Три града искат зимна Олимпиада

Само три града искат да са домакин на Зимните олимпийски игри през 2018 - Анси (Франция), Мюнхен (Германия) и Пьонгчанг (Южна Корея) - най-малкият брой кандидати за такова домакинство в последните 30 години.

Според информации от МОК, корейският Пьонгчанг, който кандидатства за трети пореден път е фаворит, а Анси е аутсайдерът в надпреварата.

Домакинът на зимната Олимпиада през 2018 ще бъде определен на 6 юли 2011 в Дърбан, ЮАР. Домакинството за 2014 спечели руският Сочи, а единственото нещо, което се знае до момента за подготовката на курорта е, че местните са подобрили всички олимпийски рекорди по корупция и разходите за Игрите ще надхвърлят в пъти първоначалните очаквания.

МОК обяви, че кандидатурите на Мюнхен и Пьонгчанг са одобрени без забележки, докато представителите на Анси ще трябва да представят по-подробни планове на спортните съоръжения, които планират да построят.

Трите града стартираха своите кампании през октомври, но в по-скромни мащаби, тъй като официалната битка за 2018 започва едва сега.

Трите града ще трябва да внесат в МОК детайлните си предложения за организиране на игрите до 11 януари 2011.

През следващата година комисия на МОК ще посети градовете-домакини, а докладът за подготовката им трябва да е готов месец преди гласуването в Дърбан.

За последно през 1981 кандидатстваха само три града, които искаха да организират зимната Олимпиада през 1988 и тогава спечели канадският Калгари. За игрите през 1992 кандидатите бяха 7, за 1994 - 4, за 1998 - 6, за 2002 - 9 (намалени до 4 финалисти), за 2006 - 6, за 2010 - 8 (4 финалисти) и за 2014 - 7 (3 финалисти).

Пьонгчанг, който е разположен източно от Сеул, загуби с малко в битката с Ванкувър за Олимпиадата през 2010, а след това беше изпреварен и от Сочи. Шефовете на корейската кандидатура заявиха, че са си научили урока от двете поредни загуби и обявиха, че ще организират най-компактните игри в историята на зимните олимпиади.

В Мюнхен се надяват столицата на Бавария да стане първият град, който е успял да стане домакин на летни и на зимни олимпийски игри - през 1972 там беше лятната Олимпиада.

Новините

Най-четените