Това е третият най-скъп вратар в историята

Евертън ще направи Джордан Пикфорд третият най-скъп вратар историята на футбола, след като задели за него 30 млн. паунда (34 млн. евро). От клуба вече платиха 25 млн. паунда за играча (което го  прави четвъртият най-скъп в света), а сумата ще набъбне до 30 млн. паунда в хода на договора.

Пикфорд е единственият, който спечели от трагичния сезон на изпадналия Съндърланд. 23-годишният вратар получи шанс от Дейвид Мойс, а слабата игра на отбора позволяваше на Пикфорд често да попада в полезрението на публиката, като феновете на тима дори го избраха за най-добър млад играч през сезона.

Все пак 34 млн. евро за вратар на изпадащ отбор, който е допуснал 50 гола в 29 мача в първия си сезона от Висшата лига и има едва 4 чисти мрежи, изглеждат меко казано надута цена.

Повече пари до момента са давани единствено за новата покупка на Ман Сити Едерсон (40 млн. евро) и за легендата Джанлуиджи Буфон (53 млн. евро).

Рекордът на Буфон от началото на хилядолетието обаче няма да издържи още дълго.

Вероятно няма да го свали наследникът му в Италия Донарума, който отказа да преподпише с Милан и или ще напусне клуба като свободен агент догодина, или ще струва доста по-малко на ухажорите си, отколкото се очакваше.

Все пак трансферните суми не спират да растат и е само въпрос на време да видим новата най-скъпа сделка за вратар в историята, особено след като до две години изтичат договорите на наякои от най-големите таланти на този пост.

Вижте в галерията кои са десетимата най-скъпи вратари в света (според подробното изследване на футболната обсерватория CIES), които могат да се борят за този рекорд.

Новините

Най-четените