Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Обяснено: Имаше ли засада на Родри и какво е това правило, което дори Гуардиола не разбира?

Ето я ситуацията, която обърка всички
Ето я ситуацията, която обърка всички

Манчестър Сити бе начело във Висшата лига само за около два часа, но всички в Англия все още говорят за първия гол на "гражданите" за победата с 2:0 над Астън Вила в сряда вечер.

Тимът на Пеп Гуардиола поведе в резултата едва в 79-ата минута, благодарение на гол на Бернардо Силва, но все още не е напълно ясно дали нямаше засада на Родри секунди по-рано.

Мениджърът на Вила Дийн Смит бе толкова бесен на решението на главния съдия, че бе изгонен. Смит поиска от съдията Джон Мос поне да разгледа ситуацията с ВАР, но след като му бе отказано, засипа с обиди рефера, за което му бе показан червен картон.

"Ако трябва да съм честен, все още не го разбирам това правило - каза наставникът на бирмингамци след мача. - Не мисля, че има някой, който да може да ми обясни защо този гол бе зачетен. Той (Родри) се възползва от ситуация, при която е в засада.

Той (Родри) е 10 метра в засада, връща се и влиза на Мингс отзад. Сега и ние ли трябва да седим по 10 метра в засада следващия мач? Не разбирам."

Самият Мингс също изрази недоволството си и написа в Twitter: "Никога дори не съм чувал за това правило - да можеш да стоиш в засада, след което да се върнеш и да отнемеш топката от защитника. Вярно е, че трябваше да изчистя топката, но нямах идея, че правилата са такива. Безумие."

Дори Пеп Гуардиола остана изненадан от решението на съдиите. Мениджърът на Сити призна, че и той би бил гневен, ако подобен гол бъде зачетен срещу неговия отбор: "Има ВАР, нали? Не знам какво е това правило, но те сигурно са разгледали ситуацията. Ако е имало засада, сигурен съм, че голът щеше да бъде отменен."

От Борда на съдиите в Англия поясниха, че реферите са взели правилното решение, и обясниха защо не е свирена засада в случая. Ето какво се казва в становището им:

"Първоначално, Родри се намира в положение на засада, когато топката е пратена към него.

След това Тайрън Мингс играе умишлено с топката, укротявайки я на гърди. Тъй като Мингс играе умишлено с топката, правилата за засадата са ясни: "Когато футболист в положение на засада получава топката от противник, който е играл умишлено с нея, то той вече не се намира в положение на засада."

Казано накратко - тъй като Мингс играе умишлено с топката, според правилника, това вече се смята за нова ситуация и Родри вече не е в засада. Както обаче посочиха повечето коментатори и анализатори в Англия, щом това правило обърква всички, дори и Гуардиола, значи правилото е написано грешно.

Проблемът в случая е, че Родри върви към топката, която е изпратена напред от играч на Сити и веднага след като Мингс я укротява на гърди, се опитва да му я отнеме. За мнозина от зрителите това бе очевиден опит за игра с топката, с който да бъде попречено на противник да играе с нея. Което вече би трябвало да бъде отсъдено като засада.

Това е поредният случай с проблеми със съдиите, ВАР или правилника във Висшата лига през този сезон. Феновете започват да негодуват, защото изглежда, че само в Англия съдиите не могат да прилагат правилата, както трябва. 

Интересното е, че също в сряда вечер, по време на двубоя за Суперкупата на Италия между Ювентус и Наполи, това положение на Кристиано Роналдо бе свирено като засада:

И феновете на Острова са в пълното си право да бъдат недоволни, когато гледат колко лесно и бързо се вземат подобни решения в останалите топ първенства в Европа.

Най-четените