Венгер е страхливец, който си измива ръцете с играчите

Арсенал загуби на старта с 3:4 от Ливърпул, а след срещата мениджърът на „атилеристите" Арсен Венгер заяви:

„Някои играчи са физически неподготвени да играят на това ниво".

Тимът излезе срещу Ливърпул с централна двойка защитници Калъм Чеймбърс (21 г.) и Роб Холдинг (20). Двамата общо имаха 37 мача във Висшата лига преди тази среща, всичките на сметката на Чеймбърс, и то половината от тях като десен бек, а не централен бранител.

Същевременно Арсенал беше лишен от фигури като Жиру, Мертезакер, Косчиелни и Йозил. Оправдавайки се и с Евро 2016, Венгер поднесе своето обяснение за физическата неподготвеност като някакво основателно извинение, а не като нещо, от което трябва лично той да се засрами.

Със сигурност не го каза под форма на признание за собствените му провали.

Не е ли една от основните ти задачи като мениджър на толкова голям и богат клуб да сглобиш състав, който е физически способен да изиграе 90 минути? Пак може да загубят, може да не са достатъчно добри, но трябва да са физически способни, да могат да практикуват футбол в две полувремена, и да няма вариант ти да излизаш с обяснение, че не могат.

Защо се е стигнало до такава ситуация в Арсенал? Ако има играчи, които не са на физическото ниво за Премиършип, Венгер просто не си е свършил работата както трябва. Защо въобще в първия отбор, на скамейката или не, има играч, който е неподготвен за това ниво?

Звучи като „Съжалявам, че загубихме, но някои от футболистите са малко хилави. Извинете за това, те просто се появиха тук, не знам как".

Възможно ли е Венгер да се измъква с такива извинения, защото никой вече не го слуша? Макар че е мениджър на един от най-големите клубове, той се държи сякаш Арсенал е много по-малък, отколкото всъщност е.

Представяте ли друг треньор на някой от големите отбори да каже, че част от подбраните от него играчи не са конкурентоспособни физически? Може и да се случи, но ще бъде не просто признание за провал, а унижение. Дори да е вярно, признаването на такова нещо би трябвало да съвпада с поднасянето на оставката.

Може би в Арсенал не са знаели кога започва сезонът и им е дошло малко шокиращо да подготвят отбора за средата на август. Работата на Венгер обаче е точно тази. Да, стават контузии (особено в Арсенал), но затова се подсигуряваш с достатъчно физически подготвени алтернативи.

Арсен Венгер продължава да говори за тази съвсем основна част от работата си като за нещо, върху което няма никакъв контрол. И продъжава да не третира Арсенал като голяма сила на футболната карта. Както припомни и Греъм Сунес, Арсенал се премести на модерен голям стадион, за да играе на по-голяма сцена, да генерира огромни приходи и да стане водеща футболна сила.

Една водеща футболна сила обаче не използва физически неподготвени играчи и след това не го предлага като извинение за своя загуба.

Самият Сунес се изнерви в студиото на Sky Sports, че всеки път му се налага да коментира едно и също относно Арсенал.

Феновете вече горчиво се шегуват, че клубът вероятно има тайна забрана да си набавя нови защитници и нападатели над определена възраст. И все повече от тях признават, че са отписали Венгер и чакат с нетърпение момента, в който той ще се пенсионира. Показателно е, че тимът, който завърши миналия сезон втори, беше освиркан още в откриващия кръг на този шампионат.

А треньорът не просто поднася извинение, а подло прехвърля вината върху играчите, които самият той е избрал за първия състав. Ако те не са физически готови, вината е негова, не тяхна.

Интересно как ще се чувстват младите играчи след публичното обяснение, че не са физически способни да изиграят един мач от Висшата лига? Едва ли ще им подейства окуражаващо.

Ако Арсенал е голям клуб, ще си вземе голям нов мениджър. Би трябвало да има такива за 23 000 паунда на ден, 8.3 млн. паунда на година.

Да, той наистина взима толкова.

Новините

Най-четените