Да дойдат китайците!

Поляк хванал златната рибка. Първото му желание било китайците да завладеят Полша. На мига се появили милионни жълти пълчища, завземащи страната му.

"Какво е второто ти желание?", попитала рибката.

"Нека китайците си отидат", размислил полякът и те си заминали.

- А сега, какво е третото? Помисли добре, защото няма да имаш възможност да се поправиш.

Полякът мислил дълго и казал:

- Нека пак дойдат китайците!

- Ще изпълня желанието ти, твоя воля, но ми е много любопитно защо ти е това...

- Защото всеки път китайците минават през Русия...

Този стар виц илюстрира историческата омраза към руснаците, която питаят в Полша - една от държавите-домакини на Евро 2012.

Във вторник вечерта националните отбори на двете страни излизат един срещу друг в среща от Група "А" на Евро 2012, а очакваните сблъсъци между феновете им са дори по-интересни от самия мач.

В наши дни може би най-страшните и организирани футболни хулигани в цяла Европа са от Полша и Русия. Така наречените "фирми" от Лодз и Познан вече показаха рогата си и създадоха проблеми на полицията в двата града, очаква се същото да сторят и ултрасите от Варшава, където ще се играе мачът с Русия.

Привържениците на гостите вече получиха разрешение от властите в полската столица за организирано шествие от ЖП гарата до Националния стадион. Любопитно е, че мачът съвпада и с един от националните празници в огромната страна - на 12 юни 1990 е обявено създаването на Русия като самостоятелна държава след разпадането на Съветския съюз.

Несъмнено, гостуващите привърженици ще са обзети от чувство за национална гордост, която лесно може да премине и в агресия. По принцип мотивът за такова шествие е да намалее рискът от сблъсъци по улиците, но не можем да подценяваме изобретателността на хулиганите от местния Легия, които вероятно ще бъдат подкрепени и от още крайни фенове на други полски клубове, обединени заради общия враг.

А защо поляците така ненавиждат Русия? Не е трудно да се досетим! В навечерието на Втората световна война тогавашният Съветски съюз се договаря с нацистка Германия за подялбата на полската територия и независимата в продължение на 21 години страна отново изчезва от картата. Случилото се през 1939 не е за пръв път - преди това през 1795 тогавашната Руска империя, Прусия и Австрия поделят Полша и повече от век няма такава държава.

С тези националистически страсти във Варшава няма да е никак спокойно във вторник, но нека да видим как стоят нещата в чисто футболно отношение, което би трябвало да ни интересува повече.

Русия започна шеметно участието на Европейското първенство с 4:1 срещу Чехия, като показа, че въобще не се стъписва от враждебно настроена публика, каквато преобладаваше на стадиона в близкия до границата Вроцлав, тъй като чехите имат не по-малки основания за неприязън по политически причини.

След впечатляващото представление на "Сборная" мнозина започнаха да я смятат едва ли не за фаворит за спечелване на титлата. Междувременно в мача на откриването във Варшава, Полша не показа кой знае какво, завършвайки 1:1 с Гърция, като можеше и да загуби при по-неблагосклонно съдийство.

Срещу Русия поляците ще са без титулярния си вратар Войчех Шчесни, който получи червен картон в петък. Вместо него ще играе новото попълнение на ПСВ Пшемислав Титон, който спаси отсъдената дузпа след изгонването на Шчесни, като това се очаква да бъде единствената промяна в титулярния състав в сравнение с мача с гърците.

Треньорът на гостите Дик Адвокаат също едва ли ще прибегне до промени, като все пак възможно е разочаровалият нападател Александър Кержаков да отстъпи на Роман Павлюченко, който го замени в края на мача срещу Чехия и отбеляза гол. Един от двамата плюс Андрей Аршавин и автора на две попадения във вратата на Петер Чех Алан Дзагоев ще бъдат основните заплахи за Титон.

Русия бе призната за фаворит на вчерашната пресконференция на поляците от участвалите в нея Лукаш Пишчек и Камил Грошицки, както и от помощник-треньора Хуберт Маловецки. "Съставът на Русия е много опитен и определено е фаворит в този мач. Но ние ще имаме като свое предимство публиката, така че излизаме за победа", заяви защитникът на Борусия (Дортмунд).

Ако преобладаващите очаквания за втори пореден успех на руснаците, включително и от страна на букмейкърите, се сбъднат, то тогава тимът на Дик Адвокаат ще се класира предсрочно за четвъртфиналите на Евро 2012.

#1 Iratais 11.06.2012 в 23:59:33

Само не мога разбера Мьолнир кво праи на староруското знаме. Иначе любовта Полша - Русия е пословична . Още от времената на Жечпосполита.

#3 aissan 12.06.2012 в 07:27:34

Статията е написана изключително тенденциозно ! Я кажете сега бе , уважаеми автори , ЗАЩО сте пропуснали дребната подробност , че именно покойният вече Лех Качински , ПОДКОКОРОСА Михаил Сакаашвили ; И тъкмо съвместните действия на Грузинската ; Полската ( и друга Натовска ) войска - стартираха войната в Абхазия и Южна Осетия ??? Това защо го премълчавате ??? И защо всичките тия архитекти на " второто и третото Косово " ; се изпокриха като МИШКИ , след като Руската армия буквално ги РАЗМАЗА за има-няма половин месец ??? Ако Вие сте на мястото на руснаците - ще ги обичате ли тия помияри ??? И оня кретен Качинси , защо натъпка правителствения самолет с Полски ВИП персони , след като отлично знаеше ( пък и беше официално предупреден ) , че никой няма му цепи басма , и той НИКОГА няма да кацне жив в Русия ??? Помисли си може би , че Полските му ВИП пътници ще респектират Братушките ли ??? Очень большая ошибка ! Да се гъбаркаш с Братска Русия , е нещо много повече от обикновена човешка глупост ! Поляците да не се правят на велики , че да не стане така , че насред първенството да осъмнат ПАК със Руските танкове в градовете си ! Със сигурност няма да им е за ' сефте " !!!

