Чужденци, които правят разликата

Не е откриване на топлата вода, но да повторим старата формула - ако взимаш чужденец, той трябва да е класа над българина на този пост. Така казват треньори и ръководите.

И пак водят на килограм легионери...

Но в България има и класа от чужбина, и то достатъчна, да направи разликата в някои тимове.

Маркиньос е непреходна величина в родния футбол вече 8 сезона. Да, понякога отношението и мотивацията му са спорни, но качествата - не.

След дебютната му поява в Беласица, бразилецът (българин по паспорт) изигра 148 мача и е лидер в ЦСКА, а сега и в Локомотив (Сф). Пет гола в седемте мача, в които игра. Отново победно попадение, този път за 1:0 над Берое.

Маркиньос вече не е първа младост. Но класата е постоянна.

Марсиньо от ЦСКА вкара от дузпа решителното попадение за армейците в Гоце Делчев. Не че е нещо кой знае какво, но този бразилец също показва ниво.

Голът му във вечното дерби през пролетта говори за умения с левачката, достатъчни да е разлика в родното първенство.

Какво да кажем за Абел Анисе - героят на дербито на Пловдив. Два гола, изиграни брилянтно от атаката на Ботев и завършени академично от халфа от Мадагаскар.

И в Черноморец, и в ЦСКА, Анисе е водещ играч. Как точно "Титан" го даде на Ботев, а не в чужбина, остава загадка.

В Ботев изпъква и Ромарио, който има вече 4 гола за сезона. Бърз, директен и изключително добър дрибльор, холандецът побърка Локомотив (Пд) в дербито.

Пак ключовата дума е валидна - прави разликата.

В Лудогорец, победил безапелационно Левски насред София, изпъкна новия скъп чужденец - Върджил Мисиджан.

За първи път той показа за какво са платени близо милион евро от шампионите. Подкрепата му дойде от неувяхващия извор на вдъхновение за Лудогорец - Марселиньо.

Пак разлика, и то вече трети сезон...

В Ловеч "оранжевата" фланелка традиционно пасва на силни легионери. Армандо Ваюши (Албания) спаси Литекс от загуба срещу Славия (1:1).

Силно игра колумбиецът Джордан, а най-добър за домакините отново бе албанецът Юрген Джазула.

Пак разлика, нали?

Само за десерт - в Любимец двата гола за успеха на Херовия Черноморец дойдоха от португалеца Чико Гомес и французина Жереми Манзоро...

Това си е разлика.

Цели 9 от 12-те гола в кръга вкараха чужденци. Ето това е ниво.

Осмият кръг е доказателство, че привличането на легионери и налагането им, понякога и за сметка на родни таланти, не винаги е порок.

Когато са класа и дават разликата.

#1 JB 18.09.2013 в 16:28:25

Ужас!!! Само като си помисли човек, че в българските отбори няма чужденци ... в последния кръг щяха да бъдат вкарани само 3 гола. А и отсъждането на дузпи, също би било безсмислено, след като няма да има чужденец, който да ги изпълни. Бях позабравил, но така беше преди години, когато играеха само българи. Почти всички мачове завършваха 0-0, и тук-таме 1-0. Голмайстор на сезона се ставаше със 7, 8 гола, а шампионът имаше голова разлика някъде около 15:0.

Новините

Най-четените