Ще получи ли Лео Меси на Арсенал повече шанс?

Напоследък, с неудоволствие отбелязвам, че Арсен Венгер не дава достатъчно шансове за изява на Карлос Вела в Арсенал. Недоволството ми се засилва от факта, че тези заради които той не успява да попадне в титулярния състав определено не играят на нужното ниво, за да го изместват редовно (разбира се, имам предвид Андрей Аршавин).

Но, това не е атака срещу Аршавин, аз съм му голям фен, още от времето когато играеше в Зенит, а след това го гледах и в националния отбор на Русия на Евро 2008. След турнира загубих надежда, че той може да попадне в Арсенал, все пак Аршавин се обясни в любов на Барселона, но чудото стана и Венгер успя да го купи.

Отиваме сезон и половина напред във времето - Андрей не е достатъчно уверен на терена и самият той признава, че е загубил „искрата" в играта си. На хартия той се представя добре, пет гола в десет мача не звучат зле, но феновете са раздвоени - той не е достатъчно полезен на тима на терена, не е достатъчно отдаден на каузата на тима във всеки мач и някои искат да загуби мястото си в титулярния състав, а противниците им твърдят, че трябва да остане.

И все пак, има смисъл да се запитаме дали наистина Аршавин заслужава толкова често да е титуляр - Венгер го включва в основния състав стига да е здрав. Но въпросът е: Ако го няма Андрей, кой трябва да получи шанс да го замести?

Според отговорът е следният: вляво трябва играе Насри (или Росицки), а вдясно - Вела. В настоящата схема на Арсенал Аршавин играе по лявото крило, а Насри/Росицки и Ебуе се изявяват по дясното крило (Тио беше първият избор за тази позиция преди да се контузи).

Що се отнася до Ебуе, според мен, той трябва бек и да получава шанс да играе по крилото само ако няма друга алтернатива. А за Росицки и Насри - по крилата двамата ще са по-полезни в сравнение с това играят на левия фланг на защитата, така получават повече шансове за пробиви към вратата, топката по-често попада на силния им крак и могат да дават повече пасове.

Сигурен съм, че повечето от вас са забелязали, че Вела играе основно с левия крак, той дори не докосва топката с десния си крак. По това ми напомня на Лионел Меси, но двамата имат още общи черти - и Вела тича бързо и с малки стъпки, центърът на тежестта му е ниско и почти няма проблеми с контрола на топката.

Сега, не казвам, че Вела е добър колкото Меси, но определено, ако играе на същата позиция може да е много ефективен. Той може да пробива отдясно, а като се имат предвид възможностите му да стреля и да дриблира с топката, то със сигурност това ще се отрази добре на ударната сила на Арсенал. Защото в момента десният фланг на Арсенал не е особено опасен за съперниците на тима.

Харесвам играта на Вела и смятам, че той е показал, че притежава потенциал, който да му даде шанс да се пробва като титуляр. Според мен, той ще се прояви най-силно, ако играе по-напред, заедно с Чамак или Бендтнер, но в тази формация най-удобно за него ще е да заеме позиция вдясно. Но с оглед на скоростта му и добрата му техника, Вела би се справил добре и на левия фланг.

Където и да го сложи Венгер, то със сигурност Вела заслужава шанс, защото и той е заплашен от развитие на кариерата, каквото сполетя Райън Бабел.

Новините

Най-четените