твоя работа" прилягат на хамали, каруцари и подобни, без да омаловажавам труда им. Г-н ББ проявява епична наглост, но както е казал народът, така е намерил!

#6 Виктория Пенелопова 07 12.05.2015 в 19:03:14

Позволявам си да подкрепя №2, защото имам спомен, че същата журналистка, в същия сайт, оплю кмета на Пловдив, беше по повод някакъв проект. И беше върло НЕправа. Интересно, защо ли не изразява подобни остри позиции срещу Миков, напр., който се скъса да прави руски св.....рки по 9-ти май?? А за Бойко......това е положението, убедена съм, че на колкото избори се яви, толкова и ще спечели, въпреки всевдоинтелигентските напъни, като на симпатягата Шамито, който се има за много по-умен, ама е пропуснал поне 5 запетайки, а това се учи в 5-ти клас. Сори.

#7 doni 12.05.2015 в 19:27:07

Общо взето "кучетата си лаят - керванът си върви". Оставям на авторката да пресметне какво и колко загуби България през всичките тези години, когато ни управляваха "крупни интелектуалци" - като станишев, позападнали монарси - като симеон, позагубили перушината си, но не и апетита си соколи, които не смеят да си покажат носа навън, и всякаква друга сган! Пресметнете и напишете, госпожо!

#9 deowin 12.05.2015 в 20:07:49

TheForce в 5 - точно, ясно.

#10 Dox 12.05.2015 в 21:40:30

Дорогая моя, Милая моя, Виктория Пенелоповна моя 07! Ма стига вече броихте тез запетайчици! Не отброихте ли /под звуците на духов оркестър/ вече три трилионната? А, пропо - какво е мнението Ви за грамотността на ББ, ама не изобщо, а за това дали правилно поставя запетайките? Аз нямам, щото не съм го виждал до сега нещо да е написал, та за това рекох да Ви питам. Предварително благодаря! Бъдете здрава, скъпа Пенелоповна! Ваш искрен обожател.

#11 conscience 13.05.2015 в 08:32:35

Някои са брилянтни, други добри, тази е от слабите. Материалите стават доста късички и малко претупани. Дияна ми е любимият автор в кафето и знам, че не може всеки ден да вадиш изключителен коментар, но явно със затоплянето на времето спада и КПД-то на компютърните мишки...

#12 Bono-2 13.05.2015 в 09:07:18

Като алтернатива на ББ ви предлагам Лютфи Местан. Човека така щеше внимателно да обясни всичко, че на всичко отгоре и щяхме да сме много доволни. А Бойко какво? Не може да говори? Не е диалогичен? Сърди се? Ми това да му е кусура.

#13 pixie 13.05.2015 в 11:42:11

Пенелопова, до колкото на всички ни е известно Миков не е премиер, така че неговите изпълнения няма нужда да бъдат обсъждани, какво пък значение имат изявите му на 9 май, тя там е ясна. Но на премиер не му отива да демонстрира подобно пренебрежително отношение нито към журналистите, задаващи му въпроси, нито към хората, за които е избран да работи. Така че Дияна Костова си е много права в случая. Когато си на отговорна позиция, като премиерската, си под постоянно наблюдение и трябва много да внимаваш и какво правиш, и какво говориш, и как се държиш.

#14 stand-by 13.05.2015 в 11:56:47

И никой не иска да коментира журналистическата провокация с клиповете, който пускаха бтв? Бедна, та и болна от рак, с по 1 сиренце месечно, направо да ти скъса сърцето и да искаш да подпалиш парламента за нехайната им работа.. Не ме интересува какъв е бил преди Борисов, това, което е в момента е човек с перспектива , човек, който вижда голямата картина. Това е, човек, който може да се подкрепи, а и трябва. Какво искат обикновените бедни граждани? Нека държавата да даде на 100-те най-бедни семейства в Бъгария по 1 милион. И знаете ли какво ще стане ? Ще ги профукат за нула време и след това ще започне обвинение в държавата, че не пари , а прогрес искали. Не искаме ли всички , страната да не е подвластна на отделни единици от нейните граждани? Тогава как да не подкрепим искането на Бойко, политици да се субсидират само и единствено от държавата? Веднага щом някой друг започне да ти плаща хляба ти ставаш подвластен на него. А политика трябва да служи не на хората, не на личните интереси, а на държавата. Цялото интервю показа много, показа защо трябва да искате да подкрепите тази визия за по-добро бъдеще, която предлага Борисов. Ако не сте разбрали и дума от него, ще ви оставя само с цитат на великия ни Стоян Камбарев, "Изкуството се прави за тези, който правят изкуство. Не за публиката. Ако го правиш за публиката, нищо не правиш.."

#15 Winora 13.05.2015 в 12:12:50

Stand-by, поздравявам те с днешната регистрация във форума на уебкафето. Такива хора трябва тук, свежа кръв, устрем и блясък в погледа. Съвсем правилно отбеляза, няма значение, какъв е бил този и онзи. Важното е, какво прави сега. По-точно, какво не прави. П.С. Вчера партиите нещо се уговаряха да не плащат на тролчета, но това, естествено, не касае теб.

#16 veselavesela 13.05.2015 в 12:54:07

"Картофеното момченце" се превърнало в Луи XVI - садете и яжте компири...

Новините

Най-четените