Шампионите на Висшата лига: Класация в снимки

Наскоро ще се навършат 22 години от момента, в който отборът на Манчестър Юнайтед прекъсна четвъртвековната си шампионска суша в Англия.

Титлата от сезон 1992/93 влезе в историята като първата в ерата на Висшата лига, а в последвалите две десетилетия отборът на Сър Алекс Фъргюсън наложи тотална хегемония на Острова.

От първото издание на Премиършип до узаконената наскоро титла на Челси само пет отбора успяха да покорят върха.

Арсенал бе постоянна величина в безбройните битки, които се проведоха, но грандът от северен Лондон се окъпа в шампионското злато само три пъти.

Солидните инвестиции, които бяха направени в Манчестър Сити доведоха до две титли на "гражданите" в последните четири сезона, а триумфът на малкия за стандартите на Англия Блекбърн бе повече от неочакван.

Не бива обаче да забравяме, че Роувърс имаше в редиците си голови машини от ранга на Алън Шиърър и Крис Сътън, които късаха мрежите на съперниците.

Но майстори на гола се извъртяха много във Висшата лига.

Кантона, Шиърър, Дуайт Йорк, Анди Коул, Денис Бергкамп, Тиери Анри, Дрогба, Кристиано Роналдо, Анелка, Рууни, Ван Перси, Бербатов, Агуеро... Много са!

Премиършип видя и тактическите гении на мениджърите, които умело водеха отборите си към славата.

Доайените Сър Алекс и Арсен Венгер белязаха епохи в Юнайтед и Арсенал, а с тях се бореха новата вълна треньори - Бенитес, Анчелоти, Моуриньо и др.

През настоящия сезон сприхавият португалец изведе Челси до третата му титла през новия век, като Специалния отново не изневери на стила си.

Победата на всяка цена, без мисъл за спектакъла накара противниковите привърженици да запеят "скучен, скучен Челси", но Моуриньо не дава и пукната пара.

Той е убеден, че триумфът на "Стамфорд Бридж" е заслужен и кой е готов да се аргументира за обратното?

В този ред на мисли ще се върнем към всички шампиони в ерата на Висшата лига, за да видим къде е настоящата формация на Челси сред общо 23-мата първенци, които бяха излечени в периода 1993-2005.

Виже ги в галерията.

Новините

Най-четените