Фаворитите за "Златна топка 2015"

Кой ще спечели следващата "Златна топка"?

Въпросът е актуален от вторник, когато тази за 2014-а бе връчена на Кристиано Роналдо. Е, годината е пред нас, още е януари, но букмейкърите не губят време.

Залози вече се приемат в няколко от големите букмейкърски сайта, като коефициентите за обичайните заподозрени Роналдо и Меси са далеч по-ниски от тези на останалите.

Сред имената има съвсем предвидими - Неймар, Азар, Фабрегас, Мюлер, Робен и Нойер.

Но има и няколко, които се очаква да се приближат като класа до най-добрите в света през започващата година.

Рахийм Стърлинг, смятан за талант №1 на Британия, се котира някъде около 1:151. Естествено, той няма да спечели приза, но за първи път е в играта, поне според букмейкърите.

При 1:201 са оценени от "Корал" Дани Уелбек (Арсенал) и Жерар Делофеу (Севиля), което също звучи повече като шега, отколкото реален вариант.

Кои събития ще определят победителя, какво ще наклони везните?

През годината големият турнир на национални отбори е Копа Америка. При цялото ни уважение, Купата на Африка и надпреварата за азиатския шампион, които ще вървят през януари, няма да имат такава тежест. Там липсват големи звезди, като изключим Яя Туре от Манчестър Сити.

На клубно ниво има 4-5 клуба, които ще излъчат свой човек на върха за най-големия индивидуален приз. Шампионската лига изглежда обречена да е за Реал, Барселона, Байерн, Челси или евентуално Манчестър Сити.

Останалите тимове изглеждат далеч от тяхното ниво.

По тази логика - победа в турнира, гарнирана с титла у дома, и евентуално трети трофей, може да избута напред някой от асовете на споменатите суперотбори.

Това ще е критерият.

Фаворитите са ясни.

В десетката има звезди като Неймар и Луис Суарес, както и асовете на Челси - Фабрегас, Азар и Коща. Може би е време и за Серхио Агуеро да има година без контузии, което ще значи десетки голове за него и - почти сигурно - титли за Сити.

В Байерн искат отмъщение за пренебрегнатия Нойер, та Робен, Мюлер и дори Рибери (той е на 25-о място в коефициентите) ще търсят най-добро представяне в името на целта.

Надпреварата между Роналдо и Меси вече 7 години не дава друг да си помисли за "Златна топка". Това статукво взе да поомръзва.

Дали пък няма да станем свидетели на края на двуполюсния модел точно по това време догодина?

Новините

Най-четените