Невероятни футболни факти II

В днешно време въпросът с националните отбори е малко странен. Даже вече футболистите не трябва да търсят някоя прабаба или роднинска връзка, за да носят екипите на чужди страни.

Българският трикольор бе бранен от Лусио Вагнер, Игор Томашич, Зоран Янкович, Златомир Загорчич и др.

Но не такъв е случаят с френския национал Рио Мавуба. Баща на полузащитника е бившият национал на Заир Мафуила Мавуба, а майка му е анголка.

По време на гражданската война в страната семейството му бяга от Ангола, а той е роден на кораб. В паспорта му пише "роден в открито море".

И понеже "откритото море" си няма национален отбор, пред Рио има много възможности за избор. Заир и Ангола отпадат като варианти, след което идва предложение от Конго, което също е отхвърлено.

През 2004 г. Мавуба получава покана от младежкия национален отбор на Франция и веднага приема, като две години е капитан на тима.

По същото време дебютира и в представителния отбор на "петлите" в контрола с Босна и Херцеговина в Рен, а десет години по-късно е в състава за световното в Бразилия. Невероятно, нали? От откритото море до националния на Франция.

А можете ли да отгатнете името на коя бивша футболна звезда е анаграма на "Vagina Dildo"?

Вижте в галерията още невероятни футболни факти.

#1 Astarot 11.08.2015 в 15:37:20

Куца ви фактологията. Ман Сити са печелили КНК, което ги квалифицира като "полуфиналист в европейските турнири". Тоест, Манчестър и Лондон са два английски града с поне по 2 полу-финалиста в евро турнирите...

#2 ivofen 11.08.2015 в 15:52:12

Хавиер Санети също е получавал червен картон,това се случва на мач срещу Удинезе.

Новините

Най-четените