Футболните обувки на суперзвездите

Времената на кожените черни футболни обувки отминаха, както и тези, в които нямаше нужда на гърбовете на играчите да пише имената им. Ние просто ги знаехме...

Христо Стоичков неведнъж със задоволство е казвал: "Имах едни обувки за цялата си кариера черен "Кронос".

Днес нещата са различни. Времето на facebook, twitter, големи заплати, спонсорски договори, промоции, скрита и открита реклама във футбола, диктува друга мода.

Огромна гама цветове, огромен набор от модели, в които се измислят все нови и нови детайли...

Конкуренцията в това кой ще обуе най-големите звезди е огромна. Пазарът е диктуван от битката на века - Nike срещу Adidas, оплели в мрежите си (без съпротива и срещу колосални пари) Кристиано Роналдо и Лионел Меси.

Техните специални модни линии не са за простосмъртни. Моделът, с който играе Кристиано - Nike Mercurial Superfly FG CR7, се продава по магазините за по 300 долара. Но със сигурност не е едно към едно с този на краката на мегазвездата.

Обувките на Меси - Adidas messi15.1 Firm, струват към 220 долара, но също вероятно не идентични с тези на магическия №10.

Двете фирми спечелиха и головата надпревара във Висшата лига миналия сезон, символично разпределена между това кой какви обувки носи.

С Nike Mercurial бяха вкарани общо 213 гола, а с Adidas F50s - 162.

Другите играчи също опитват да крачат успоредно с лидерите.  А и държат цени.

Моделът Puma evoSPEED, с който Серхио Агуеро стана голмайстор №1 на Висшата лига, върви по 180 лири в Англия.

Новите футуристични гордости на New Balance и Under Armour не падат под 150 лири, а най-евтино излиза романтично-ретро произведението на Umbro - кожената класика Speciali, която се продава за 90 лири.

Обувките са важни - с тях звездите се изразяват на терена.

Просто защото във футбола бързите и сръчни крака решават всичко.

Ето ги топ моделите и топ звездите - какво имат на краката.

Новините

Най-четените