Къде са те сега: Първият изцяло чуждестранен състав в историята на английския футбол

14 февруари 2005 година ще остане в историята на английския футбол като първият случай, в който отбор излиза с изцяло неанглийски състав.

Тогава Арсенал приема Кристъл Палас на „Хайбъри“ в мач от сезон 2004/05 на Висшата лига. Тимът на Арсен Венгер печели с 5:1 без нито един англичанин не само в титулярния си състав, но и сред резервите.

Шестима французи, трима испанци, двама холандци, един германец, един камерунец, един котдивоарец, един бразилец и един швейцарец – така изглеждаха титулярните 11 + петимата на резервната скамейка за Арсенал онази вечер преди точно 12 години.

Денис Бергкамп, Хосе Антонио Рейес, Патрик Виейра и на два пъти Тиери Анри се разписаха, за да донесат победата за „артилерисите“ тогава.

Арсенал имаше силен отбор със състав, който можеше да се опълчи на всеки тим в света. Година по-рано бе сезонът на Непобедитеми, а година по-късно Арсенал стигна финал в Шампионската лига и бе на крачка от трофея.

Но в края на сезон 2004/05 нямаше кой да оспори титлата на Челси, който в крайното класиране имаше 12 точки аванс пред „топчиите“ и спечели първата си титла от 50 години насам и първата през ерата „Абрамович“.

Къде обаче са тези 16 неангличани от състава на Арсенал преди 12 години? Вижте в галерията.

Новините

Най-четените