#5 Doberman 12.06.2012 в 09:17:20

Ах, как се раздвоих, направо нямам думи! Хем искам да му напиша на Von Bl да си трае с тия "200-300 зле въоръжени чеченци", по-голяма простотия и Бойко не е казвал напоследък. Хем не ми се иска да влизам в лумпенски спор под тема за футболен мач! Реших да е второто!

#6 beavis 12.06.2012 в 10:55:59

Всяка неестествено голяма държава, неотговаряща на границите на собствения си народ, бих казал още всяка империя на злото, рано или късно се разпада - дано това се случи на Руската федерация в рамките на нашия живот - ще ме направи много щастлив. А за празноглавеца от няколко коментара надолу ще кажа - ти не заслужаваш нищо различно от това непрекъснато да бъдеш бит, стриган и ****. Там е работата, че ти харесва, жалък роб

#8 fALLEN 12.06.2012 в 13:02:51

на мен лично "зимната война" си ми остава любима, там мужика що бой и ебане е видел... мани...

#9 чичо Манчо 12.06.2012 в 13:59:35

Бътхед, това което си написал за империите е така, но все ми се струва, че има една друга световна империя, дето се е поразпростряла доста отвъд границите на нацията си (ако населението й въобще може да се нарече нация, нищо че е към 300 милиона вече). Та навремето, като бях в тази империя за кратко, си пожелах в рамките на нашия живот да се разпадне... та така..... ще чакаме с тебе да видим кой от двамата ни ще познае първи

#11 Doberman 12.06.2012 в 14:10:32

За нещастие бях свитедел на това как за три месеца се пълни цяло гробище в покрайнините на Москва с млади руски войници по време на Първата кампания. И мога да си позволя да говоря, защото съм слушал, срещал и видял достатъчно. Още повече, че с такива гробища е осеяна цяла Русия. Само на "място" не съм бил. И със сигурност тия момчета не бяха избивани от 200-300 чеченци. И ще те посъветвам нещо - преди да си позволиш такива тъпизми проучи малко нещата - колко е наброявала бандата на Хаттаб, на Радуев, Масхадов. И колко много други банди все още има. Въобще... а Беслан говори ли ти нещо? А Будьоновск? След последния ти коментар се убеждавам, че няма за какво да споря. Просто не ставаш.

#12 янаки 12.06.2012 в 14:34:24

В онези години всички се съюзяваха с Хитлер. Първо Поляците се съюзиха с Хитлер срещу чехите, за да завземат територии, които смятаха че са били по-напред полски. После руснаците се съюзиха с Хитлер против поляците, за да си възвърнат територии, които загубиха в края на Първата световна война. Но Хитлер и на едните и на другите им слъжи пръста после.

#13 Бобо 12.06.2012 в 14:45:50

Полските националисти са широко скроени за разлика от българските! Те градят основите на национализма си върху дву- силов вектор. Русия в една посока, Германия в другата, с еднаква сила ! Само че има една разлика ! Поляците охотно се женят за рускини , докато полякините за германци!! Такъв е полския национализъм- европейски. Бантускотовете за кого се женят? Има ли кой да ми подскаже? Загубихме си руските традиции и в тази насока.

#15 Doberman 12.06.2012 в 15:47:02

То си личи

#16 leibstandarte 12.06.2012 в 16:07:00

beavis, и аз го чакам този момент, друже! Рахат бъди, сигурен съм, че ще доживеем, как тази деградирала империя ще се разпадне на съставни части. Както са се подкарали, скоро чисто физически процесът ще е необратим.

#18 Doberman 12.06.2012 в 16:32:39

Кегът е готов, наистина ни чака емоционален мач! Дано бъде като Русия-Чехия, въпреки неприязънта, да се играе чист и активен футбол. Дано и да няма изцепки като на Полша - Гърция. И двата отбора са способни да го демонстират. Сборная вперед!

#19 Антикомунист 12.06.2012 в 17:16:19

И България има основание да мрази клоаката наречена Русия,но бантускотът няма мозък,памет и сърце. Бантускотът го лъгаха 45 години,че славянската пасмина от Русия ни била освободила от някого си ... Откъдето са минали пияните комунистически сволочи - само разруха,беднотия и емиграция. Няма вече СССР,няма да има и Русия скоро,помощта за Саакашвили,чеченците и всички,които ненавиждат комунистическите свини не трябва да спира.Америка,западът,цивилизования свят е с вас. С Русия са другите тумори - арабите и Китай. Изборът е ясен с кого да бъдем ние. ДОВЕЧЕРА С ПОЛША!

#21 Бобо 12.06.2012 в 20:04:54

Добре че има първенство в Полша и Украйна да си сверят Европейците и най вече Английските фенове часовника. Типично по английски хулиганите мълчат като наебани, види се, плюнчат се само в Африка и някои евроколонии като францата. Добре дошли в земите на изгряващото европейско слънце английски посерковци чакащи като мадами източноевроскоте бабаити да ги наеват.

#22 fALLEN 12.06.2012 в 21:09:19

айде да се помлатят малко по улиците, че млатенето по терените си е жива скука...

Новините

Най-четените