Най-екзотичните отбори в евротурнирите

На 6 юни Барселона вдигна титлата на европейски шампион след финал в Берлин срещу Ювентус. Мач, гледан от целия свят, под светлините на прожекторите, на една от най-култовите спортни арени в Европа.

24 дни по-късно битката в Шампионската лига се подновява. Да, стотина отбора посягат към короната на Барса, започвайки още през юни.

Това е първа квалификация за влизане в групите, от която тръгват само 8 шампиона на най-ниско поставените в ранглистата на УЕФА страни - Гибралтар, Фарьорски острови, Сан Марино, Уелс, Армения...

След този рунд има още 2 кръга, после и плейофен сблъсък, а чак тогава - групите. Можете смело да заложите - там няма да видим нито един от тези тимове, които стартират на 30 юни. Техните мечти се простират до... юли.

Обстановката, вниманието, нивото и сцените на тези футболни дуели сякаш са на поне две галактики разстояние от спектакъла, който гледахме от Берлин.

Романтиката обаче е тук.

"Червените дяволи" се стягат за атака в турнира, и нямаме предвид Манчестър Юнайтед - твърде тривиално е. Не, в играта е Линкълн Ред Импс, новият шампион на Гибралтар. Преди месец лично президентът на УЕФА Мишел Платини им връчи титлата в страната, най-млад член на европейския футбол.

И сега "червените дяволчета" чакат тежки сблъсъци със Свещените гълъби от Андора. Това  е преводното име на Санта Колома, първенецът на сгушената в Пиринеите държавица.

Скалата Гибралтар и скалната Андора имат общо население от около 104 000 души. На финала в Берлин имаше 85 000, като поне още 20 хиляди останаха отвън без билети. Ето ви разликата в мащабите...

Лига Европа започва също в последния ден на юни и ето ви две големи завръщания на сцената.

Сигурно помните Дамяно Томази, къдрокосият брадясал халф от шампионския отбор на Рома в началото на века, който не се притесняваше от сблъсъци с Гатузо или персонална задача да пази Зидан.

Е, на 41 години той отново слага обувките. Томази, който има 25 мача за Италия, се отказа през 2009-а. Но сега ще поведе Ла Фиорита, носител на купата на  Сан Марино, в преследване на славата.

"Футболът ми липсваше, а и искам децата ми да ме видят как играя, бяха твърде малки в силните ми години - признава Томази. - Не помня откога не съм се вълнувал така, както при жребия." А той прати насреща Вадуц от Лихтенщайн, доста опитен отбор в средите на футболните дуджета на Европа.

Неговият приятел и бивш съотборник в "скуадра адзура" Фабрицио Миколи пък води атаката на Биркиркара (Малта). Той е на 36 години и има над 100 гола в Серия А с Фиорентина, Лече, Ювентус и Палермо.

В три от тези тимове се засече с Валери Божинов, с когото са приятели. Миколи ще опита да си намери головите обувки за мачовете с арменския Улисес.

Ето така започва всичко.

Романтика, малки стадиончета за по 1000-2000 души, аматьорски тимове и големите им мечти да стигнат до мач с някой от поне средното европейско ниво.

За да завърши под светлините на прожекторите догодина през май на "Сан Сиро" с финала на Шампионската лига.

Новините

Най-четените