Лудия, Пеле, Зидан... Кралете на завръщането

При първата топката срещна гредата. При втората кълбото прелетя над вратата, а третата бе хваната от вратаря.

Шок! Три пропуснати дузпи от един футболист. И трите в един мач.

Когато Мартин Палермо влезе в Книгата на Гинес с антирекорда си по време на двубоя на Аржентина срещу Колумбия в турнира Копа Америка 1999, кариерата му на международно ниво изглеждаше приключила.

Тогава беше само на 26 и грандовете от цяла Европа мечтаеха да видят голмайстора на Бока Хуниорс в съблекалнята си, но донякъде и проклятието на трите изпуснати дузпи оказа влиянието си и Лудия не успя да подлуди Стария континент. Няма смисъл да споменаваме, че приключи с Аржентина.

На клубно ниво също не беше впечатляващ - два сезона във Виляреал, малко в Бетис, малко в Алавес и завръщане в Буенос Айрес.

През 2008-а журналистите извадиха термометрите да премерят температурата на тогавашния селекционер на "гаучосите" Алфио Базиле, който обяви, че възнамерява да върне нападателя в националния отбор. Палермо обаче се контузи и плановете на Базиле се осуетиха.

Нищо обаче не осуети мисията на Диего Марадона, който взе голмайстора на Бока в състава на Аржентина за световните квалификации следващата година.

След 10-годишно отсъствие Палермо донесе победата на "гаучосите" в 93-та минута срещу Перу, а дон Диего подскачаше като обезумял и описа попадението като "още едно чудо от Свети Палермо".

Няколко месеца преди да навърши 37 години, Лудия дебютира на световно първенство. Влезе като резерва срещу Гърция и отбеляза второто попадение за Аржентина за успеха с 2:0.

По този начин стана най-възрастният голмайстор за тима след самия Марадона.

Кариерата на Мартин Палермо в националния завърши след 15 мача и 9 отбелязани гола.

Със сигурност числата не са впечатляващи, но завръщането му е сред най-паметните в историята на играта.

Вижте в галерията още невероятни завръщания на международно ниво.

Новините

Най-четените