Топ 10 на грозните футболни емблеми

Волфсбург понесе два тежки удара само за ден. Най-напред германският клуб попадна в класацията на "Дейли Мейл" за най-грозни футболни емблеми. А часове по-късно играчите на Дитер Хекинг пропиляха аванса си от 2:0 срещу Реал Мадрид в четвъртфиналите на Шампионската лига.

В списъка фигурират емблеми от най-разнообразни точки на земното кълбо, включително и на традиционни отбори с милиони почитатели. Не е трудно да се предположи, че те не погледнаха на идеята с особен ентусиазъм.

Най-гневно обаче реагираха от руския Зенит. И има защо. "Без форма и детайли. Просто името, изписано на кирилица. Това не е точно емблема, не мислите ли?", гласи лаконичният редакционен коментар към материала.

Отборът използва официалния си акаунт в туитър, за да отговори подобаващо - изготви алтернативна класация на най-грозните лога на вестници, като и десетте позиции се оказаха резервирани за "Дейли Мейл".

В отчаян опит да зарови томахавката британският таблоид посочи в своя акаунт, че далеч по-добра е старата емблема, с която тимът от Санкт Петербург спечели Купата на УЕФА. Това обаче никак не трогна хората от Зенит - те моментално изровиха предишното лого на "Дейли Мейл" и допълниха, че то също е за предпочитане пред актуалното...

Изводът е, че трябва да се пипа безкрайно внимателно там, където властват футболни емоции. А клубните символи - дори тези с крайно съмнителна естетически стойност, са неприкосновени за феновете.

Въпросната класация ще намерите в галерията.

 

#1 БГсимвол 01.07.2016 в 19:50:01

На 17. 05. 1989 г. в Букурещ в квалификационен мач за Световното първенство в Италия, отборът на България игра срещу Румъния с униформа без герб, емблема или някакъв друг отличителен български символ. Десет години по-късно (31. 03. 1999 г.), отборът на България гостува на Люксембург за квалификацията за Евро 2000. Тогава нашите национали излязоха на терена облечени в униформи с различни символи. Вратарят, резервите и треньорите бяха облечени в екипи с герба на Република България, а останалите играчи носеха фланелки с емблемата на Българския футболен съюз. И така в този мач нашият национален отбор игра с две различни емблеми. Но простотиите с емблемата на националния ни отбор продължават. Не знам кой, кога, как и при какви обстоятелства е решил, че символ на сборния отбор на България трябва да е футболната топка „Адидас”, а не лъвът или някакъв друг характерен български символ. Може да звучи невероятно, но е факт. В момента българите използват за символ стилизирано изображение на футболна топка „Адидас”, модел „ТЕЛ-СТАР”(телевизионна звезда) произведена за Световното първенство в Мексико през 1970г. Какъв е проблемът? Проблемът е в това, че нашият национален отбор не използва за символ герба на България или друга емблема, изработена според стандартите на българските хералдически традиции, а конкретен търговски артикул на световно известната немска фирма. Футболната топка „ТЕЛ-СТАР”, не е израснала на някоя тучна българска ливада, не е изработена и от някой сръчен български майстор, т.е. тя не е български продукт, тя е творение на световния лидер в производството на спортни артикули и е меко казано проява на лош вкус да се използва за символ на представителния отбор на България. За сравнение националните отбори на Англия, Германия и Франция носят върху униформите си емблеми, които през годините претърпяха леки корекции. Но Трите лъва, Германският орел и Галският петел са неизменна част от имиджа на съответния отбор. Българските журналисти наричат нашия национален тим „лъвовете”, но лъв в емблемата на България няма! Призовавам ръководителите на Българския футболен съюз, да осъзнаят своята културна и естетическа недостатъчност и да организират явен конкурс за нова емблема на националния ни отбор по футбол. Защото играчите, треньорите и президентите се сменят, но цветовете на униформите и символите, с които се идентифицира един отбор остават, и трябва да са устойчиви на всякакви конюнктурни и просташки влияния!

Новините

Най-четените