Кой ще е осмият елемент?

След 10 кръга те се оформиха.

Отборите, които ще имат амбиции за първата седмица в крайното класиране заеха местата си там, макар че търпяха колебания и откровени кризи.

Остава само да разберем ще има ли позиция в тази отбрана компания за Берое, който умее да спира водещите отбори, но някак не успява да победи по-непретенциозни.

И чие място би заел тимът от Стара Загора, също доста амбициозен.

Лидери са двата отбора, които диктуват темпото футболно, управленски и медийно.

Лудогорец и Ботев работят с други мащаби, в сравнение дори с грандовете от София.

В 11-ия кръг в събота ще ги гледаме един срещу друг, което може да доведе до леко разместване на върха, но е ясно - това са претендентите за титлата №1 и №2.

Мачовете им в Европа доказаха, че никак не е случайно.

Подготвени отбори, амбициозни клубове, нежалещи пари за играчи, и двата с нови модерни тренировъчни бази и далеч пред останалите в развитието.

Левски и ЦСКА са като динозаврите - уж са само част от миналото, но всеки има респект от тях.

Двата гранда минаха през зоната на изпадащите, създадоха материал за вицове и фолклор, "сините" ходиха и до Азия за поредния си международен провал, но...

Ето че отново двата тима пълзят в подножието на върха.

При толкова дълъг сезон - още 28 кръга - нищо чудно и Левски, и ЦСКА, да се намесят в битката за титлата. Още повече това е вероятно при тежката програма с евромачове, която чака Лудогорец до Нова година и неубедителните визити извън Пловдив на Ботев.

Първите седем допълват стартиралият отлично Локомотив (Пд), Литекс - традиционен и уж играещ "умряла лисица" без много да бие тъпана, както и бойкият Черно море на Гонзо.

Всички те заслужават място в групата, която да спори след разделянето на таблицата за челни позиции и излаз в Европа.

Берое засега е осмият елемент, който ще търси начин да се намести сред седемте.

Въпросът е кой ще отпадне и ще остане да доиграва сезона сред долните етажи, очевидно незастрашен от изпадане, но и немотивиран за нищо сериозно.

Това осмо място е като прокоба, която всеки от осемте кандидати за седем позиции иска да избегне.

Надолу сякаш е по-ясно.

Пирин, Нефтохимик, както и вероятно Любимец, въпреки силните игри на този тим дотук, ще трябва да направят чудеса, за да не изпаднат.

Славия има потенциал да е над чертата, но Локомотив (Сф) и Черноморец треперят най-сериозно, защото един от тях май ще е четвъртият, който ще потъне.

Разбира се, твърде рано е. Финансов колапс в някой клуб, серия слаби резултати или контузии на основни играчи могат да доведат до срив и неочаквано разместване.

Но засега "А" група изглежда така.

Един ярък претендент за титлата - Лудогорец.

Преследвачите с потенциал и мощ да го стигнат - Ботев, Левски и ЦСКА.

Отбори, обречени да се борят за челните седем - Литекс, Локомотив (Пд), Черно море и Берое.

Четири драпащи да не са в блатото - Любимец, Черноморец, Славия и Локомотив (Сф), както и дънните риби Нефтохимик и Пирин.

В събота започва нов етап с първия сблъсък Лудогорец-Ботев.

Обещава да е интересен, а след него може да знаем повече за битката на върха.

Новините

Най-четените