Лапорта вече мисли за следващия удар

Месец преди изборите за президент на Барселона, настоящият шеф на каталунците Жоан Лапорта вече работи за поредния си удар. В началото на следващата седмица босът на „блаугранас" ще се срещне с колегата си от Валенсия Мануел Йоренте, за да финализират сделката за Давид Вия. Испанският национал почти сигурно се очертава като първото ново попълнение на Барселона за следващия сезон.

Още преди края на преговорите, Лапорта реши да продължи и офанзивата по привличането на друг представител на „Ла Фурия Еспаньола" - Сеск Фабрегас.  Интересът на каталунците към капитана на Арсенал е от месеци, а от ръководството на английския тим правят всичко възможно да задържат играча си.

Според авторитетния „Ел Мундо Депортиво" пред семейството си и свои приятели обаче Фабрегас е признал, че от следващия сезон се завръща в Барселона. Както е известно, испанският национал е юноша на каталунците. Очаква се и тази сделка да бъде финализирана преди началото на световното първенство. Сеск ще подпише договор за четири плюс една години с бившия вече европейски клубен шампион.

Полузащитникът е постигнал договорка и за личните си условия, предстои само двата тима да се разберат за трансферната сума. Официално Арсенал постави цена от 40 милиона евро на Фабрегас. От Барселона обаче планират да предложат на англичаните освен пари и Яя Туре.

Интерс към испанския национал проявяват още Манчестър Сити, Ливърпул, Интер и Милан. Сеск обаче е категоричен, че не желае да играе в друг английски клуб освен Арсенал. Като важно условие за завръщането си в Барселона той е поискал да получи лично уверение от треньора на каталунците Хосеп Гуардиола, че е желан в състава. С посредничеството на трето лице двамата са се срещнали и наставникът уверил футболиста, че е „добре дошъл" на Ноу Камп.

Арсен Венгер, който в продължение на месец упорито отричаше варианта за раздяла с Фабрегас вече е наясно, че няма как да задържи на „Емиратс" една от звездите си. Именно по тази причина френският мениджър на „артилеристите" се оглежда и за заместник на испанеца в състава. Като първи избор се спряга Микел Артета от Евертън.

Ако успее да финализира трансферите на Давид Вия и Сеск Фабрегас преди началото на световното първенство в ЮАР на 11 юни, Лапорта ще превърне клуба си в най-активния на пазара. Още вчера шефът на „блаугранас" призна, че именно това е целта. "Новите попълнения са грижа на (спортно-техническия директор) Чики Бегиристайн и (старши треньора) Пеп Гуардиола, но аз смятам, че клубът трябва да започне да привлича нови играчи веднага", сподели Лапорта пред испанските медии.

Политиката му обаче предизвика известно недоволство сред кандидатите да го наследят. Единствено Сандро Росели одобри подобни действия. В свое изказване днес бившият вицепрезидент бе категоричен, че ако играчите пристигат по изричното настояване на Пеп Гуардиола той одобрява напълно действията на Лапорта. Като първостепенна своя задача Росели определи задържането на Хосеп Гуардиола на поста му за максимално дълго време. Настоящият договор на наставника изтича следващия сезон.

Новините

Най-четените