Англия има нужда от алтернативи

Уейн Рууни определено ще липсва на Англия на откриването на Евро 2012, но може би полученият от него червен картон срещу Черна гора не е толкова лоша новина. Да, безспорно изгонването му направи ситуацията в двубоя в петък сложна за Англия. Но пък има достатъчно възможности и време да бъдат планирани изявите на тима без Уейн, да се потърсят алтернативи, от които тима има нужда и това трябва да стане в контролните срещи, които тимът на Капело предстои да изиграе преди участието си в Полша и Украйна.

Ясно е, че всеки тим би бил по-добър с Рууни в състава. Той служи за вдъхновение на съотборниците си, никой от тях не възразява за това че мястото му в състава изглежда сигурно, защото това сваля напрежението от тях самите.

И вероятно мнозина от тях обичат факта, че той е сред водещите новини за медиите. Ако е играл добре е от световна класа. Ако не - вината винаги е негова, независимо, че причина за това може да са седем-осем други играчи.

На Англия ще бъде много трудно в мачовете, в които той не играе. Няма защо да се заблуждаваме той вижда възможности и подава топката там където трябва и когато трябва. Показа го и в Подгорица когато открадна топката и подаде на Тио Уолкът, който центрира за първия гол. Рууни бе и футболистът изработил втория гол. Уейн чувства играта и може да вдигне темпото когато чувства, че е дошло времето за това. Присъствието му дава увереност на останалите.

Така че липсата му ще е осезаема. Но още сега Капело трябва да започне подготовка за запълването й, не бива да се чака до последния възможен момент. Още през ноември той трябва да даде почивка на нападателя и да се опита да се справи без него в контролата срещу Испания. Същото важи и за останалите приятелски мачове през 2012 г.

Това от друга страна ще помогне и на самия Рууни. С по-малко мачове в националния отбор той ще бъде още нетърпелив да помогне на състава на Евро 2012. А и ще бъде достатъчно свеж.

Кои обаче са играчите, които могат да бъдат алтернатива на футболиста на Манчестър Юнайтед?

Единият вариант е Стивън Джерард. Той може да играе навсякъде по терена, включително и зад основния нападател.  Стивън вече е играл на тази позиция в Ливърпул и няма да има проблем да го направи и за Англия. Въпросът е да се види кой ще бъде този основен нападател, който би могъл да изгради едно добро взаимодействие с Джерард.

Вариант са Дарън Бент или Габи Агбонлахор. Също и Дани Уелбек. За него сър Алекс Фъргюсън каза, че е можел да бъде в състава и за последното световно първенство. Тогава всички бяха учудени защо казва това. Сега обаче на всички е ясна причината. Уелбек спокойно би могъл да играе в представителния тим и е достатъчно самоуверен. Именно в предстоящите мачове Капело би могъл да провери дали това е така, както и да види с какво още разполага в резерв.

Срещу Черна гора се видя, че когато съперникът започне да пресира Англия има проблем със задържането на топката. За европейското първенство тимът ще се нуждае от Джак Уилшър, а идеалната халфова линия би била допълнена от Скот Паркър и Стивън Джерард, ако капитанът на Ливърпул не играе по-изнесен напред.

Такъв тип играч е и Джош Макекран от Челси. Той както и Алекс Окслейд-Чембърлейн и Даниел Стърдиж би трябвало да получат своя шанс именно сега. Окслейд-Чембърлейн изглежда силен, бърз и отличен избор при едно високо темпо. В момента той може и да е заместник на Уолкът в Арсенал, но това може бързо да се промени.

Престоят на Стъридж в Болтън му помогна страшно много, сега той знае как да бележи и как да бъде важен в Челси. Ако остане здраво стъпил на земята той има място в английския тим.

 

Новините

Най-четените