Рууни: Учим се от Барселона

Уейн Рууни призна пред вестник "Sun", че Манчестър Юнайтед се учи от играта на Барселона, за да може да победи именно каталунците, от които загуби в два от последните три финала на Шампионската лига.

„Много хора, които гледат Барса, се съсредоточават най-вече върху уменията им с топка в краката и в техните подавания. Но това, което ме впечатлява най-много, е поведението им след като загубят топката - колко бързо минават във фаза защита и си връщат владението.

Те отнемат топката толкова много пъти в половината на противника и започват атаките си още оттам, че ние взаимствахме този подход в нашата игра и резултатите се виждат", разказва нападателят на „червените дяволи".

Тази агресия в съчетание с притока на свежест от младите попълнения в отбора дава увереност на Рууни, че те ще успеят да се противопоставят ефективно на европейските шампиони, ако се срещнат отново на терена.

„Мисля, че с новите момчета дойде много енергия в тима. Ако продължаваме да се движим така бързо с топката и да си разменяме двойни подавания около наказателното поле на съперника, тогава, дори да загубим притежанието на топката, можем отново да я изкопчим и да създадем опасно положение. Това е новото, върху което работим в последно време и, слава Богу, усилията се изплащат", споделя Рууни.

Със сър Алекс Фъргюсън начело на отбора, той смята, че всичко е възможно. Попитан за три думи, с които да опише шотландеца, Уейн отговаря: „Победител, страст и страхопочитание".

След месец Фърги ще направи 25 години, откакто е на „Олд Трафорд". През 1986 г., когато той дойде от Абърдийн, Рууни е бил едва на една годинка.

„Невероятно е това, което той е направил за нашия клуб. Още по-уникална, направо плашеща, изглежда амбицията му да продължава да печели трофеи след всичките тези години", казва нападателят.

Друга клубна легенда, на която сегашната звезда на отбора се възхищава, е сър Боби Чарлтън - голмайстор номер едно на националния тим на Англия и на „червените дяволи". Световният шампион от 1966 г. има 249 попадения за Юнайтед, а Рууни засега се позиционира на осмо място във вечната ранглиста на клуба със 156.

„Той е вкарвал невероятни голове. Ако успея дори да се доближа до него, ще бъде велико. Виждам го непрекъснато, той идва почти на всяка среща, лети с нас за гостуванията и влиза в съблекалнята след мача. Винаги ни дава съвети, а той със сигурност е човек, от когото можеш да се поучиш. Но не си говоря с него за подобряването на рекорда му! ", признава Уейн.

Рууни си признава, че мечтае един ден да носи капитанските ленти на Англия и Манчестър Юнайтед. Той вече веднъж изведе националния отбор в контролата с Бразилия, загубена с 0:1 през 2009 г. Понякога му се случва да е капитан и на Манчестър Юнайтед в отсъствието на по-опитните си колеги като Неманя Видич, Рио Фърдинанд и Патрис Евра.

Но голаджията иска лентата за постоянно. „Това ще е голяма чест за мен. Бил съм капитан в единични случаи, но да бъда титулярът, ще е сбъдната мечта", признава звездата.

Особено много той би искал това да му се случи на „Уембли". Англия обикновено изпитва трудности в своя дом, но Уейн има своето обяснение за това. „Когато играем далеч от дома, а другият тим разчита на подкрепата на своята публика, тогава мачът става по-отворен и ние показваме най-доброто от себе си. Когато дойдат на „Уембли", те се затварят в собствената половина, и става доста тежко да ги пробиеш", казва нападателят.

Новините

Най-четените