Огромен съдийски скандал в Англия: Натискали рефери да „забравят” инциденти

Огромен съдийски скандал в Англия: бившият рефер Марк Холси разкри, че е бил натискан от шефовете си да променя докладите си след мач и да си „затваря очите" за инциденти между играчите, които много добре е видял.

Докато Холси беше съдия правилата гласяха, че инциденти по време на мач могат да бъдат разглеждани със задна дата от Футболната асоциация на Англия (ФА) само когато положението не е било видяно от съдията.

Скандалът започна от дискусията покрай едно скорошно решение - да бъде наказан Серхио Агуеро от Манчестър Сити за три мача за удар с лакът срещу Уинстън Рийд от Уест Хем.

Случаят не предизвика реакция от съдията на мача Андре Маринър, но ФА наказа футболиста за три мача и той ще пропусне дербито на Манчестър.

След това решение на ФА Холси, който беше активен съдия до 2013 г., призна в Twitter, че в миналото са го накарали да излъже, че не е видял подобен инцидент.

Признанията му предизвикаха огромен отзвук и Холси разясни по-подробно за какво става въпрос. Той се върна към случай отпреди пет години, когато е бил натискан от своите шефове от групата на професионалните съдии в Англия - Professional Game Match Officials Limited (PGMOL).

PGMOL беше сформирана през 2001 г., за да повиши съдийските стандарти и да осигурява съдии за Премиършип, Футболните лиги (втора, трета и четвърта дивизия), Купата на Англия и останалите турнири на ФА.

Марк Холси разказа, че свързаният с него инцидент се случил през 2011 г. на мача между Стоук Сити и Блекбърн във Висшата лига - когато му казали да се прави, че не е видял как халфът на Блекбърн Стивън Нзонзи удря лакът на Райън Шоукрос от Стоук.

„Видях случилото се между Нзонзи и Шоукрос и бях доволен от решението си това да не бъде червен картон", разказва Холси. „Тогава делегатът дойде и каза, че няма проблем и че съм свирил много добре. В понеделник се събрахме със съдиите в Университета на Уоруик и ми беше казано 'Виж това', но аз продължавах да съм доволен от решението си."

Когато му се обадили от ФА обаче, му обяснили, че шефовете му не са доволни - и го поставили под натиск да каже, че не е видял случилото се, за да имат право те да накажат играча. „Бях бесен, но независимо в коя индустрия си, правиш каквото ти кажат шефовете", обяснява Холси.

Така Нзонзи бива наказан за три мача.

„Знам, че това продължава, защото и други съдии са ми казвали", разкрива още бившият рефер. „Има външно влияние в различни ситуации".

PGMOL отрекоха твърденията на Холси и в свое изявление подчертаха, че никога не са упражнявали натиск върху съдии.

Случаят обаче вече предизвиква доста шокирани и гневни реакции в Англия, а бившият футболист на Манчестър Юнайтед Гари Невил го следи отблизо и редовно го коментира в Twitter.

След като от PGMOL отрекоха всички обвинения, Невил попита „Извинявам се, но как може да отречете без разследване?"

Правилата за всички инциденти, незабелязани от съдията на мач, се промениха в Англия малко след пенсионирането на Холси.

Футболната асоциация вече може да налага наказания за случаи в отминали мачове дори съдията да ги е видял. Достатъчно е реферът да признае, че не е имал ясна гледна точка към съответната ситуация.

Новините

Най-четените