Най-смъртоносните нападатели в Европа - къде се нарежда Лаказет?

Позицията на централния нападател е може би най-важната във футбола по простата причина, че, за да спечелиш, трябва да вкарваш голове.

Затова и трансферни саги като триъгълника между Лион-Арсенал-Атлетико за Лаказет предизвикват такъв интерес.

Така поставени нещата в днешно време няма чак такова изобилие от безпощадни централни нападатели с уникален нюх към гола. Съответно е трудно да се отличи най-добрият между малцината.

Причината е, че има много критерии, по които може да съдите за представянето на даден нападател и всеки от тях ще е от полза за едни или за други. Меси и Кристиано вкарват по 50 и повече гола на сезон, но отправят много повече удари, а и не са типичните централни нападатели. Други пък са използвани повече, за да откриват пространства за играчи като тях, а не да вкарват толкова попадения.

И все пак има една отличителна черта на централните нападатели, която не може да бъде подмината - а именно колко ефикасни са те пред вратата на противника, когато им се открие възможност.

Вижте в галерията кои са най-смъртоносните нападатели в топ първенствата на Европа спрямо това колко голове са вкарали и от колко положения през последните три сезона... и къде в Топ 10 се намира Лаказет.

*Чистата деветка се отличава с това, че вкарва много попадения от малко ситуации, затова водещ критерии в класирането е реализаторския рейтинг (% вкарани голове спрямо отправени изстрели).

Новините

Най-четените