Музеят на конфискуваното изкуство

Хамали „Атлас", товарен бус, няколко пласта прозрачно фолио - така се изнасят картини на Златю Бояджиев, Иван Мърквичка и Дечко Узунов, орисани с нещастието да бъдат придобити от Цветан Василев.

Прокуратурата изненадващо овъзмезди многострадалния Вежди Рашидов за загубата на двумилионния му влог в КТБ, като посегна на най-свидното на детронирания Мистър Икономика - трезора на пл. "Гарибалди".

Трезор, който впрочем от 6 месеца е под контрола на Българската народна банка - с други думи, и да искаше, Василев трудно можеше да изнесе Майстора "с чували".

Признаваме, че трябва да си човек с много фино усещане за историческа ирония и корпулентно чувство за хумор, за да измислиш показната конфискация.

Цветан Василев се оказа банкер без банка и колекционер без картини, а Сотир Цацаров - главен меценат на републиката.

За Българския Лувър може да няма достатъчно картини, но държавата спокойно може да напълни цял Музей на конфискуваното изкуство (защо не в хотела на Ванко 1?), където да курира сибирските тигри на Дамбовците, барбекюто на Доган, кетчърите на Цветан Цветанов и затворническите пижами на Братя Галеви.

В крайна сметка, картините от КТБ ще бъдат складирани в хранилищата на Националната художествена галерия, където тепърва ще се описват и оценяват. Само да не повторят съдбата на тефтерите на Филип Златанов.

Това наистина би било загуба.

#1 pazzo 07.01.2015 в 00:09:26

Мирише..... Ама много!

#2 Bono-2 07.01.2015 в 09:20:21

Нещо пак не ми стана много ясно...Да оставим как се пренасят произведения на изкуството, сякаш стари мебели... Тези картини чия собственост са, и в качеството си на какви ги конфискува прокуратурата??? Ако са на банката, то това е директен удар по активите, оттам не могат да се осребрят и не могат да платят на кредиторите. 300 картини х 50 000 лева средно да речем = 15 млн. лева. Ако са на Цв. Василев, той какво? Може да си ги открадне от себе си ли? Има присъда, така че му се конфискува имуществото? Тъпотия отвсякъде. А медиите отново не задават правилните въпроси. Те едва ли не, обясняват как Лувъра се бил напълнил с качествени картини.

#3 miki rurk 07.01.2015 в 10:20:14

хахаха като Йордан дето ми показва как гаджето му правила палачинки в конферентна връзка офф моля ви се.. бегло подобие! за продажниците - само ментета цял живот. На Данчо му кажи да ти покаже снимка на предното си гадже (истинското), после ще има открийте приликите с палачинката

#4 pixie 07.01.2015 в 10:40:45

А пък копоите-журналисти от бнт вчера се хвалиха в новините, че преследвали микробуса с картините, за да разберяли накъде ги карат. И били толкова ловки, че той не могъл да им се изплъзне. Инфото беше придружено от данни за стойността на картините и точното място, където в крайна сметка ще се съхраняват, плюс как ще бъдат охранявани. Прозвуча ми като точни и подробни упътвания за крадци. Така че ако "случайно" след няколко дни ни сервират, че картините са изчезнали, няма да е кой знае колко изненадващо. Защото за хора, които просто гледат новините и нямат намерение да ги крадат, информацията беше изтощително и излишно подробна и ненужна. Достатъчно беше да се спомене, че картините са иззети, защо са иззети и че са скъпи. И журналята нямаше нужда да се правят на супер герои в гонка. Смешници!

#5 паяка 07.01.2015 в 11:22:32

Тия картини със сигурност са застраховани и едва ли някой, комуто би се наложило да изпразва джобовете си, би допуснал да останат и за миг неохранявани. Такива трансфери се осъществяват обикновено с бронирани автомобили.

Новините

Най-четените