Той хвърли майката на детето си на кучетата, а сега се връща на терена

Това е смразяващата история на един футболист, който можеше да е следващият голям вратар на Бразилия.

Вместо това беше осъден за ужасяващо убийство, а едва няколко години по-късно изглежда няма да има проблем да продължи кариерата си - с одобрението на доста футболни запалянковци.

Бившият вратар на Фламенго Бруно Фернандеш де Соуза прекара над 6 години в затвора. И макар че се чуват все повече гласове в Бразилия против завръщането му по терените с аргумента, че първоначалната присъда срещу него е за 22 години затвор, то различни клубове бяха готови веднага да го вземат.

Агентът на 32-годишния вратар твърди, че от услугите на клиента му са се интересували минимум десет клуба, преди тази седмица той да подише договор с втородивизионния Боа Ешпорте.

Но да караме поред. Какво извърши Бруно преди шест години и наистина ли след това е добре дошъл обратно в света на футбола?

Връщаме се към юни 2010 г., когато водеща новина в Бразилия беше изчезването на модела и бивша актриса в еротични филми Елиса Самудио. Оказва се, че тя е била пребита до смърт, а тялото й е било нарязано и изядено от кучета в отдалечена къща край градчето Есмералдас. И то само четири месеца след като беше родила син на футболиста Бруно, той го беше признал за свой и трябваше да урежда въпроса за неговата издръжка.

Елиса Самудио забременяла от играча, но отказала да направи аборт и започнала да иска пари за издръжка - според някои източници, също и да изнудва Бруно за колосална сума, за да не разкрие цялата истина пред законната му съпруга. И то в период, когато се говори, че вратарят е преговарял за трансфер в Милан...

Самудио обаче била отвлечена от двама приятели на Бруно в неговата вила и измъчвана с цел да се откаже от претенциите си за издръжка. Третият човек от бандата, наета от футболиста, бил бивш полицай, който извършил физическото убийство на Елиса, нарязал тялото й и го дал парче по парче на огромните ротвайлери, които Бруно гледал в своята къща край Есмералдас.

Скоро Бруно е арестуван, а Фламенго естествено анулира договора му.

В ареста футболистът издава всички от бандата и сочи за мозък на операцията приятеля си от детинство Макарао. Самият Макарао обаче разяснява: вратарят е измислил всичко, а мотивите са ясни.

През 2013 г. Бруно е осъден на 22 години и пратен в затвора Апак де Санта Лусиа в Бело Оризонте, но адвокатите му продължават да обжалват присъдата и да опитват да използват невъзможността да бъде намерено каквото и да е от останките на Елиса.

През февруари тази година, след като излежава общо шест години и седем месеца в затвора, Бруно е освободен след жалба от страна на неговите адвокати за техническа неизправност по делото.

И веднага започва да си търси отбор, каквито намерения е заявил още в затвора - там е тренирал, за да си върне формата, а все пак още е едва на 32 г.

Договорът му с Боа Ешпорте обаче отприщи сериозно недоволство. Семейството на жертвата Елиса Самудио и активисти против насилието над жени в Бразилия изразиха възмущението си. Три от спонсорите на Боа Ешпорте веднага оттеглиха подкрепата си към клуба в знак на протест, а хакери атакуваха сайта на отбора.

В същото време футболистът откровено показва радост, че е на свобода, а не каквото и да е разкаяние. След излизането му видеоклип показа как празнува с приятели и семейство, с бутилка шампанско и с палец нагоре към камерата. Нещо повече, той даде шокиращо интервю пред Globo, в което каза относно жертвата си: „Трябва да е ясно, че и доживотна присъда за мен няма да я върне между живите", а за времето си в затвора: „Платих си скъпо, не беше лесно. Преживяното ще ми помогне, беше по-скоро събиране на опит, а не наказание".

Същевременно майката на Елиса Самудио призна, че живее в страх за себе си и за отглеждания от нея син на вратаря - който носи името Бруниньо и вече ходи на училище.

Далеч не всички обаче са против играча - в социалните мрежи доста фенове приветстваха завръщането на един от популярните вратари в страната. А от Боа Ешпорте отговориха на критиците с декларация, че Бруно е понесъл наказание и клубът му помага да се интегрира отново в обществото като му предлага „достойнството на това да се трудиш". Жертвата на ужасното убийство изобщо не е спомената в тази декларация.

В европейските медии случаят се разглежда в друга светлина - и в критичните коментари се задава въпросът останал ли е въобще някакъв морал във футбола.

И ако не е, възможно ли е Бруно да стигне до националния отбор на Бразилия и да пази например на Мондиал 2018 в Русия? Той си остава качествен вратар и явно още е любимец на феновете, а селесао има нужда от твърд номер 1 под рамката...

Новините

Най-четените