Откритията на сезона

В българския футбол "млад талант" обикновено е местен любимец от школата, който тъкмо е навършил 23 години и треньорът е започнал да го пуска в почти всеки мач. Феновете по правило му лепват звучен прякор и стискат палци да не се пропие.

В европейските първенства, където отдавна са построили пирамидата по правилния начин, този термин означава нещо съвсем различно. Екип от опитни скаути плюс прецизно организирана академия непрекъснато бълват обещаващи играчи, готови да бъдат хвърлени в дълбокото още като ученици.

Разбира се, да пришпориш момчета с все още неукрепнала физика и психика крие сериозни рискове. Те могат да поемат нагоре, но и да се сринат под товара на гигантските очаквания.

Валери Божинов изуми Италия и дебютира на 15, но приказката не се разви по очаквания сценарий. После за Мартин Йодегор се разрази битка между грандовете, но днес не може и да мечтае да пробие в Реал Мадрид.

От друга страна Пеле бе дете-чудо още на 17. Марадона също не чака дълго. Лео Меси дебютира за Барселона на 16.

По правило и току-що изминалият сезон роди няколко големи открития. Футболисти, които очароваха въпреки крехката си възраст и заявиха амбиции за солидно присъствие в бъдещето. Вижте ги в галерията.

Новините

Най-четените