Най-култовите снимки от ерата "Сеп Блатер"

Сеп Блатер е наричан "най-големият безкръвен диктатор на нашето време". Винят го в оглавяване на сериозна корупционна схема, която се е увила около ФИФА.

Славят го като спасител и обединител на футбола в Африка, Азия и Океания. На будител, дал път на женския футбол и поставил го на картата на спортовете като сериозен фактор.

Възхищават се на дипломатическия му талант, на уменията да лавира и да се придържа към добри отношения с всички (до скоро, вече не е валидно).

Блатер бе офицер в швейцарската армия, която след Втората световна война има една основна мисия - да запази пътищата и проходите през Алпите от съветски войски.

Заплахата е виждана от Изток, като Блатер разказва в автобиографията си как през 60-те години 3000 войници били под негово командване и денонощно работели за изграждането на бункери и укрепления из пътищата на страната.

Там се е научил на дисциплина, твърди самият той. Не се знае дали от там му е останала страстта към това да командва, но го прави успешно 3 десетилетия във футбола.

Днес руснаците не са му потенциален, нито реален враг.

Общува отлично с Путин, даже прави бизнес с тях - пример, домакинството на Мондиал 2018. Преди няколко дни руският лидер каза, че Блатер заслужава Нобелова награда.

Но не уточни за какво - в каква категория да я получи...

Ето подборка на най-култовите, символни и донякъде сладко-кисели фотографии от един дълъг и противоречив режим на швейцареца във ФИФА.

Новините

Най-четените